Nog nooit gehoord van de FocacciaBrunch? 😱
Dat kan. 😉
Want wij hebben hem hier in huis bedacht en ik heb er nog nooit
over geschreven op dit blog... 😳
Laat ik je maar snel even bijpraten! 😇
De FocacciaBrunch is een gezellige brunch met vrienden of
familie - bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen, met Pasen of een andere
feestelijke gelegenheid - waarbij focaccia de hoofdrol speelt. Tot
zover niet echt iets nieuws: dat had je al verwacht natuurlijk!
Maar er is meer. Bij een FocacciaBrunch komt niet alleen dat befaamde
Italiaanse brood op tafel: wat de maaltijd zo speciaal maakt zijn
alle extra's!
Wij maken van een FocacciaBrunch altijd een uitbundige gebeurtenis. Met een
tafel vol met een enorm scala aan beleg en bijgerechten:
- luxe vleeswaren, gebraden vlees, gehaktballetjes
- vis en garnalen
- kip
- gesneden rauwe groenten, salades, gegrilde groenten
- sausjes, salsas, kruidenboters
- et cetera, et cetera
En daarmee is het feestmaal eigenlijk een soort midden-op-de-dag-gourmetparty,
maar dan zonder pannetjes!
Net zoals bij
gourmetten
bedient iedereen zichzelf. Én iedereen stelt naar eigen smaak en volgens zijn
eigen creativiteit zijn focaccia-broodjes samen. Met groente A, vleeswaar B,
sausje C, enzovoort. Smullen!
Misschien denk je nu: dát wil ik ook wel, maar hoe pak ik de organisatie
van zo'n FocacciaBrunch aan?
Nou, dáár gaat dit blog dus over!
Laat ik beginnen bij het begin: hét recept voor de allerlekkerste
focaccia!
Want die focaccia, die bak je zelf. Allicht!
Ik bak voor mijn FocacciaBrunch altijd een aantal grote, ronde focaccia's, die
iets dunner zijn dan die van de bakker of de supermarkt. Want ik snijd aan
tafel mijn focaccia's niet doormidden; mijn beleg gaat erbovenop!
Focaccia's zijn makkelijk om zelf te maken, ook als je nog nooit eerder brood
hebt gebakken.
Eén focaccia is voldoende voor 2 à 3 personen, afhankelijk van de eetlust van
je gasten.
Ingrediënten voor 1 focaccia:
- 6 gram instant gist
- ±150 ml lauw water
- 1 theelepel suiker
-
250 gram wittebroodbloem (kies voor bloem van een harde tarwesoort, niet
voor patentbloem; je koopt deze bloem o.a. bij een bakker die zelf brood
bakt, bij een natuurvoedingswinkel, bij een molen of online)
- 5 gram zout
- 2 eetlepels olijfolie
- een beetje olijfolie voor het invetten van de bakplaat
- extra vergine olijfolie voor het bestrijken van het brood
Bereiding:
-
Roer de gist samen met de suiker en de helft van het water in een
schaaltje. Zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn.
Na enkele minuten beginnen zich belletjes te vormen bovenop het
gistmengsel.
-
Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk
het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel doorheen en laat
het mengsel even staan. Er gaan zich dan nog meer belletjes vormen.
-
Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer bloem toevoegen aan het
gistmengsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan nog een beetje
water toe evenals het zout en de 2 eetlepels olijfolie. Ga verder met het
toevoegen van het meel.
-
Uiteindelijk krijg je een bal die je kunt gaan kneden. Voeg zo nodig nog
wat water toe. Na ongeveer 10 à 15 minuten intensief kneden heb je een
soepel, elastisch deeg, dat precies zoveel vocht bevat, dat het nét niet
aan je handen en aan het werkvlak blijft vastplakken.
-
Maak een mooi bolletje van het deeg. De eerste rijsperiode is aangebroken.
Zoek een warme plek uit voor de rijs. Sommige ovens hebben een rijsstand;
dan is de keus makkelijk. Je kunt ook de oven heel even aanzetten totdat
hij een temperatuur heeft van maximaal 35°C. Bekleed een bakplaat met een
theedoek en leg het bolletje deeg erop. Dek het bolletje af met de doek.
Als je je brood zo laat rijzen, dus onder relatief warme omstandigheden,
dan neemt de volumeverdubbeling van het deeg - daar ben je op uit - niet
veel langer dan een halfuur tijd in beslag.
- Vet een bakplaat dun in met olijfolie.
-
Sla de gerezen deegbol plat en vorm hem grof met de hand tot een dikke
'pizza', die iets dikker is aan de randen. Het deeg moet ruim op de
bakplaat passen - zelfs ±3 cm in doorsnede kleiner zijn - want het gaat
nog rijzen. Leg het deeg op de bakplaat. Deze focaccia wordt iets dunner
dan je normaal gewend bent; je snijdt hem straks niet open om hem te
beleggen; je legt het beleg erbovenop.
-
Bestrijk het deeg dun met olijfolie en laat het ongeveer 3 kwartier rijzen
op een warme, tochtvrije plaats; bijvoorbeeld weer in de lichtverwarmde
oven.
-
Druk dan op sommige plekken met de vingers wat deuken in het deeg voor een
authentiek uiterlijk.
- Laat het deeg nog een kwartier rijzen; nu buiten de oven, want die ga je voorverwarmen tot 210°C (oven met boven- en
onderwarmte) of 190°C (heteluchtoven).
-
Bak de focaccia in ongeveer een kwartier gaar en goudbruin. Leg hem op een
rooster.
-
Bestrijk het gare brood - terwijl het nog warm is - met een beetje olijfolie. Je kunt je focaccia halfwarm serveren, maar op kamertemperatuur is hij ook
erg lekker.
Belangrijke tips:
-
Heb je een staande mixer met een kneedhaak? Dan kun je die ook het kneedwerk
voor je laten doen. Maak dan eerst het gistmengsel (zie stap 1) in de
deegkom, voeg de bloem en de rest van de ingrediënten toe en kneed het
deeg ongeveer 10 minuten. Kneed je deeg de laatste paar minuten met de
hand, zodat je goed kunt voelen of het elastisch genoeg is.
-
Als je over meerdere bakplaten beschikt, kun je het deeg voor meerdere
focaccia's tegelijkertijd maken en de focaccia's ook tegelijkertijd laten
rijzen. In de meeste ovens krijg je een beter resultaat als je je
focaccia's na elkaar - en dus niet boven elkaar in de oven - bakt.
-
Als je veel gasten krijgt, is het makkelijk als je je focaccia's al een
dag of een paar dagen voor je FocacciaBrunch bakt. Buiten de vriezer kun
je ze niet goed bewaren (ook niet tot de volgende dag), maar invriezen gaat prima. Laat je focaccia's
goed afkoelen, verpak ze in diepvrieszakken of een dikke laag
huishoudfolie en vries ze in. Neem je focaccia's een uur voor de maaltijd
uit de vriezer en leg ze naast elkaar op een rooster. Neem ze niet uit hun
verpakking. Na een uur zijn ze goed ontdooid en erg lekker!
-
Wil je voor alle zekerheid wat
extra broodbaktips
hebben voordat je aan je allereerste focaccia-avontuur begint? Klik dan
even door naar een van mijn eerdere blogs (dat over de
roomboter-dinerbroodjes): daar geef ik je heel veel tips &
tricks!
Hoe serveer je de focaccia's voor je FocacciaBrunch?
Heel eenvoudig: je snijdt ze in punten (±10 punten per focaccia) en legt deze
op een schaal (of meerdere schalen) op tafel.
Samen met...
In de eerste plaats een paar algemene belegideeën!
Je kunt dágen in je keuken doorbrengen om je FocacciaBrunch voor te bereiden
en allerlei heerlijke verse hapjes te maken. Daarover hieronder meer.
Maar een FocacciaBrunch kan juist ook heel makkelijk zijn in de voorbereiding: je
bakt je broden en pakt daarna je boodschappentas en slaat je slag in de
supermarkt, bij de slager, de vishandel en de groenteman.
Wat ga je daar dan kopen?
Vlees, vis, kip en kaas
-
vleeswaren als gedroogde ham in dunne plakjes, achterham, salami,
casselerrib, Italiaanse bresaola, gebraden gehakt, rookvlees, rosbief,
kalfsfricandeau, lomo serrrano, kant-en-klare vitello tonnato;
-
kant-en-klare visgerechten als koudgerookte zalm in plakjes, warmgerookte
zalm in flakes, Hollandse garnalen, grote garnalen, rivierkreeftjes,
gerookte makreel, tonijn tataki, tonijn in blik, zalm in blik, sardientjes
in blik, gerookte forel, kibbeling;
-
gare gevogelteproducten als plakjes gerookte kipfilet, gerookte eendenborst,
vleeswaren van kalkoen, koude gebraden of gegrilde kip;
-
diverse soorten kaas, het liefst natuurlijk Italiaanse soorten als
Parmezaanse kaas en buffelmozzarella.
Groenten en salades
-
tomaten, komkommer, radijsjes, worteltjes, bleekselderij, paprika's;
allemaal in plakjes, blokjes of reepjes gesneden;
-
olijven, gemarineerde artisjokken, (semi-)zongedroogde tomaten,
kapperappeltjes, gegrilde groenten in potjes of van de versafdeling;
-
zakjes met slamixen of kroppen sla, zakjes rucola, zakjes jonge
bladspinazie, et cetera;
- kant-en-klare salades van de versafdeling.
Sausjes, salsas en kruidenboters
-
potjes met aïoli, whisky-cocktailsaus, truffelmayonaise, remouladesaus,
wasabimayonaise, ravigotesaus, et cetera;
- tapenades en salsas van de versafdeling;
- allerlei soorten kruidenboters;
- hummus.
En verder nog een heleboel inspiratie voor hobbykoks die van hun
FocacciaBrunch een nog overvloediger feest willen maken!
Zoals ik hierboven al suggereerde: je kunt je beleg ook (deels) zelf maken. De
vleeswaren, de gehaktballetjes, de gebraden stukken vlees, de salades, de
sausjes.
In eerdere blogs heb ik al eens een paar belegsuggesties voor focaccia aan je
gepresenteerd.
Maar er zijn nog ontelbare andere combinaties van heerlijk beleg mogelijk. Ik
zal je er een aantal geven en de rest laat ik over aan je eigen
fantasie!
De recepten voor het gebruikte vlees, de kip, de vis, de groenten, de salades
en de sausjes vind je her en der verspreid over mijn blog. Volg de rode
linkjes en je komt ze allemaal tegen!
Inspiratie voor beleg met rundvlees
-
Gril entrecotes of ribeye steaks en snijd het vlees na 5 minuten rusten in
dunne plakjes. Zet die op tafel en serveer ze met je favoriete sausje,
bijvoorbeeld zelfgemaakte
truffelmayonaise,
Spaanse mayonaise, Argentijnse
chimichurri
of chimichurrimayonaise. Lekker met allerlei soorten sla.
-
Op dezelfde manier kun je ook plakjes bresaola of rosbief serveren.
-
Carpaccio van verse bresaola
smaakt voortreffelijk met een paar punten focaccia erbij!
-
Maak je weleens zelf
rundervinkjes? Die uit mijn recept zijn erg lekker. Laat dan de jus achterwege en snijd
na het braden je rundervinkjes in plakjes. Serveer ze warm op focaccia die
je besmeert met een likje mayonaise. Strooi er wat geraspte wortelreepjes
overheen.
-
Focaccia met een laagje verse zelfgemaakte
filet américain
is verrukkelijk!
-
Op mijn blog vind je een recept voor
tartaarburgers op een broodje met pittige avocadosalsa. Vervang de broodjes eens door focaccia.
-
Besmeer je focaccia met
tonijnsalade met kappertjes en bieslook
en leg daar een paar plakjes pastrami op. Voortreffelijk! Combineer
eventueel met wat rucola.
Inspiratie voor beleg met varkensvlees
-
Het meest feestelijke idee: braad een hele varkensrollade of
varkensfricandeau en snijd die aan tafel in dunne plakjes! Geef er allerlei koude sausjes
(bijvoorbeeld zelfgemaakte
knoflookmayonaise met tuinkruiden) of
kruidenboters bij. En zet een schaal met diverse slasoorten en gesneden
snackgroenten op tafel.
-
Smeer op je focaccia eerst een laagje zelfgemaakte
artisjokkencrème
en beleg het geheel vervolgens met een Italiaanse gedroogde ham.
-
Of ga voor een laagje olijfolieboter, een plakje jong belegen kaas, wat
truffelsalami, een lepel
zoetzure uiensalade
en wat ingemaakte paprikareepjes. Smullen!
-
Ben je een liefhebber van een BLT oftewel een
bacon-lettuce-tomato-sandwich? Die is ook erg lekker met focaccia als broodbasis.
-
Ik maak graag kleine spiesjes met daaraan blokjes varkenshaas met een
blaadje salie, omwikkeld met rauwe ham:
saltimboccaspiesjes. Serveer ze warm in een wittewijnsaus en geef er focacciapunten bij.
-
De Spanjaarden maken ook heerlijke hapjes van blokjes
varkenshaas. Ze maken het vlees op smaak met o.a. sherry en pimentón, gerookt
paprikapoeder. Heerlijk met focaccia.
-
Nog een idee voor
kruidige varkenshaas: dunne reepjes gemarineerd in allerlei kruiden en specerijen en daarna
gebraden. Serveer de reepjes warm of koud op focaccia met gesnipperde
Spaanse peper, ringetjes bosui en kleingesneden ijsbergsla. Je zou je
focaccia nog kunnen besmeren met mayonaise voor een frisse touch, maar
noodzakelijk is dat niet.
-
Heerlijk: gril een paar casselerribsteaks (die koop je rauw bij een goede
slager), snijd ze diagonaal in plakjes en beleg er je focaccia mee. Gebruik
als basis een lekkere
mosterdmayonaise. Maak het geheel af met wat gemengde sla.
-
Heb je nog een restje zelfgemaakte
huzarensalade over (ik maak die het liefst met in blokjes gesneden stevig aangebraden
varkensfiletlapjes!)? Zet het schaaltje maar op tafel tijdens je
FocacciaBrunch!
-
Soep bij je FocacciaBrunch? Wat mij betreft graag! Ga bijvoorbeeld voor mijn
pittige
pompoensoep met chorizo!
Inspiratie voor beleg met kalfsvlees
-
In plaats van de focaccia met
tonijnsalade
en pastrami van hierboven zou je er ook voor kunnen kiezen de tonijnsalade
te combineren met plakjes kalfsfricandeau (met een klein beetje zout en
peper). Het resultaat lijkt een beetje op vitello tonnato.
-
Liever een
vitello-tonnato-burger
op je focaccia? Ook een goed idee! Je maakt sappige en kruidige
kalfshamburgers en die combineer je met een fantastische tonijnmayonaise.
Heerlijk met kapperappeltjes en gemarineerde artisjokkenharten.
-
Ken je mijn
kalfsgehaktworstjes met marjolein? Die smaken zowel koud als warm heerlijk bij je FocacciaBrunch.
Bijvoorbeeld in combinatie met een likje mayonaise en gemengde bladsla met
wat verse marjolein erdoorheen.
-
Heerlijk luxe: een
zelfgemaakte Franse terrine
van o.a. kalfsvlees, kip en ham op een bedje van sla met een klassieke
vinaigrette en kleine blokjes
aspic
(van runderbouillon met cognac en madera) met een paar punten
focaccia!
Inspiratie voor beleg met lamsvlees
-
Spiesjes van lamsgehakt
op smaak gemaakt met o.a. venkelzaad: serveer ze warm bij je focaccia.
Gebruik voor de garnering een beetje mayonaise en een mengsel van bladsla en
dun in plakjes gesneden rauwe venkel.
-
Wij maken voor de avondmaaltijd graag wraps die we vullen met gebraden
merguezworstjes, aïoli en kruidensla. Dezelfde combinatie smaakt ook erg lekker bij je
FoccaciaBrunch!
Inspiratie voor beleg met gehaktballen en hamburgers
-
De combinatie gehaktballen-focaccia is perfect. Sommige gehaktballen zijn
het lekkerst warm, andere kun je ook een dag voor je FocacciaBrunch al
maken. Je serveert ze koud in dunne plakjes gesneden. Mijn
Limburgse gehaktballen
zijn zelfs het lekkerst koud als je ze op brood serveert. Geef er pittige
mosterdmayonaise en waterkers bij.
-
Liever mediterrane gehaktballen bij je focaccia? Wat dacht je van kleine
warme
Marokkaanse gehaktballetjes
met
harissamayonaise, grof gesneden platte peterselie en dunne reepjes rode puntpaprika?
-
Iets soortgelijks kun je doen met
Spaanse gehaktballetjes
en
Spaanse mayonaise. De Spaanse gehaktballetjes zijn ook lekker koud.
-
Mijn
Griekse gehaktballetjes
hebben weer een heel ander karakter. Ze smaken het beste in combinatie met
zelfgemaakte
knoflookmayonaise met tuinkruiden
en een knapperige slasoort als ijsbergsla of romainesla.
-
En natuurlijk moet ik de
Italiaanse kalfsgehaktballetjes
niet vergeten. Besmeer je focaccia eerst met mayonaise die je op smaak maakt
met versgehakte basilicum. Garneer je broodjes met gemengde sla en hele
blaadjes basilicum.
-
Nog meer inspiratie met gehakt? Klik eens door naar mijn recept voor
hamburgersandwiches
met sweet-bitesaus, kaas en krokant gebakken ontbijtspek. Op eenzelfde
manier kun je ook je focaccia beleggen!
-
Hou je van
verse tomatensoep met gehaktballetjes? Die smaakt ook uitstekend bij je FocacciaBrunch. Vooral als je je soep
kruidt met Italiaanse tuinkruiden zoals in mijn recept.
Inspiratie voor beleg met gevogelte
-
Je zag het hierboven al: kruidige kip is heerlijk op een focaccia. Gebruik
elke keer andere kruidencombinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van gebraden
of gegrilde kipfiletreepjes/kippendijenvlees met mijn
hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix? Combineer met
knoflookmayonaise
en geraspte wortelreepjes of reepjes puntpaprika. De kip is zowel warm als
koud lekker.
-
Wij maken vaak een
clubsandwich
met behalve kruidige kip ook nog bacon, tomaat, sla en twee sausjes. Gebruik
hetzelfde beleg ook eens voor je focaccia.
-
Rooster een lekker ovenkippetje en snijd het vlees na het bereiden klein.
Serveer de kip met bijvoorbeeld
mojo rojo, een fantastische salsa van de Canarische Eilanden.
-
Ben je net zo dol op
kipschnitzels
als wij? Maak ze ook eens voor je FocacciaBrunch en geef er zelfgemaakte
tapenade met pijnboompitjes bij.
-
Liever kipgehakt? Ik heb een verrukkelijk recept voor mediterraan gekruid
kipgehakt. Daar maak je heerlijke
worstjes
van die je - warm of koud - bij je focaccia kunt eten. Erbij geef je
gemengde bladsla of rucola en (knoflook)mayonaise.
-
Een idee met
gerookte kipfilet: besmeer je punt focaccia met een honing-mosterdsausje en beleg hem met
een blaadje sla, krokant gebakken bacon, de kip en een handje
rookamandelen.
-
Ken je mijn
gerooktekalkoensalade
met dadels en een vijgendressing? En mijn salade van
gerookte eendenborst
met kruisbessendressing? Beide zijn erg geschikt voor je
FocacciaBrunch!
Inspiratie voor beleg met vis
-
Tonijnsalade: perfect voor je FocacciaBrunch! Alleen, dé tonijnsalade
bestaat niet: ik heb maar liefst 5 tonijnsalades op mijn blog staan, die je
voor je brunch kunt gebruiken. Allereerst de
pittige tonijnsalade met krokante maïs. Maar klik ook eens door naar de
tipsy tonijnsalade met knapperige groenten
of de
tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum.
-
En dan is er ook nog een Spaanse tonijnsalade die ik van harte kan
aanbevelen. Eigenlijk is het meer een aardappel-groentesalade met tonijn: de
ensalada rusa con atún. Verrukkelijk!
-
Ook een aanrader: maak een grote bak met
maaltijdsalade met tonijn, gemengde bladsla, olijven, paprika, bosui en een frisse dressing. En beleg er je
focacciapunten mee.
-
Gerookte zalm mag niet ontbreken tijdens je FocacciaBrunch. Ik gaf je
hierboven al een voorbeeld van een focaccia met gerookte zalm, olijven,
rucola en citroenmayonaise. Laat je de olijven weg, dan smaakt de focaccia
heerlijk bij een warme kop
romige aardappel-preisoep
(laat de spekjes uit het recept achterwege).
-
Denk ook eens aan de combinatie van focaccia met een
carpaccio van gerookte zalm.
-
Of kies voor een
Franse salade met gerookte zalm, maïs, tomaat en een sherrydressing. Heerlijk met een punt focaccia!
-
Maak je weleens
roerei met gerookte zalm? Wij vullen er graag onze hartige soesjes mee, maar op een puntje focaccia
smaakt het roerei ook erg lekker. Vervang de zalm ook eens door Hollandse
garnalen.
-
Liever warmgerookte zalm? Besmeer dan eerst je focaccia met een dille-honingsausje. Garneer
je broodje met waterkers.
-
Liefhebbers van krab maak je blij met een punt focaccia met zelfgemaakte
krabsalade.
-
Vergeet ook niet een schaaltje met Hollandse garnalen op tafel te zetten. Je garnalen smaken heel speciaal als je er een pittige salade
mee maakt. Met een pepertje, blokjes avocado en stukjes tomaat.
Fantastisch!
-
Of ga voor
grote garnalen
die je een dag voor je brunch al marineert in olijfolie met kruiden,
citroen, wat Spaanse peper en een beetje knoflook. Geef er eventueel een
avocadosalsa bij.
-
Heb je een grillpan? Maak dan mijn
garnalenspiesjes! Schuif aan tafel de garnalen van de spiesjes. Besmeer je focaccia met een
likje chimichurrimayonaise en beleg met de garnalen en fijngesneden
ijsbergsla.
Inspiratie voor beleg zonder vlees of vis