donderdag 16 september 2021

Zelfgebakken focaccia met kruidig gemarineerde reepjes kipfilet, rucola en basilicum

Een high tea sandwich met luxe beleg, een ciabattabroodje met een anders-dan-anders-hamburger, een wrap met veel verse groenten/vis/kip/vlees en een pittig sausje, een snee desembrood met een zelfgedraaide bal gehakt, een clubsandwich, een bagel met een extravagante vulling, een huisgemaakt worstenbroodje of saucijzenbroodje... 

In ons gezin noemen we dat soort traktaties 'verwenbroodjes'! 

Ik heb er tientallen recepten voor. Je vindt ze overal op mijn blog! En er komen er steeds meer bij. Neem nu het recept van vandaag. 

Een verse, zelfgebakken focaccia met kruidig gemarineerde reepjes kipfilet, rucola, basilicum en wat snippers pittige chilipeper.  


Als dat geen verwennerij is?! 


Heerlijk bij een lunch/brunch of als een lichte avondmaaltijd! Wanneer ga jij hiermee je huisgenoten verrassen?



Recept: zo maak je zelf versgebakken focaccia met kruidig gemarineerde reepjes kipfilet, rucola en basilicum


Zelfgebakken focaccia met kruidig gemarineerde reepjes kipfilet, rucola en basilicum


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen of een lunchgerecht voor 4 personen:


Voor de focaccia:

  • 6 gram instant gist
  • ±150 ml lauw water
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram broodbloem (kies voor bloem van een harde tarwesoort, niet voor patentbloem; koop deze bloem bij een bakker die zelf bakt, een natuurvoedingswinkel, een molen of online)
  • 5 gram zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een beetje olijfolie voor het invetten van de bakplaat
  • extra vergine olijfolie voor het bestrijken van het brood

Voor de gemarineerde kipfilet:

  • 6 ons kipfilet
  • 2,5 theelepel gedroogde tijm
  • 2,5 theelepel gedroogde basilicum
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde salie
  • 1/2 theelepel gedroogde dragon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 10 eetlepels versgeperst citroensap (het sap van 2 à 3 citroenen)
  • zout en versgemalen zwarte peper (naar smaak)
  • 1 teentje knoflook uit de pers (optioneel)
  • 2 eetlepels olijfolie om de kipreepjes in te braden

Voor de garnering:

  • 1 Spaanse peper
  • enkele eetlepels mayonaise van een goede kwaliteit (bijvoorbeeld zelfgemaakt)
  • ±100 gram rucola (meer mag ook!)
  • een flinke hand met verse basilicumblaadjes

Bereiding:

  1. Roer de gist samen met de suiker en de helft van het water in een schaaltje. Zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn. Na enkele minuten beginnen zich belletjes te vormen bovenop het gistmengsel.
  2. Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel doorheen en laat het zetsel, zoals dat heet, even staan, totdat er zich nog meer belletjes beginnen te vormen. 
  3. Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer bloem toevoegen aan het zetsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan nog een beetje water toe evenals het zout en de 2 eetlepels olijfolie. Ga verder met het incorporeren van het meel. 
  4. Uiteindelijk krijg je een min of meer coherente bal, die je kunt gaan kneden. Voeg zo nodig nog wat water toe. Na ongeveer 10 à 15 minuten intensief kneden heb je een soepel, elastisch deeg, dat precies zoveel vocht bevat, dat het nét niet aan je handen en aan het werkvlak blijft vastplakken.
  5. Maak een mooi bolletje van het deeg. De eerste rijsperiode is aangebroken. Zoek een warme plek uit voor de rijs. Sommige ovens hebben een rijsstand; dan is de keus makkelijk. Je kunt ook de oven heel even aanzetten totdat hij een temperatuur heeft van maximaal 35°C. Bekleed een bakplaat met een theedoek en leg het bolletje deeg erop. Dek het bolletje af met de doek. Als je je brood zo laat rijzen, dus onder relatief warme omstandigheden, dan neemt de volumeverdubbeling van het deeg - daar ben je op uit - niet veel langer dan een halfuur tijd in beslag.
  6. Snijd ondertussen de kipfilets elk in 4 à 5 reepjes. Roer een marinade van alle ingrediënten vanaf de tijm tot en met de knoflook (of de peper als je liever geen knoflook gebruikt). Leg de kipreepjes in de marinade en zet de kom afgedekt in de koelkast.
  7. Vet een bakplaat in met olijfolie.
  8. Sla de gerezen deegbol plat en vorm hem grof met de hand tot een dikke 'pizza'. Leg hem op de bakplaat. Deze focaccia mag iets dunner worden dan je normaal gewend bent; je snijdt hem straks niet open om hem te beleggen; je legt het beleg erbovenop.
  9. Bestrijk het deeg met olijfolie en laat het ongeveer 3 kwartier rijzen op een warme, tochtvrije plaats; bijvoorbeeld weer in de lichtverwarmde oven.
  10. Druk dan op sommige plekken met de vingers wat deuken in het deeg voor een authentiek uiterlijk. Laat het deeg nog een kwartier rijzen. 
  11. Verwarm ondertussen de oven voor tot 210°C (oven met boven- en onderwarmte) of 190°C (heteluchtoven). Laat tijdens het voorverwarmen van de oven het deeg verder rijzen buiten de oven. 
  12. Neem de schaal met kipfilet uit de koelkast om het vlees op kamertemperatuur te laten komen.
  13. Bak de focaccia in ongeveer een kwartier gaar en goudbruin. Leg hem op een rooster. 
  14. Bestrijk het brood weer met een beetje olijfolie; terwijl het nog warm is.
  15. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een hete koekenpan. Braad hierin de kipfiletreepjes goudbruin en gaar. Dat duurt een kleine 10 minuten.
  16. Verwijder de zaadlijsten met de pitjes uit de Spaanse peper. Snipper het vruchtvlees fijn.
  17. Snijd elk gebraden reepje kipfilet diagonaal in plakjes.
  18. Bestrijk het inmiddels een beetje afgekoelde brood met mayonaise.
  19. Beleg het brood met de kip. Verdeel de rucola, de basilicum en de pepersnippers over de focaccia. Serveer meteen.

Tips:

  1. Heb je een staande mixer met kneedhaken? Dan kun je die ook het kneedwerk voor je laten doen. Maak dan eerst het zetsel in de deegkom, voeg de bloem en de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Kneed je deeg de laatste paar minuten met de hand, zodat je goed kunt voelen of het elastisch genoeg is. 
  2. Je kunt de focaccia eventueel een paar uur voor de maaltijd al bakken. Ideaal als je gasten krijgt!
  3. Je kunt ook je kip al eerder marineren; daar wordt hij alleen maar lekkerder van!
  4. Is het barbecueweer? Gril je kipreepjes dan op de barbecue!
  5. In plaats van gewone mayonaise zou je ook kunnen kiezen voor chimichurrimayonaise, een mengsel van mayonaise en zelfgemaakte Argentijnse chimichurri (salsa). Heerlijk! 
  6. Nog nooit eerder brood gebakken? Dan komen de broodbaktips in één van mijn eerdere blogs (voor roomboter-dinerbroodjes) misschien van pas. Een aanrader!
  7. Serveer je focaccia met gemarineerde kip ook eens als tapa of als hartig hapje bij je high tea. Snijd hem dan in dunne punten. 
  8. Ik bak vaak een verse focaccia voor de lunch of voor het avondeten. Het brood smaakt heerlijk bij allerlei soorten soep of salades. Of we beleggen het brood met gerookte zalm, citroenmayonaise, olijven en rucola. Fantastisch! Het recept vind je elders op mijn blog.

Recept: zo maak je zelf een versgebakken focaccia met gerookte zalm!


        Geen opmerkingen: