Je kent het vast wel: in de groentelade van je koelkast liggen nog wat
leftovers van een dag eerder. Een paar stengels bleekselderij, een handjevol
worteltjes, een aangesneden paprika, een halve citroen, een chilipepertje, wat
kruiden...
Nog heerlijk knapperige groenten, die erom smeken opgemaakt te worden. Maar
wat doe je ermee?
Ik duik in zo'n geval mijn voorraadkast in. Staat er nog iets anders - een
blikje, flesje, potje of zakje wellicht - waarmee ik mijn restjes kan
aanvullen en omtoveren tot een heel nieuw gerecht?
Het recept van vandaag ontstond uit zo'n leftover-moment.
Ja precies: het recept! Het kliekjesgerecht dat ik de eerste keer
helemaal uit de losse pols maakte - een tipsy tonijnsalade met kleine blokjes
crispy groenten, pikante specerijen en een scheutje cognac - bleek zo lekker
dat ik het officieel tot 'recept' heb gebombardeerd. Ik heb het uitgetypt en
sindsdien koop ik de ingrediënten er zelfs speciaal voor.
Denk jij nu ook: laat ik maar meteen naar de supermarkt rennen, want deze
tonijnsalade
wil ik vandaag nog maken? Klik dan snel op het rode linkje, dat je in één
keer naar het recept leidt.
Maar je kunt je ook nog even inhouden en eerst het middendeel van mijn blog
lezen...
Want misschien ben je stiekem wel een beetje nieuwsgierig naar wat er naast een blikje tonijn, een pot mayo, een fles cognac en wat specerijen nog meer in mijn voorraadkast staat.
Onder de foto vertel ik je daar alles over! En ik geef je als extraatje een heleboel linkjes naar nog meer voorraadkast-recepten!
Mijn allereerste voorraadkast
Het is alweer jaren geleden dat ik het ouderlijk huis verliet en op kamers
ging wonen. Ik betrok een tochtige zolder met in een hoek onder het schuine
dak een piepklein keukentje. Een gootsteen, een koelkast met een dubbele
gaspit erop en een kastje. Meer was het niet.
Nadat ik mijn kastje had volgepropt met pannen, borden, glazen, bestek en wat
dies meer zij, had ik nog precies een halve plank over voor proviand. Mijn
voorraad dus.
Aan mijn moeder de vraag 'Wat moet ik absoluut te allen tijde in huis hebben
om lekker te kunnen koken?'.
Het antwoord bleek minstens twee A4'tjes lang...
Dat werd schrappen. Ik schafte alleen het hoogstnoodzakelijke aan: zout,
peper, boter, eieren, bloem, slaolie, azijn, maggiblokjes, mosterd, mayonaise,
suiker, koffie, thee. En een pannetje met frituurvet om mijn geliefde verse
frietjes te kunnen maken! 😉
Inmiddels woon ik gelukkig wat groter. En met de maat van mijn huis is ook
mijn definitie van het woord 'hoogstnoodzakelijk' een tikkeltje
veranderd.
Wat staat er nu in mijn voorraadkast?
Ik liep gisteren mijn kasten - en laadjes, rekjes, koelkast, diepvries,
kelder, tuin en vensterbank - eens na en maakte een inventarisatie van mijn
voorraad. Voor jou. Misschien heb je er wat aan. En anders bevredigt het
wellicht minstens je nieuwsgierigheid.
Sta je zelf op het punt een voorraad op te bouwen?
Kies dan altijd voor voorraadproducten die lang houdbaar zijn. In potjes,
zakjes, flesjes en blikjes. In de koelkast of de vriezer. In een koele kelder
als je die hebt of anders in koele en donkere, goed afsluitbare kastjes en
lades. En zet de producten die het eerst op moeten vooraan. Je begrijpt wel
waarom; ik spreek uit ervaring... 😉
En natuurlijk koop je alleen producten die je daadwerkelijk gebruikt. Hou je
niet van olijven? Dan hoeven er natuurlijk geen olijven in je
standaardvoorraadkast te staan!
De kruiden en specerijen in mijn voorraad
Verse kruiden op de vensterbank en in potten in de tuin:
Basilicum - bieslook - peterselie - munt - koriander - lavas -
citroenmelisse - laurier - tijm - rozemarijn - oregano - salie.
Diepvrieskruiden (in strooibusjes uit de supermarkt):
Basilicum - bieslook - koriander.
Gedroogde kruiden:
Basilicum - bieslook - selderij - tijm - oregano - laurier - rozemarijn -
salie - dragon - marjolein.
Specerijen:
Zwarte peperkorrels - gemalen witte peper - gemberpoeder -
kaneelstokjes
- gemalen kaneel -
kassia
- kardemom - korianderzaadjes - gemalen koriander - gemalen komijn -
komijnzaadjes - kummelzaadjes -
venkelzaad
- piment - jeneverbessen - kruidnagels - gemalen kruidnagel - nootmuskaat -
foelie - mild en pikant paprikapoeder -
Spaanse pimentón
-
pimentón-flakes
- chilivlokken - knoflookpoeder - uienpoeder -
vanillestokjes
- cayennepeper.
Specerijenmengsels:
Garam masala -
Chinees 5-kruidenpoeder
- milde en pikante kerrie -
ras el hanout
- chilipoeder.
Potjes met specerijen op olie e.d.:
Geraspte gemberwortel - knoflook - wasabi - mierikswortelpuree - groene
pepertjes - basilicum in olie - currypasta.
Soorten zout e.d.:
Keukenzout -
rookzout
-
IJslands lavazout
-
Maldon salt flakes
- rundvleesbouillonblokjes - kippenbouillonblokjes - kruidenbouillonpoeder -
ansjovispasta.
Nog meer smaakmakers die ik altijd op voorraad heb
Zaadjes, noten e.d.:
Sesamzaad - maanzaad - pompoenpitten - ongezouten pinda's - cashewnoten -
pijnboompitten -
zelfgemaakte pindakaas
- tahin - cashewnotenpasta - kokosmelk.
Kant-en-klare sauzen:
Ketjap manis - ketjap asin - Japanse sojasaus - Chinese light soya sauce -
dark soya sauce -
harissa
- verschillende soorten sambal -
mayonaise
(in pot of zelfgemaakt) - light mayonaise - mosterd in allerlei varianten -
ketchup -
hoisinsaus
- Maggi-aroma - worcestershiresaus - tabasco - gembersiroop - Thaise vissaus
- oestersaus - zongedroogdetomatentapenade - regelmatig ook een pot
zelfgemaakte chimichurri
(Argentijnse salsa).
Soorten olie:
Zonnebloemolie - diverse soorten olijfolie - rookolie - sesamolie -
walnootolie - frituurolie.
Soorten azijn:
Rodewijnazijn - rode balsamicoazijn - witte balsamicoazijn - rijstazijn.
Flessen met alcoholhoudende dranken:
Rode en witte wijn - oud bruin bier - cognac - whisky - Grand Marnier -
Kirsch - Amaretto - rum - madera - marsala - limoncello - droge sherry en
medium sherry - bosaardbeitjeslikeur.
Pakjes, zakjes, potjes en flesjes in mijn voorraadkast
Groenten en fruit in pot of blik:
Tomaten in blik - zongedroogde tomaten - semi-gedroogde tomaatjes -
tomatenpuree - ingemaakte artisjokkenharten - artisjokkenbodems - olijven in
alle soorten en maten - zoetzure augurken - maïskorrels - kikkererwten -
kappertjes - Griekse pepers - geroosterde paprika's - paprikasalade - kersen
op lichte siroop - kruisbessen - kidneybonen - kapucijners - linzen.
Vis in blik:
Tonijn in zonnebloemolie - zalm - ansjovis.
Bakingrediënten:
Bloem voor patisserie - broodbloem - patentbloem - zelfrijzend bakmeel -
speltbloem - (zelfgemaakt)
paneermeel
(vaak van vezelrijk brood met zaden) - callets van pure chocolade en van
melkchocolade - witte/lichte/bruine basterdsuiker - poedersuiker -
tafelsuiker - vanillesuiker - bakpoeder - baking soda - maïzena -
aardappelmeel - honing - ahornsiroop - instant gist - eieren - cacaopoeder -
rozijnen - bladerdeeg uit de vriezer.
Koolhydraatproducten:
Toast - crackers - wraps - taco tubs - couscous - allerlei soorten pasta
(penne, lasagne, cannelloni, spaghetti, pijpmacaroni) - verschillende
soorten rijst (basmati, langkorrelrijst, risotto, dessertrijst).
Koffie en thee
De verse producten in mijn voorraadkast en koelkast
Groenten:
Vastkokende aardappels - licht kruimige aardappels - uien - sjalotjes -
knoflook - een paar tomaten - citroenen.
Dierlijke producten:
Eieren, boter -
ganzenvet
- Parmezaanse kaas - bacon/ontbijtspek/pancetta.
Zelfgemaakte maaltijden en sauzen die ik op voorraad heb in mijn vriezer
Veel van de onderstaande gerechten heb ik permanent op voorraad. Sommige wissel ik af met andere.
Soepen:
Verse
tomatensoep
met gehaktballetjes -
Mexicaanse kippensoep
-
preisoep
-
groentesoep
-
pompoensoep
-
goulashsoep
(zonder toevoeging van de blokjes aardappel; die voeg ik pas toe na het
ontdooien).
Stoofpotjes e.d.:
Limburg zuurvlees
-
konijn
op Limburgse wijze - Griekse
stifado
-
Italiaans draadjesvlees
in een kruidige tomatensaus - vlees voor mijn
jachtschotel
-
stoofvlees
in een saus van oud bruin bier en Maestrichter stroop -
gehaktballetjes
in een uiensaus met oud bruin bier -
kapucijnerschotel
met tomatensaus en paprika's -
goulash
-
runderstoofpotje met rode wijn
(invriezen zonder toevoeging van slagroom) - kant-en-klare
gehaktballetjes
-
pikant gehakt
voor mijn pizza's - Mexicaans gehakt voor o.a.
quesadillas.
Sauzen:
Gebak:
Zelfgebakken
dinerbroodjes
- zelfgebakken hartige en zoete
scones
- zelfgebakken
ontbijtkoek
(ingevroren in halfjes) - zelfgebakken eenvoudige
cakes
(ingevroren in halfjes) - ongevulde
soesjes
-
saucijzenbroodjes
met diverse gehaktvullingen - halfjes/restjes casinobrood om broodkruim van
te maken - dun gesneden speciaal
sandwichbrood.
Heb je genoeg inspiratie opgedaan voor het vullen van je eigen
voorraadkast?
Dat is het nu tijd voor het nieuwe voorraadkast-recept van vandaag: mijn
tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost!
Veel plezier met het recept en eet smakelijk!
Tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost: koken uit de voorraadkast
Ingrediënten:
Voor de salade:
- 2 blikjes tonijn in zonnebloemolie (uitlekgewicht ±100 gram per blikje)
- 150 gram geschrapte worteltjes
- 3 flinke stengels bleekselderij
- 1 rode puntpaprika
- 2 sjalotjes
- een bosje bieslook
- 1 Spaanse peper
Voor de tipsy dressing:
- 3 flinke eetlepels ketchup
- 3 volle eetlepels mayonaise of halvanaise
- ±3 eetlepels cognac of vieux (naar smaak)
- 1 à 2 eetlepels citroensap
- ±3/4 theelepel kerriepoeder pikant (de hoeveelheid hangt af van de samenstelling van je kerriepoeder; probeer eerst voorzichtig een beetje en voeg eventueel meer toe)
- 3/4 theelepel pikant paprikapoeder
- 3/4 theelepel chilivlokken
- zout naar smaak
Bereiding:
- Laat de tonijn uitlekken, schep hem in een kom en prak hem met een vork wat fijner.
- Snijd de worteltjes, de bleekselderij en de puntpaprika in piepkleine blokjes.
- Snipper de sjalotjes fijn.
- Knip of snijd de bieslooksprietjes in ringetjes.
- Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak het vruchtvlees fijn.
- Voeg alle groenten toe aan de tonijn.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en roer er een homogeen sausje van. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de ingrediënten extra toe.
- Schep de dressing vlak voor het serveren door de tonijnsalade. Proef of je salade nog wat meer zout of chilivlokken nodig heeft. Hij mag best wel pikant zijn!
Tips:
- Eten er kinderen mee en wil je toch liever een minder pikante salade maken? Laat dan de Spaanse peper achterwege en vervang het pikante kerrie- en paprikapoeder door mildere versies. Ook de alcohol kun je weglaten voor een kindervariant van deze salade.
- Serveer je tipsy tonijnsalade op krokante toastjes, in saladecupjes, op vers stokbrood, op zelfgebakken (iets dunnere) focaccia, in kleine blaadjes little gem (slawraps) of in 'bootjes' gemaakt van bleekselderijstengels of stukjes uitgeholde komkommer. De tonijnsalade is lekker als borrelhapje, tapa, voorgerecht of lunchgerecht.
- Vaak houd ik wat groentesnippers en/of bieslook achter. Daarmee kan ik mooi mijn toastjes garneren (zie foto).
- Ga je picknicken? Neem de salade en de dressing dan mee in aparte bakjes en vermeng de ingrediënten pas vlak voor het serveren!
- Met een blikje tonijn uit je voorraadkast kun je heel veel verschillende lekkere gerechten maken. Even een greep uit de tonijnrecepten die je elders nog kunt vinden op mijn blog: ensalada rusa con atún, een Spaanse tonijnsalade, een tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum, een verkoelende maaltijdsalade met tonijn, high tea sandwiches met tonijnsalade met maïs en Spaanse peper en een frisse pastasalade met tonijn en knapperige groenten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten