zondag 5 september 2021

Tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost: koken uit de voorraadkast

Je kent het vast wel: in de groentelade van je koelkast liggen nog wat leftovers van een dag eerder. Een paar stengels bleekselderij, een handjevol worteltjes, een aangesneden paprika, een halve citroen, een chilipepertje, wat kruiden... 

Nog heerlijk knapperige groenten, die erom smeken opgemaakt te worden. Maar wat doe je ermee?

Ik duik in zo'n geval mijn voorraadkast in. Staat er nog iets anders - een blikje, flesje, potje of zakje wellicht - waarmee ik mijn restjes kan aanvullen en omtoveren tot een heel nieuw gerecht?

Het recept van vandaag ontstond uit zo'n leftover-moment. 


Ja precies: het recept! Het kliekjesgerecht dat ik de eerste keer helemaal uit de losse pols maakte - een tipsy tonijnsalade met kleine blokjes crispy groenten, pikante specerijen en een scheutje cognac - bleek zo lekker dat ik het officieel tot 'recept' heb gebombardeerd. Ik heb het uitgetypt en sindsdien koop ik de ingrediënten er zelfs speciaal voor. 


Denk jij nu ook: laat ik maar meteen naar de supermarkt rennen, want deze tonijnsalade wil ik vandaag nog maken? Klik dan snel op het rode linkje, dat je in één keer naar het recept leidt.

Maar je kunt je ook nog even inhouden en eerst het middendeel van mijn blog lezen...

Want misschien ben je stiekem wel een beetje nieuwsgierig naar wat er naast een blikje tonijn, een pot mayo, een fles cognac en wat specerijen nog meer in mijn voorraadkast staat. 


Onder de foto vertel ik je daar alles over! En ik geef je als extraatje een heleboel linkjes naar nog meer voorraadkast-recepten! 



Recept: zo maak je zelf tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost


Mijn allereerste voorraadkast


Het is alweer jaren geleden dat ik het ouderlijk huis verliet en op kamers ging wonen. Ik betrok een tochtige zolder met in een hoek onder het schuine dak een piepklein keukentje. Een gootsteen, een koelkast met een dubbele gaspit erop en een kastje. Meer was het niet. 

Nadat ik mijn kastje had volgepropt met pannen, borden, glazen, bestek en wat dies meer zij, had ik nog precies een halve plank over voor proviand. Mijn voorraad dus. 

Aan mijn moeder de vraag 'Wat moet ik absoluut te allen tijde in huis hebben om lekker te kunnen koken?'. 

Het antwoord bleek minstens twee A4'tjes lang...

Dat werd schrappen. Ik schafte alleen het hoogstnoodzakelijke aan: zout, peper, boter, eieren, bloem, slaolie, azijn, maggiblokjes, mosterd, mayonaise, suiker, koffie, thee. En een pannetje met frituurvet om mijn geliefde verse frietjes te kunnen maken! 😉

Inmiddels woon ik gelukkig wat groter. En met de maat van mijn huis is ook mijn definitie van het woord 'hoogstnoodzakelijk' een tikkeltje veranderd. 


Wat staat er nu in mijn voorraadkast?


Ik liep gisteren mijn kasten - en laadjes, rekjes, koelkast, diepvries, kelder, tuin en vensterbank - eens na en maakte een inventarisatie van mijn voorraad. Voor jou. Misschien heb je er wat aan. En anders bevredigt het wellicht minstens je nieuwsgierigheid. 

Sta je zelf op het punt een voorraad op te bouwen? 

Kies dan altijd voor voorraadproducten die lang houdbaar zijn. In potjes, zakjes, flesjes en blikjes. In de koelkast of de vriezer. In een koele kelder als je die hebt of anders in koele en donkere, goed afsluitbare kastjes en lades. En zet de producten die het eerst op moeten vooraan. Je begrijpt wel waarom; ik spreek uit ervaring... 😉

En natuurlijk koop je alleen producten die je daadwerkelijk gebruikt. Hou je niet van olijven? Dan hoeven er natuurlijk geen olijven in je standaardvoorraadkast te staan! 


Ik heb altijd veel kruiden en specerijen op voorraad: handig!


De kruiden en specerijen in mijn voorraad



Verse kruiden op de vensterbank en in potten in de tuin:


Basilicum - bieslook - peterselie - munt - koriander - lavas - citroenmelisse - laurier - tijm - rozemarijn - oregano - salie.


Verse salie uit de tuin!


Diepvrieskruiden (in strooibusjes uit de supermarkt):


Basilicum - bieslook - koriander.


Gedroogde kruiden:


Basilicum - bieslook - selderij - tijm - oregano - laurier - rozemarijn - salie - dragon - marjolein.


Specerijen:


Zwarte peperkorrels - gemalen witte peper - gemberpoeder - kaneelstokjes - gemalen kaneel - kassia - kardemom - korianderzaadjes - gemalen koriander - gemalen komijn - komijnzaadjes - kummelzaadjes - venkelzaad - piment - jeneverbessen - kruidnagels - gemalen kruidnagel - nootmuskaat - foelie - mild en pikant paprikapoeder - Spaanse pimentón - pimentón-flakes - chilivlokken - knoflookpoeder - uienpoeder - vanillestokjes - cayennepeper.


Prachtige kaneelstokjes uit Sri Lanka!

Ik gebruik vaak pimentón-flakes in mijn gerechten!


Specerijenmengsels:


Garam masala - Chinees 5-kruidenpoeder - milde en pikante kerrie - ras el hanout - chilipoeder. 
 

Potjes met specerijen op olie e.d.:


Geraspte gemberwortel - knoflook - wasabi - mierikswortelpuree - groene pepertjes - basilicum in olie - currypasta.


Soorten zout e.d.:


Keukenzout - rookzout - IJslands lavazout - Maldon salt flakes - rundvleesbouillonblokjes - kippenbouillonblokjes - kruidenbouillonpoeder - ansjovispasta.


IJslands lavazout is fantastisch!


Nog meer smaakmakers die ik altijd op voorraad heb



Zaadjes, noten e.d.:


Sesamzaad - maanzaad - pompoenpitten - ongezouten pinda's - cashewnoten - pijnboompitten - zelfgemaakte pindakaas - tahin - cashewnotenpasta - kokosmelk.


Er gaat niets boven zelfgemaakte pikante pindakaas als broodbeleg!


Kant-en-klare sauzen:


Ketjap manis - ketjap asin - Japanse sojasaus - Chinese light soya sauce - dark soya sauce - harissa - verschillende soorten sambal - mayonaise (in pot of zelfgemaakt) - light mayonaise - mosterd in allerlei varianten - ketchup - hoisinsaus - Maggi-aroma - worcestershiresaus - tabasco - gembersiroop - Thaise vissaus - oestersaus - zongedroogdetomatentapenade - regelmatig ook een pot zelfgemaakte chimichurri (Argentijnse salsa).  


Een pot vol met versgemaakte Argentijnse chimichurri!


Soorten olie:


Zonnebloemolie - diverse soorten olijfolie - rookolie - sesamolie - walnootolie - frituurolie.


Soorten azijn:


Rodewijnazijn - rode balsamicoazijn - witte balsamicoazijn - rijstazijn.


Flessen met alcoholhoudende dranken:


Rode en witte wijn - oud bruin bier - cognac - whisky - Grand Marnier - Kirsch - Amaretto - rum - madera - marsala - limoncello - droge sherry en medium sherry - bosaardbeitjeslikeur.


Met oud bruin bier kun je heerlijke gerechten maken!


Pakjes, zakjes, potjes en flesjes in mijn voorraadkast



Groenten en fruit in pot of blik:


Tomaten in blik - zongedroogde tomaten - semi-gedroogde tomaatjes - tomatenpuree - ingemaakte artisjokkenharten - artisjokkenbodems - olijven in alle soorten en maten - zoetzure augurken - maïskorrels - kikkererwten - kappertjes - Griekse pepers - geroosterde paprika's - paprikasalade - kersen op lichte siroop - kruisbessen - kidneybonen - kapucijners - linzen.    


Met deze artisjokkenbodems maak ik graag mijn artisjokkencrème!


Vis in blik:


Tonijn in zonnebloemolie - zalm - ansjovis.


Bakingrediënten:


Bloem voor patisserie - broodbloem - patentbloem - zelfrijzend bakmeel - speltbloem - (zelfgemaakt) paneermeel (vaak van vezelrijk brood met zaden) - callets van pure chocolade en van melkchocolade - witte/lichte/bruine basterdsuiker - poedersuiker - tafelsuiker - vanillesuiker - bakpoeder - baking soda - maïzena - aardappelmeel - honing - ahornsiroop - instant gist - eieren - cacaopoeder - rozijnen - bladerdeeg uit de vriezer.


Vezelrijk paneermeel maak je makkelijk zelf!


Koolhydraatproducten:


Toast - crackers - wraps - taco tubs - couscous - allerlei soorten pasta (penne, lasagne, cannelloni, spaghetti, pijpmacaroni) - verschillende soorten rijst (basmati, langkorrelrijst, risotto, dessertrijst).


Koffie en thee



De verse producten in mijn voorraadkast en koelkast



Groenten:


Vastkokende aardappels - licht kruimige aardappels - uien - sjalotjes - knoflook - een paar tomaten - citroenen.


Dierlijke producten:


Eieren, boter - ganzenvet - Parmezaanse kaas - bacon/ontbijtspek/pancetta.


Ik heb altijd voldoende eieren op voorraad!

Ganzenvet is heerlijk om eendenbouten of kip in te konfijten!


Zelfgemaakte maaltijden en sauzen die ik op voorraad heb in mijn vriezer



Veel van de onderstaande gerechten heb ik permanent op voorraad. Sommige wissel ik af met andere.


Soepen:


Verse tomatensoep met gehaktballetjes - Mexicaanse kippensoep - preisoep - groentesoep - pompoensoep - goulashsoep (zonder toevoeging van de blokjes aardappel; die voeg ik pas toe na het ontdooien).


Er staat altijd wel een doosje met Mexicaanse kippensoep in mijn vriezer!


Stoofpotjes e.d.:


Limburg zuurvlees - konijn op Limburgse wijze - Griekse stifado - Italiaans draadjesvlees in een kruidige tomatensaus - vlees voor mijn jachtschotel - stoofvlees in een saus van oud bruin bier en Maestrichter stroop - gehaktballetjes in een uiensaus met oud bruin bier - kapucijnerschotel met tomatensaus en paprika's - goulash - runderstoofpotje met rode wijn (invriezen zonder toevoeging van slagroom) - kant-en-klare gehaktballetjes - pikant gehakt voor mijn pizza's - Mexicaans gehakt voor o.a. quesadillas.


De vulling voor deze jachtschotel maak je van rundvlees waar je eerst bouillon van getrokken hebt!


Sauzen:




Een flinke portie bolognesesaus klaar om in te vriezen!


Gebak:


Zelfgebakken dinerbroodjes - zelfgebakken hartige en zoete scones - zelfgebakken ontbijtkoek (ingevroren in halfjes) - zelfgebakken eenvoudige cakes (ingevroren in halfjes) - ongevulde soesjes - saucijzenbroodjes met diverse gehaktvullingen - halfjes/restjes casinobrood om broodkruim van te maken - dun gesneden speciaal sandwichbrood.  


Scones met spekjes en kummelzaadjes kun je prima invriezen!

Ik vries mijn zelfgebakken ontbijtkoek altijd in in halfjes!

 
Heb je genoeg inspiratie opgedaan voor het vullen van je eigen voorraadkast? 

Dat is het nu tijd voor het nieuwe voorraadkast-recept van vandaag: mijn tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost! 

Veel plezier met het recept en eet smakelijk! 


Tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost: koken uit de voorraadkast


Tipsy tonijnsalade met pittige, knapperige rauwkost: koken uit de voorraadkast


Ingrediënten:


Voor de salade:

  • 2 blikjes tonijn in zonnebloemolie (uitlekgewicht ±100 gram per blikje)
  • 150 gram geschrapte worteltjes
  • 3 flinke stengels bleekselderij
  • 1 rode puntpaprika
  • 2 sjalotjes
  • een bosje bieslook
  • 1 Spaanse peper

Voor de tipsy dressing:

  • 3 flinke eetlepels ketchup
  • 3 volle eetlepels mayonaise of halvanaise 
  • ±3 eetlepels cognac of vieux (naar smaak)
  • 1 à 2 eetlepels citroensap
  • ±3/4 theelepel kerriepoeder pikant (de hoeveelheid hangt af van de samenstelling van je kerriepoeder; probeer eerst voorzichtig een beetje en voeg eventueel meer toe)
  • 3/4 theelepel pikant paprikapoeder
  • 3/4 theelepel chilivlokken
  • zout naar smaak 

Bereiding:

  1. Laat de tonijn uitlekken, schep hem in een kom en prak hem met een vork wat fijner.
  2. Snijd de worteltjes, de bleekselderij en de puntpaprika in piepkleine blokjes.
  3. Snipper de sjalotjes fijn.
  4. Knip of snijd de bieslooksprietjes in ringetjes.
  5. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak het vruchtvlees fijn.
  6. Voeg alle groenten toe aan de tonijn.
  7. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en roer er een homogeen sausje van. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de ingrediënten extra toe.
  8. Schep de dressing vlak voor het serveren door de tonijnsalade. Proef of je salade nog wat meer zout of chilivlokken nodig heeft. Hij mag best wel pikant zijn! 

Tips:

  1. Eten er kinderen mee en wil je toch liever een minder pikante salade maken? Laat dan de Spaanse peper achterwege en vervang het pikante kerrie- en paprikapoeder door mildere versies. Ook de alcohol kun je weglaten voor een kindervariant van deze salade. 
  2. Serveer je tipsy tonijnsalade op krokante toastjes, in saladecupjes, op vers stokbrood, op zelfgebakken (iets dunnere) focaccia, in kleine blaadjes little gem (slawraps) of in 'bootjes' gemaakt van bleekselderijstengels of stukjes uitgeholde komkommer. De tonijnsalade is lekker als borrelhapje, tapa, voorgerecht of lunchgerecht. 
  3. Vaak houd ik wat groentesnippers en/of bieslook achter. Daarmee kan ik mooi mijn toastjes garneren (zie foto). 
  4. Ga je picknicken? Neem de salade en de dressing dan mee in aparte bakjes en vermeng de ingrediënten pas vlak voor het serveren!
  5. Met een blikje tonijn uit je voorraadkast kun je heel veel verschillende lekkere gerechten maken. Even een greep uit de tonijnrecepten die je elders nog kunt vinden op mijn blog: ensalada rusa con atún, een Spaanse tonijnsalade, een tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum, een verkoelende maaltijdsalade met tonijn, high tea sandwiches met tonijnsalade met maïs en Spaanse peper en een frisse pastasalade met tonijn en knapperige groenten!

Ensalada rusa op smaak gemaakt met een blikje tonijn uit mijn voorraadkast!

Deze kruidige tonijnsalade met olijven en basilicum maak je in een handomdraai!

Een heerlijke maaltijdsalade met een blikje tonijn erdoor!

Deze pittige tonijnsandwiches mogen niet ontbreken bij je high tea!

Tonijn maakt deze pastasalade helemaal af!


Geen opmerkingen: