maandag 20 maart 2017

Romig runderstoofpotje met rode wijn

Jammer, het voorjaar dat de vorige week zo zijn best deed om uit de startblokken te komen heeft het niet gered. De winterkou heeft het zonnetje weer bij zijn lurven gegrepen en cru op zijn nummer gezet: "Terug naar af, jij!"

Dus moeten we nog even geduld oefenen. Want we weten het zeker natuurlijk: dat voorjaar gaat er hoe dan ook komen!

Alleen, het afgelopen weekend leek het nog ver weg. Daarom hadden we hier in huis best wel een beetje met onszelf te doen. Ach, laat ik geen blad voor de mond nemen: we hadden ronduit de smoor in! En hoe reageren wij in zo'n geval? Dan trekken we een goede fles rode wijn open en zetten een fikse pan met troostvoedsel op het vuur. Precies, in die volgorde!

Niet dat we ons gingen bedrinken al voor het eten, hoor. Nee, zo zijn we nu ook weer niet. Die wijn ging door het eten, zodat het nog troostrijker werd! Ik maakte er een lijf en leden verwarmende stoofpot mee. Toen we eenmaal daarvan zaten te smikkelen, waren we de kou buiten snel vergeten. Mmmm!

En wat kan ik beter doen dan jou te adviseren hetzelfde te doen? Eet smakelijk!


Recept Romig runderstoofpotje met rode wijn



Bieflappen in een kruidige rodewijnmarinade


Romig runderstoofpotje met rode wijn


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 800 à 1000 gram bieflappen
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • een flinke bos platte peterselie, fijngehakt
  • een flinke bos bladselderij, fijngehakt
  • 1 eetlepel versgehakte tijmblaadjes
  • en klein bosje in ringetjes geknipte bieslook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 teentje knoflook uit de pers
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • volle rode wijn (bezuinig niet op de kwaliteit!)
  • boter of margarine
  • een scheutje cognac of vieux
  • 4 ons sjalotjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml slagroom
  • 1 theelepel poedersuiker

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in reepjes.
  2. Roer een marinade van de volgende ingrediënten: de gesnipperde ui, de helft van de beschikbare peterselie, de bladselderij,  de tijm, de bieslook, de laurierblaadjes, de knoflook, wat zout en peper en een mengsel van water (1/3 deel) en wijn (2/3 deel). Leg het vlees erin. De hoeveelheid vocht moet voldoende zijn, zodat het vlees helemaal onderstaat.
  3. Marineer het vlees minimaal 4 uur. Kun je nog wat extra geduld opbrengen? 24 uur marineren geeft een nog lekkerder resultaat!
  4. Neem de kom met het vlees een dik uur voordat je verdergaat met het gerecht uit de koelkast; zo kan het vlees op kamertemperatuur komen.
  5. Verhit de boter in een braadpan. Schep het vlees uit de marinade en dep het goed droog (bewaar de marinade). Braad de bieflappen stevig aan in de boter. 
  6. Zet om veiligheidsredenen de afzuigkap uit. Flambeer het vlees met de cognac. Schep het vlees uit de pan.
  7. Pel de sjalotjes en fruit ze een paar minuten zachtjes in het resterende braadvet.
  8. Schenk de marinade bij de uitjes en roer er de tomatenpuree doorheen. Verwarm het stoofvocht en voeg vervolgens het vlees weer toe.
  9. Breng de stoofschotel tegen de kook aan en laat het geheel zolang sudderen tot het vlees superzacht en heerlijk mals is.
  10. Maak het gerecht op smaak met de slagroom, de suiker en eventueel nog wat peper en zout (of nog lekkerder: bouillonpoeder). Vlak voor het serveren mag de achtergehouden peterselie erdoorheen.

Tips:

  1. Deze romige runderstoofpot is heerlijk met spätzle of verse pasta. Gebakken aardappeltjes smaken er ook prima bij.
  2. Wij aten er verder nog haricots verts bij. Gebakken champignons zijn ook een aanrader!
  3. Je kunt dit stoofpotje goed invriezen, mits je de slagroom en de laatste portie peterselie nog niet toevoegt. Maak dus af een toe eens een grotere portie in één keer. Dan hoef je het gerecht de volgende keer alleen maar op te warmen en de room en de kruiden toe te voegen!
  4. Ben je helemaal in de stoofpotjes-mood na het eten van dit gerecht? Dan heb je misschien ook nog interesse in de volgende recepten: huisgemaakte goulash, Limburgs zuurvlees (een stoofpotje op smaak gemaakt met ontbijtkoek), runderstoofpot met oud bruin bier of stifado (een Griekse runderstoofpot)!

De allerlekkerste gebakken aardappeltjes


    Huisgemaakte goulash


      Limburgs zuurvlees


        Runderstoofpotje met oud bruin bier


          Stifado, kruidige Griekse runderstoofpot met tomaat en zilveruitjes

          Geen opmerkingen: