dinsdag 12 september 2017

Botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus


Wie is er niet dol op draadjesvlees? Mij kun je in elk geval wakker maken voor een zacht, op de tong smeltend sukadelapje. Mét veel saus. 😋


Het recept voor deze sukadelapjes in een fruitige Italiaanse tomatensaus is één van mijn lievelingsrecepten. 


En van mijn man. 


Hoe vaak heeft hij niet verzucht: 'Waarom maken ze zoiets lekkers nu niet in een restaurant? Dan zou ik veel vaker gaan uit eten!' Geweldig toch, zo'n tevreden eter aan tafel. 


Als ik ze kan krijgen, gebruik ik Black Angus-sukadelappen voor mijn stoofgerecht. Die zijn mooi dooraderd met vet, wat ervoor zorgt dat het eindresultaat echt botermals wordt. Zoooo lekker!

De saus waar de lapjes in gaar gesudderd zijn is niet alleen verrukkelijk, hij is ook nog eens supergezond. 

Kijk maar eens in de ingrediëntenlijst hoeveel groenten erdoorheen gaan. 

Voor 4 personen heb je maar liefst 10 trostomaten, 300 gram worteltjes, 2 uien, een bosje bladselderij en een blik tomatenstukjes nodig! Dat lijkt veel te veel, maar als je eenmaal begint te snoepen van die saus, kun je niet meer stoppen, zo is mijn ervaring...

Zeker als je bij je Italiaanse stoofpotje lekkere in de oven geroosterde aardappeltjes serveert. Ik eet elk aardappeltje altijd met een flinke hap saus. Mmmm! Pureer je saus liever niet: al die stukjes herkenbare groenten erin zijn echt heerlijk!


Recept Botermals draadjesvlees in een Italiaase tomatensaus


Botermals draadjesvlees in een Italiaanse tomatensaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 4 mooi dooraderde sukadelapjes à 250 gram (bij voorkeur sukadelappen van het Black Angus-rund)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • plantaardige margarine en pure olijfolie
  • 2 flinke uien
  • 300 gram geschrapte worteltjes
  • een bosje bladselderij
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 250 ml droge rode wijn (bij voorkeur Italiaanse)
  • 4 dl runderfond
  • 1 eetlepel fijngehakte tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel fijngehakte marjoleinblaadjes of 1 theelepel gedroogde marjolein
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 stukjes foelie
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1 à 2 eetlepels bruine basterdsuiker (afhankelijk van de zuurgraad van je tomaten)
  • 10 rijpe trostomaten
  • eventueel nog wat bouillonpoeder
  • een scheut extra vergine olijfolie (optioneel)

Bereiding: 

  1. Bestrooi de sukadelapjes met zout en peper.
  2. Verhit wat margarine en olijfolie in een braadpan met dikke bodem en bak hierin de sukadelapjes stevig aan. Neem de lapjes uit de pan.
  3. Snipper de uien en hak de worteltjes fijn. Fruit de groenten in het resterende vet in de pan totdat ze goudbruin zijn.
  4. Hak de bladselderij. Voeg de selderij, de tomatenstukjes, de wijn, de fond, de tijm, de marjolein, de laurierblaadjes, de foelie, de peperkorrels en de bruine suiker toe aan het groentemengsel. Verwarm het geheel.
  5. Leg de sukadelapjes in de saus en sudder ze in ±1½ uur met het deksel op de pan bijna gaar.
  6. Kruis ondertussen de tomaten in en dompel ze 20 seconden onder in kokend water. Dan laten de velletjes makkelijk los. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  7. Voeg de verse tomaten toe aan de sukadelapjes en sudder ze nog ongeveer een halfuur mee. Laat daarbij het deksel van de pan, zodat de saus wat kan inkoken.
  8. Test de sukadelapjes op gaarheid. Ze moeten bijna uit elkaar vallen.
  9. Proef de saus en voeg eventueel nog wat bouillonpoeder, bruine suiker en/of peper toe. 
  10. Ik vind het lekker om de saus, nadat ik het vuur uitgedraaid heb, af te maken met een scheut fruitige olijfolie. Maar ook zonder extra olie is hij heerlijk; aan jou de keus!

Tips:

  1. Zet de pan met draadjesvlees gewoon op tafel. Zo kan ieder zo veel saus opscheppen als hij of zij zelf wil!
  2. Maak dit gerecht bij voorkeur een dag van tevoren. Dan kunnen de smaken lekker doortrekken. Je kunt de sukadelapjes zelfs invriezen, als je dat zou willen; mét saus. Maak daarom eens een keer een grote portie en vries die in kleinere hoeveelheden in. Makkelijk als je een dag niet veel tijd hebt om te koken.
  3. Het recept voor de aardappeltjes op de foto vind je ook op dit blog. 

Aardappeltjes uit de oven

6 opmerkingen:

Duncan Cooke zei

Hi there, the recipe looks great, just one question, do you use 4 pieces of meat with total weight 250 grams or is each piece of meat 250 grams, so 1 kilogram total?

Culinaire Bagage zei

Hi Duncan,
I use 1 kilogram of meat in this recipe.
Enjoy your meal!

Anoniem zei

Kan de rode wijn ook weggelaten worden? Ik houd niet van de smaak van wijn

Culinaire Bagage zei

Ja hoor, dat kan. Misschien moet je dan wel overwegen een paar theelepels balsamicoazijn toe te voegen. Dat geeft ook wat meer diepgang aan je saus. Veel plezier met het recept!

Anoniem zei

Heb gedaan, het eindresultaat was goddelijk!!

Culinaire Bagage zei

Wat leuk om te horen! Ik wens je een gelukkig en smakelijk 2024!