woensdag 6 september 2017

Snel gebakken: makkelijke citroentaart

Heb jij dat ook, dat je een makkelijk en snel recept vaker uit de kast trekt dan een heel bewerkelijk? Dat is voor mij de reden dat ik mijn citroentulband zeer regelmatig bak (het beslag is echt binnen een kwartier klaar). En natuurlijk is hij ook erg lekker! 😋


Laatst kreeg ik een mooie nieuwe bakvorm cadeau. De keus wat ik erin zou bakken was gauw gemaakt: dat zou mijn citroentulband worden! Maar nu kon ik het natuurlijk geen 'tulband' meer noemen. Het was een citroentaart geworden.

Vanwege de iets andere inhoudsmaat paste ik ook de ingrediëntenlijst en de baktijd een beetje aan. Daarom hieronder toch nog maar eens het recept, ook al ken je, als trouwe volger, mijn tulband al.


Recept Snel gebakken: makkelijke citroentaart



Snel gebakken: makkelijke citroentaart


Ingrediënten voor de citroentaart:

  • 85 gram zachte roomboter + een beetje extra boter voor het invetten van de bakvorm
  • 115 gram zonnebloemolie
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • de rasp van 1 grote citroen
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel + een beetje extra meel voor het bestuiven van de bakvorm

Ingrediënten voor het glazuur:

  • 150 gram poedersuiker
  • enkele eetlepels versgeperst citroensap, gezeefd

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met onder- en bovenwarmte) voor tot 160°C.
  2. Vet een taartbakvorm met een inhoud van ±1,6 liter (zie tip onder dit recept) in met wat boter. Bestuif de vorm met zelfrijzend bakmeel. Er mag geen plekje onbedekt zijn, want daar kan de taart later blijven plakken.
  3. Klop de roomboter samen met de olie, de twee soorten suiker, het zout en de citroenrasp smeuïg.
  4. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen.
  5. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom en klop het door het beslag.
  6. Doe het beslag over in de bakvorm en plaats de taart op een rooster iets onder het midden van de oven. Bak de taart in ±55 minuten gaar en lichtbruin.
  7. Prik met een satépen in de taart om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes deeg aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  8. Stort de taart op een rooster en laat hem afkoelen.
  9. Roer een stevig glazuur van de poedersuiker en het citroensap. Voeg niet te veel citroensap in één keer toe; je hebt niet veel nodig.
  10. Bestrijk de bovenkant van de taart met het glazuur. Het glazuur zal een beetje naar beneden gaan druipen langs de zijkanten, hetgeen een mooi effect geeft. 

Tips:

  1. De inhoud van een bakvorm kun je meten door er met behulp van een litermaat water in te gieten.
  2. Deze taart wordt extra smeuïg doordat je een deel van de roomboter (uit het klassieke recept) vervangt door zonnebloemolie. Heerlijk!
  3. Je kunt deze taart makkelijk een dag voor het serveren al bakken. Hij blijft zeker een dag of drie zacht en lekker! 

Geen opmerkingen: