Of - om het van de optimistische kant te bekijken - de avonden worden langer! En dat biedt me toch veel mogelijkheden voor gezelligheid. Nodig bijvoorbeeld eens een clubje vrienden uit voor een tapasavond!
Heerlijk met zijn allen smullen van verrukkelijke kleine hapjes. En daarbij serveer je een goed glas wijn of, mijn favoriet bij tapas, een zorgvuldig uitgekozen sherry.
Wist je trouwens dat die sherry ook heel lekker is door de hapjes heen?
Een goed voorbeeld zijn deze Spaanse gehaktballetjes.
Die maak je kruidig op smaak met Spaans gerookt paprikapoeder, pimentón (zie mijn eerdere blog hierover), oregano, marjolein én dus die sherry. Lichtzoete en nootachtige medium sherry sluit qua smaak het mooiste aan bij de pimentón.
Dit recept moet je echt proberen! Onder aan dit blog vind je het.
Nog meer recepten nodig voor je tapasavond? Volg dan eens de link 'hapjes' in de header van dit blog. Ik heb wel een paar suggesties die samen een perfect tapasmenu vormen:
Koffiekopjes met romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's
Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen
Kruidige krieltjes met komijn-knoflookmayonaise
Mini-kipschnitzels met tapenade met pijnboompitten
Toastjes met serranoham en een frisse artisjokkencrème
Hou in elk geval dit blog in de gaten, want de komende tijd ga ik nog meer taparecepten posten!
De lekkerste tapas: Spaanse gehaktballetjes
Ingrediënten voor 25 à 30 gehaktballetjes:
- 4 ons varkensgehakt
- 2 eetlepels medium sherry
- 1 theelepel zoet paprikapoeder
- ½ theelepel mild gerookt paprikapoeder (pimentón)
- 1 theelepel gedroogde marjolein
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 ei
- 6 eetlepels paneermeel
- zout
- versgemalen zwarte peper
- pure olijfolie
- Spaanse extra virgen olijfolie
- pimentón-flakes (zie het blog hierboven)
Bereiding:
- Kneed alle ingrediënten vanaf het gehakt tot en met de peper door elkaar.
- Vorm van het gehakt een klein proefballetje en bak dit in een beetje pure olijfolie. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
- Rol vervolgens van de hele portie gehakt kleine snackballetjes.
- Bak ze in de olijfolie goudbruin en gaar.
- Neem de gehaktballetjes uit de pan en tos er wat koude extra virgen olijfolie doorheen.
- Serveer de Spaanse gehaktballetjes op een schaal. Strooi de pimentón-flakes over het gerecht.
Tips:
- Je kunt je Spaanse gehaktballetjes warm of lauw eten. Beide is lekker!
- Wist je dat je met deze gehaktballetjes ook heerlijke spiesjes kunt maken? Morgen het recept hiervoor!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten