donderdag 10 oktober 2019

Pittige goulashsoep: de herfst in een soepkom!

Wat zie jij voor je als ik zeg 'herfsteten'?


Ikzelf krijg dan meteen visioenen van een grote pan met draadjesvlees, urenlang sudderend op mijn fornuis, terwijl het hele huis geurt naar specerijen en kruidige groenten. Of ik zie me al aan de keukentafel zitten achter een kom dampende, stevige soep!

Of wacht... Ja, nu weet ik het: mijn gedroomde herfsteten is goulashsoep! Want dat is een stoofpotje én een soep in één.

Voor de lekkerste goulashsoep stoof je blokjes rundvlees - samen met specerijen, kruiden en groenten - in een bouillon totdat het vlees supermals is. Het laatste halfuur voeg je als extraatje aardappeldobbelsteentjes toe. Die absorberen alle aromatische goulashsmaakmakers. En ze geven je soep een vol, echt herfstig mondgevoel!  


Bonus: kijk als je goulashsoep klaar is eens naar al die prachtige kleuren. Zijn die niet ook herfstig te noemen?! De roestbruine tinten van het paprikapoeder, het rood van de tomaat en de paprika, het goudgeel van de aardappels, het donkere groen van de platte peterselie. Je proeft in deze soep niet alleen het najaar, je ziet de herfst al in je soep voordat je nog maar één hap genomen hebt!

Mijn tip: wil jij ook bij jouw thuis de herfst op tafel toveren? Dan zit er niets anders op: maak meteen deze overheerlijke goulashsoep! Het recept vind je onder de foto!



Recept Pittige goulashsoep: de herfst in een soepkom!


Hoe maak je zelf authentieke goulashsoep?



Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 6 personen (afhankelijk van of je er brood bij eet of niet) of een stevig voorgerecht voor ±8 personen:

  • 500 gram uien
  • olijfolie of plantaardige margarine
  • 600 gram sukadelappen
  • 2 eetlepels mild paprikapoeder
  • 1 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder; zie mijn eerdere blog hierover)
  • 1 klein blikje tomatenpuree 
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 3 theelepels gedroogde marjolein
  • 1,5 theelepel kummel- of karwijzaadjes
  • de geraspte schil van 1/2 citroen
  • ±1,5 liter heet water
  • 1 blik tomatenstukjes
  • 2 vleesbouillonblokjes
  • 1 pot geroosterde rode puntpaprika's (uitlekgewicht ±350 gram)
  • 750 gram licht kruimige aardappels
  • een flinke bos platte peterselie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snipper de uien grof.
  2. Verhit de olijfolie of de margarine in een grote soeppan en fruit hierin de uien totdat ze glazig zien en lichtgeel van kleur zijn. 
  3. Snijd ondertussen het vlees in dobbelsteentjes van 1 à 1,5 cm.
  4. Voeg de drie soorten paprikapoeder toe aan de uien en bak ze een paar minuten mee. Het is essentieel dat het paprikapoeder redelijk heet wordt, maar het mag niet verbranden; dan wordt je soep bitter.
  5. Voeg het vlees, de tomatenpuree, de knoflook, de marjolein, de kummelzaadjes en de citroenrasp toe. Schep alles goed om totdat de stukjes vlees aan de buitenkant beginnen te garen. Het vlees moet goed heet worden, maar het mag niet bakken; zet het vuur dus niet te hoog. 
  6. Daarna mag het hete water bij je gerecht. Breng het geheel aan de kook en voeg ook de tomatenstukjes en de bouillonblokjes toe. Breng de soep weer aan de kook.
  7. Laat het vlees zo lange tijd - zachtjes - sudderen totdat het supermals is, maar nog net niet uit elkaar valt (minimaal enkele uren).
  8. Snijd ondertussen de paprika's in blokjes. Schil de aardappels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes.
  9. Als het vlees bijna klaar is - dat kun je het beste even proeven - mogen de paprikastukjes en de aardappels in de pan. Ze moeten nog een halfuur meegaren. 
  10. Snipper de peterselie grof. 
  11. Maak je soep af met de peterselie, lekker wat grof gemalen zwarte peper en eventueel nog een beetje zout (of een extra bouillonblokje). 

Tips:

  1. Je goulashsoep is het allerlekkerst als hij na het bereiden een paar uurtjes heeft gestaan. Alle smaken van de kruiden en de specerijen trekken in die tijd in de aardappelblokjes. Mmmm! Je kunt de soep makkelijk opwarmen op het fornuis. Strooi de peterselie pas in de soep vlak voordat je hem op tafel zet. 
  2. Wil je je goulashsoep een dag voor het serveren al maken? Voeg dan wat minder aardappels toe, bijvoorbeeld maar 500 of 600 gram. Dan wordt je soep niet té dik. 
  3. Als je dat wilt kun je lekker stevig boerenbrood serveren bij je goulashsoep, maar noodzakelijk is dat niet. 
  4. Of serveer bij je soep verse, zelfgebakken zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes. Likje zoute boter erop: een perfect bijgerecht!
  5. Ben je op zoek naar nog meer hartverwarmende herfstrecepten? Volg dan eens de link 'stoofpotjes' of de link 'soep'! Dan kom je recepten tegen voor o.a. een pittige Mexicaanse tomatensoep met reepjes botermals stoofvleesLimburgs zuurvlees, de stoofpot goulash, pittige pompoensoep en oer-Hollandse groentesoep met balletjes!  

Recept: zo maak je zelf verse Mexicaanse tomatensoep met reepjes botermals stoofvlees en veel groenten!

Zuurvlees, een Limburgs stoofpotje

Pittige zelfgemaakte goulash

Pikante pompoensoep met chorizo

Oer-Hollandse groentesoep met balletjes

Geen opmerkingen: