zondag 22 november 2020

Hoe maak je van je Kerstgourmet een echt Feestje? 101 Tips!

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄


Vind jij ze ook zo interessant, statistieken over eten en koken? Mij boeien vragen als 'Wat vinden we met zijn allen het allerlekkerst?' en 'Welke producten eten we het meest?' enorm. 

Met december in aantocht wilde ik weleens weten wat er in Nederland zoal op tafel staat tijdens de kerstdagen. Ik had daar zelf al zo mijn ideeën over. Ik dacht aan wild, kalkoen, grote stukken rundvlees of rollades, hele kippen, zalm. Maar googelen moest echt uitsluitsel geven!

En ja hoor: de bovenvermelde gerechten staan vaak op het menu voor de kerst. Maar toch klopte mijn inschatting niet helemaal...

Wat blijkt? 

Het allerliefst trekt de Nederlander zijn gourmetstel uit de kast! Of zijn plaatgrill, hete steen of raclettestel. 

Meer dan 1/3 van jullie kiest daarvoor! 

En dat begrijp ik volkomen: gourmetten heeft zo veel voordelen! Het is gezellig, je kunt op je gemak alles voorbereiden, iedereen kan zelf kiezen wat hij of zij in zijn eigen pannetje klaarmaakt én bij gourmetten is elke gast lekker actief bezig! 

De hoogste tijd om op dit blog eens wat aandacht te besteden aan gourmetten! 


Dus: hieronder vind je héél véél tips om van je eigen kerstgourmet een klein feestje te maken. Misschien zijn het er wel meer dan 100! 


Veel plezier ermee. Gezellige kerstdagen! 


🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Recepten: 101 Feestelijke tips voor je kerstgourmet!


Welk vlees koop je om te gourmetten?

Veel slagers en supermarkten verkopen kant-en-klare gourmetschotels met allemaal kleine stukjes vlees, kip, hamburgertjes, etc. Maar veel specialer is het om je eigen gourmetschotel samen te stellen! Met alleen de soorten vlees die jouw familie het allerlekkerst vindt.

Wil je wat ideeën om inspiratie op te doen? Hier komen ze!


Vers vlees/kip/vis voor je kerstgourmet


  • Varkenshaas. Snijd je varkenshaasjes in niet te dikke medaillons. Die worden snel gaar.
  • Biefstuk. Ossenhaas, ribeye, entrecote, kogelbiefstuk, bavette: allemaal even lekker! Biefstuk mag je wat dikker snijden, want die is het lekkerste als hij na het bakken nog medium of rood is vanbinnen.
  • Dunne speklapjes. Snijd je speklapjes in stukjes van 3 à 4 cm breed en bak ze bij voorkeur vooraf al bijna krokant. Gewoon in een pan op je fornuis. Opwarmen op de grillplaat of in een pannetje is dan voldoende. Heerlijk met een pikant Chinees sausje!
  • Kipfilet of kippendijenvlees. Snijd kip altijd vrij dun of in kleine blokjes. Kip moet helemaal gaar worden tijdens het bakken of grillen.
  • Schnitzeltjes. Van dunne lapjes kipfilet of varkensfilet, een ei en paneermeel maak je snel kleine schnitzeltjes! Die zijn het lekkerst krokant gebakken in wat boter of olie in kleine pannetjes. Heerlijk met zelfgemaakte tapenade
  • Kalkoenfilet. Vaak kun je in de winkel al dun gesneden kalkoenfilet kopen: ideaal, je hoeft de lapjes alleen nog maar in kleinere porties te verdelen. In een pannetje kun je er van een scheutje room, kipkruiden en verse dille een heerlijk sausje bij maken! 
  • Zalmtonijn of stevige witvis. Koop vissoorten die niet te snel uit elkaar vallen tijdens het bakken. Witvis kun je ook omwikkelen met een dun plakje ontbijtspek om de vis bij elkaar te houden. En zo'n klein visrolletje is ook nog eens erg lekker!
  • Garnalen. Gare grote garnalen zijn het handigst. Die zijn supersnel klaar! 
  • Coquilles. Makkelijk: coquilles hoef je maar een paar minuten te bakken of te grillen. 
  • Spiesjes. Van alle soorten vlees hierboven kun je heerlijke spiesjes maken. Maak je blokjes niet te dik en gebruik kleine spiesjes of cocktailprikkers. Mijn Maleisische kipspiesjes zijn een echte aanrader! Of wat dacht je van spiesjes van malse varkenshaas met een blaadje salie en omwikkeld met een plakje parmaham, saltimboccaspiesjes


Recept: mini-kipschnitzels voor je kerstgourmet!

Recept: kleine spiesjes van varkenshaas met parmaham voor je Kerstgourmet!


Marinades voor je vlees/kip/vis


  • Chimichurri. Ik maak graag verse chimichurri, een Argentijnse salsa, als bijgerecht bij het gourmetten. Maar wist je dat je chimichurri ook kunt gebruiken als marinade? Dat is bijvoorbeeld erg lekker voor garnalen.
  • Pesto. Met name heel geschikt voor kip en vis.
  • Griekse marinade. Deze marinade is erg lekker voor malse reepjes varkenshaas. Schep je gebakken varkenshaasreepjes in een blaadje krokante sla en geniet!
  • Citroen-tijmmarinade. Fantastisch voor reepjes kipfilet!
  • Cajunmarinade. Marineer blokjes varkenshaas hierin en prik ze daarna aan kleine spiesjes
  • Maleisische marinade. Snijd kleine blokjes kipfilet. Marineer ze en rijg ze aan spiesjes voor verrukkelijke Maleisische kipsateetjes!
  • Indiase marinade. Deze currymarinade is ideaal voor kip!
  • Ras el hanout-marinade. Het Noord-Afrikaanse specerijenmengsel ras el hanout is heerlijk voor het kruiden van varkensvlees en kip. 
  • Spaanse marinade. Spaans gerookt paprikapoeder en sherry zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze marinade voor varkenshaas
  • Kruidige rub. Voor mijn kabeljauw gebruik ik graag een speciaal kruidenmengsel. Snijd je kabeljauwstukjes iets kleiner dan in het recept. 


Recept: slawraps met gemarineerde varkenshaasreepjes voor je kerstgourmet

Recept: zo maak je Spaanse gemarineerde varkenshaas voor je kerstgourmet


Tartaar en gehakt voor je kerstgourmet


Tartaar en gehakt zijn ideaal om mee te gourmetten. Vorm van het vlees kleine balletjes, dunne worstjes of platte hamburgertjes. Die zijn snel gaar!

Ook leuk: maak kleine slavinkjes of rundervinkjes om te gourmetten!

Tip: je kunt gehakt en tartaar makkelijk allerlei heerlijke smaken mee geven door het vlees op verschillende manieren te kruiden. 

Een aantal voorbeelden voor gourmethamburgertjes/gehaktballetjes/worstjes/vinkjes:



Recept: zo maak je zelf rundervinkjes voor je kerstgourmet

Recept: zelf rundervinkjes maken voor je gourmetfeestje!


Welke groenten koop je voor je kerstgourmet?


Groenten voor in je pannetje of op je grillplaat


  • Paprika. In stukjes of reepjes gesneden. Vrolijk: paprika is verkrijgbaar in heel veel kleuren! 
  • Dunne plakjes champignons. Of kies voor nog luxere paddenstoelsoorten. 
  • Mini-maïskolfjes. Het is handig om verse maïskolfjes eerst even te blancheren. Je kunt ook maïskolfjes uit blik kopen.
  • Maïskorrels. Kant-en-klaar uit een blikje.
  • Geblancheerde haricots verts. Lekker met of zonder spekjes. Of rol een paar beetgaar gekookte haricots verts samen in een plakje ontbijtspek. 
  • Groene aspergepuntjes. Die zijn zo dun dat je ze in een paar minuten beetgaar kunt grillen of roerbakken.
  • In stukjes gesneden bimi of aspergebroccoli. Om te roerbakken of te grillen. Beetgaar het allerlekkerst. Lekker met een oosters sausje (bijvoorbeeld het Chinese sausje voor je speklapjes!) of op mediterrane wijze met een paar druppels olijfolie en verse tijm. 
  • Geblancheerde groene asperges gerold in een plakje ontbijtspek.
  • Cherrytomaatjes. Je kunt deze op tafel zetten zodat iedereen ze zelf kan bakken, grillen of aan spiesjes rijgen, maar je kunt ze ook vooraf in de oven poffen. Makkelijk!
  • In niet te kleine stukken gesneden bosuitjes zijn heerlijk van de grill!
  • Uienringen
  • Plakjes courgette.
  • Olijven. Warm - gegrild of gebakken - smaken olijven fantastisch. Zet schaaltjes op tafel met olijven omgeschept met olijfolie, knoflook en tijm. 
  • Taugé hoef je maar heel kort te bakken in je pannetje. Dan blijft hij lekker knapperig. Heerlijk met een stukje oosters gemarineerde zalm of kipspiesjes.
  • Combineer blokjes van verschillende soorten groenten en rijg ze aan spiesjes voor een feestelijk groentegerechtje! Tussen de groenten in kun je ook blokjes spek aan je spiesjes rijgen. 


Recept: zo pof je zelf cherrytomaatjes in de oven!


Warme groentegerechten die je vooraf al maakt en in schalen als bijgerecht serveert


  • De in de oven gepofte cherrytomaatjes van de foto hierboven.
  • Sappige oventomaatjes gevuld met kruidige ratatouille. Zet een grote schaal op tafel, want ze verdwijnen als sneeuw voor de zon!
  • Gril je courgetteplakjes vooraf al en marineer ze daarna urenlang in kruidige olijfolie. Een toprecept!
  • Stoofpeertjes zijn altijd een welkom bijgerecht in de winter!
  • Heb je al eens zelf appelcompote gemaakt? Mijn appelcompote met echte vanille en een scheutje rum is echt superlekker!
  • Nog meer groente-ideeën? Volg de link 'groentegerechten'! 


Recept: zo maak je zelf ratatouilletomaatjes voor bij je kerstgourmet!

Recept: gegrilde en gemarineerde courgettes voor bij je kerstgourmet!


Vrolijke salades voor bij je kerstgourmet




Recept: zo maak je zelf een kerstsalade van gegrilde aspergepuntjes, haricots verts en tomaat!


Welke sausjes serveer je bij je gourmetfeestje?



Voor ons is een gourmetfeestje niet compleet zonder sausjes - koud én warm - en salsas. En al die sausjes maken we natuurlijk zelf! 


Koude sausjes voor bij je kerstgourmet


  • Knoflooksaus schijnt in Nederland het meest populair te zijn bij de kerstgourmet. Mijn zelfgemaakte knoflookmayonaise zit bomvol met verse kruiden. Fantastisch!
  • Lekker luxe: romige truffelmayonaise voor bij een feestelijk biefstukje!
  • Spaanse mayonaise met pimentón en gepofte knoflook is heerlijk bij bijna alles: vlees, vis, kip, groentespiesjes, frietjes, op een sneetje stokbrood...
  • Geen hamburgers zonder hamburgersaus, toch?! Kies voor een hamburgersaus vol met - zeer fijn gesneden - verse groenten! 
  • Spicy currymayonaise is erg lekker bij je kip in currymarinade (zie boven).
  • Harissamayonaise is niet alleen de smaakmaker voor bij je Marokkaanse gehaktballetjes. De pikante en kruidige smaak kan bij veel vlees- en aardappelgerechten!
  • Honing-mosterdsaus is een echt allemansvriendje!
  • Hetzelfde geldt voor een boozy cocktailsausje!
  • Barbecuesaus. Dat klinkt als een saus die exclusief bedoeld is voor bij de barbecue... Maar wat let je om hem ook bij je gourmetparty te serveren?! 


Recept: de allerlekkerste knoflooksaus maak je zelf!


Salsas voor bij je kerstgourmet


  • Wat mij betreft de koningin onder de salsas: chimichurri, een frisse Argentijnse salsa! Als je kiest voor maar één salsa, dan móet het deze zijn! 
  • Mexicaanse salsa kent iedereen. Maar heb je hem ook weleens zelf vers gemaakt? Veel lekkerder dan uit een potje!
  • Avocadosalsa is niet alleen supergezond, maar ook nog eens superlekker! Maak je avocadosalsa pas vlak voordat jullie aan tafel gaan.
  • Bij Italiaanse gourmetgerechtjes serveer je vurige Italiaanse salsa met basilicum. Ook lekker: schep er eens wat kleine blokjes mozzarella doorheen en noem je salsa mozzarellasalsa!
  • Ken je mojo rojo? Dat is een heel pittige salsa van de Canarische eilanden. Geweldig met gegrilde kip en aardappeltjes gebakken in je pannetje of gegrild op de plaat!
  • Peterseliesalsa is een heel eenvoudige salsa, die erg lekker smaakt bij vis. 
  • Geen echte salsa, maar ik noem hem hier toch maar even: zelfgemaakte olijventapenade met geroosterde pijnboompitjes. Die smaakt namelijk fantastisch bij je kerstgourmet! Bij je kipschnitzeltjes bijvoorbeeld of je gebakken aardappeltjes. En natuurlijk op toast of brood. 


Recept: zo maak je zelf chimichurri, een Argentijnse salsa, voor bij je gourmet!


Warme sauzen voor bij je gourmetfeestje


  • Laat ik beginnen met een goddelijke Italiaanse tomatensaus die ik 'la-dolce-vita-tomatensaus' hebt gedoopt. Hij zit bomvol smaakmakers als olijven, kappertjes, olijfolie en fijngemaakte ansjovis! Vooral lekker bij varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees en kip.
  • Nog een tomatensaus, maar dan met basilicum. Dit vindt iedereen lekker!
  • En dan nog een. Een chunky verse tomatensaus met oregano. Heerlijk bij allerlei soorten biefstuk!
  • Mijn romige maderasausje met kappertjes serveer je met name bij tartaar en kalfsvlees.
  • Liever een oosters sausje? Kies dan voor pindasaus! Ook een echte klassieker bij gourmet.
  • Of maak mijn Chinese sausje op basis van hoisinsaus! Fantastisch bij varkensvlees en kip. 


Recept: zo maak je de allerlekkerste Italiaanse tomatensaus voor bij je gourmet!


Welke bijgerechten serveer je bij je kerstgourmet?



Vlees, vis, kip, groenten, sausjes...
Je hebt ze allemaal gesneden en klaargemaakt.

Maar dan is je gourmetfeestje nog niet helemaal compleet...

Er horen nog wat bijgerechten bij!


Bijgerechten voor bij je gourmetfeestje


  • Uiteraard laat je het brood niet achterwege. Stokbrood, Turks brood, ciabatta, kleine roomboter-dinerbroodjes, naan, krokant desembrood: aan jou de keus!
  • En bij dat brood horen lekkere (kruiden)botertjes natuurlijk. Op mijn blog vind je het recept voor een zeer smaakvolle kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón. Een aanrader!
  • Heb je toevallig zwart lavazout in huis? Een boter met lavazout en chilivlokken is ook erg lekker!
  • En dan de aardappelgerechten. Daar twijfelen wij nooit over: verse friet hoort bij ons gourmetfeestje!
  • Maar wil je toch andere aardappelgerechten? Dan zijn krokante in ganzenvet gebakken krieltjes, ovenaardappeltjes, in de pan gebakken aardappeltjes of een frisse krieltjessalade met verse kruiden en spekjes ook erg lekker!
  • En zet wat gekookte aardappelplakjes en gare krieltjes op tafel om zelf te bakken in de pannetjes!
  • Denk ook aan kleine bijgerechtjes/ingrediënten als gerookte spekblokjes, kaas (geraspt of in plakjes), raclettekaas (lekker met gekookte krieltjes, tafelzuur en rauwe groenten), plakjes ham, geklutst ei voor een omelet, room, boter, olijfolie, etc. 


Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste verse friet!

Recept: zo maak je zelf krieltjessalade met spekjes en verse kruiden


Welk dessert serveer je bij je gourmetfeestje?



Mijn standaardantwoord op die vraag is: kleine flensjes! Die bakt iedereen in zijn eigen pannetje. 

Voor dat doel zet ik altijd een kan met flensjesbeslag op tafel. Beslag uitschenken is veel makkelijker dan gehannes en geknoei met opscheplepels.


Wat serveer je bij je gourmetpannenkoekjes?


  • Suiker, honing, (schenk)stroop.
  • Warme chocoladesaus.
  • Vruchtensauzen.
  • Vers fruit in blokjes gesneden.
  • Gebakken of gegrild fruit. Denk aan verse ananas of plakken appel.
  • Of nóg lekkerder: karamelliseer vooraf wat partjes appel. Warm de gekaramelliseerde appeltjes op in je pannetje. Fantastisch!            
  • IJs


Recept: zo maak je zelf gekaramelliseerde appeltjes voor bij je flensjes!


Veel plezier met je gourmetfeestje!


Maak er gezellige en smakelijke kerstdagen van! 


Geen opmerkingen: