Nog nooit gehoord van de FocacciaBrunch? 😱
Dat kan. 😉
Want wij hebben hem hier in huis bedacht en ik heb er nog nooit over geschreven op dit blog... 😳
Laat ik je maar snel even bijpraten! 😇
De FocacciaBrunch is een gezellige brunch met vrienden of familie - bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen, met Pasen of een andere feestelijke gelegenheid - waarbij focaccia de hoofdrol speelt. Tot zover niet echt iets nieuws: dat had je al verwacht natuurlijk!
Maar er is meer. Bij een FocacciaBrunch komt niet alleen dat befaamde Italiaanse brood op tafel: wat de maaltijd zo speciaal maakt zijn alle extra's!
Wij maken van een FocacciaBrunch altijd een uitbundige gebeurtenis. Met een tafel vol met een enorm scala aan beleg en bijgerechten:
- luxe vleeswaren, gebraden vlees, gehaktballetjes
- vis en garnalen
- kip
- gesneden rauwe groenten, salades, gegrilde groenten
- sausjes, salsas, kruidenboters
- et cetera, et cetera
En daarmee is het feestmaal eigenlijk een soort midden-op-de-dag-gourmetparty,
maar dan zonder pannetjes!
Misschien denk je nu: dát wil ik ook wel, maar hoe pak ik de organisatie van zo'n FocacciaBrunch aan?
Nou, dáár gaat dit blog dus over!
Laat ik beginnen bij het begin: hét recept voor de allerlekkerste
focaccia!
Want die focaccia, die bak je zelf. Allicht!
Ik bak voor mijn FocacciaBrunch altijd een aantal grote, ronde focaccia's, die iets dunner zijn dan die van de bakker of de supermarkt. Want ik snijd aan tafel mijn focaccia's niet doormidden; mijn beleg gaat erbovenop!
Focaccia's zijn makkelijk om zelf te maken, ook als je nog nooit eerder brood hebt gebakken.
Eén focaccia is voldoende voor 2 à 3 personen, afhankelijk van de eetlust van je gasten.
Ingrediënten voor 1 focaccia:
- 6 gram instant gist
- ±150 ml lauw water
- 1 theelepel suiker
- 250 gram wittebroodbloem (kies voor bloem van een harde tarwesoort, niet voor patentbloem; je koopt deze bloem o.a. bij een bakker die zelf brood bakt, bij een natuurvoedingswinkel, bij een molen of online)
- 5 gram zout
- 2 eetlepels olijfolie
- een beetje olijfolie voor het invetten van de bakplaat
- extra vergine olijfolie voor het bestrijken van het brood
Bereiding:
- Roer de gist samen met de suiker en de helft van het water in een schaaltje. Zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn. Na enkele minuten beginnen zich belletjes te vormen bovenop het gistmengsel.
- Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel doorheen en laat het mengsel even staan. Er gaan zich dan nog meer belletjes vormen.
- Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer bloem toevoegen aan het gistmengsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan nog een beetje water toe evenals het zout en de 2 eetlepels olijfolie. Ga verder met het toevoegen van het meel.
- Uiteindelijk krijg je een bal die je kunt gaan kneden. Voeg zo nodig nog wat water toe. Na ongeveer 10 à 15 minuten intensief kneden heb je een soepel, elastisch deeg, dat precies zoveel vocht bevat, dat het nét niet aan je handen en aan het werkvlak blijft vastplakken.
- Maak een mooi bolletje van het deeg. De eerste rijsperiode is aangebroken. Zoek een warme plek uit voor de rijs. Sommige ovens hebben een rijsstand; dan is de keus makkelijk. Je kunt ook de oven heel even aanzetten totdat hij een temperatuur heeft van maximaal 35°C. Bekleed een bakplaat met een theedoek en leg het bolletje deeg erop. Dek het bolletje af met de doek. Als je je brood zo laat rijzen, dus onder relatief warme omstandigheden, dan neemt de volumeverdubbeling van het deeg - daar ben je op uit - niet veel langer dan een halfuur tijd in beslag.
- Vet een bakplaat dun in met olijfolie.
- Sla de gerezen deegbol plat en vorm hem grof met de hand tot een dikke 'pizza', die iets dikker is aan de randen. Het deeg moet ruim op de bakplaat passen - zelfs ±3 cm in doorsnede kleiner zijn - want het gaat nog rijzen. Leg het deeg op de bakplaat. Deze focaccia wordt iets dunner dan je normaal gewend bent; je snijdt hem straks niet open om hem te beleggen; je legt het beleg erbovenop.
- Bestrijk het deeg dun met olijfolie en laat het ongeveer 3 kwartier rijzen op een warme, tochtvrije plaats; bijvoorbeeld weer in de lichtverwarmde oven.
- Druk dan op sommige plekken met de vingers wat deuken in het deeg voor een authentiek uiterlijk.
- Laat het deeg nog een kwartier rijzen; nu buiten de oven, want die ga je voorverwarmen tot 210°C (oven met boven- en onderwarmte) of 190°C (heteluchtoven).
- Bak de focaccia in ongeveer een kwartier gaar en goudbruin. Leg hem op een rooster.
- Bestrijk het gare brood - terwijl het nog warm is - met een beetje olijfolie. Je kunt je focaccia halfwarm serveren, maar op kamertemperatuur is hij ook erg lekker.
Belangrijke tips:
- Heb je een staande mixer met een kneedhaak? Dan kun je die ook het kneedwerk voor je laten doen. Maak dan eerst het gistmengsel (zie stap 1) in de deegkom, voeg de bloem en de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Kneed je deeg de laatste paar minuten met de hand, zodat je goed kunt voelen of het elastisch genoeg is.
- Als je over meerdere bakplaten beschikt, kun je het deeg voor meerdere focaccia's tegelijkertijd maken en de focaccia's ook tegelijkertijd laten rijzen. In de meeste ovens krijg je een beter resultaat als je je focaccia's na elkaar - en dus niet boven elkaar in de oven - bakt.
- Als je veel gasten krijgt, is het makkelijk als je je focaccia's al een dag of een paar dagen voor je FocacciaBrunch bakt. Buiten de vriezer kun je ze niet goed bewaren (ook niet tot de volgende dag), maar invriezen gaat prima. Laat je focaccia's goed afkoelen, verpak ze in diepvrieszakken of een dikke laag huishoudfolie en vries ze in. Neem je focaccia's een uur voor de maaltijd uit de vriezer en leg ze naast elkaar op een rooster. Neem ze niet uit hun verpakking. Na een uur zijn ze goed ontdooid en erg lekker!
- Wil je voor alle zekerheid wat extra broodbaktips hebben voordat je aan je allereerste focaccia-avontuur begint? Klik dan even door naar een van mijn eerdere blogs (dat over de roomboter-dinerbroodjes): daar geef ik je heel veel tips & tricks!
Hoe serveer je de focaccia's voor je FocacciaBrunch?
Heel eenvoudig: je snijdt ze in punten (±10 punten per focaccia) en legt deze op een schaal (of meerdere schalen) op tafel.
Samen met...
In de eerste plaats een paar algemene belegideeën!
Je kunt dágen in je keuken doorbrengen om je FocacciaBrunch voor te bereiden en allerlei heerlijke verse hapjes te maken. Daarover hieronder meer.
Maar een FocacciaBrunch kan juist ook heel makkelijk zijn in de voorbereiding: je bakt je broden en pakt daarna je boodschappentas en slaat je slag in de supermarkt, bij de slager, de vishandel en de groenteman.
Wat ga je daar dan kopen?
Vlees, vis, kip en kaas
- vleeswaren als gedroogde ham in dunne plakjes, achterham, salami, casselerrib, Italiaanse bresaola, gebraden gehakt, rookvlees, rosbief, kalfsfricandeau, lomo serrrano, kant-en-klare vitello tonnato;
- kant-en-klare visgerechten als koudgerookte zalm in plakjes, warmgerookte zalm in flakes, Hollandse garnalen, grote garnalen, rivierkreeftjes, gerookte makreel, tonijn tataki, tonijn in blik, zalm in blik, sardientjes in blik, gerookte forel, kibbeling;
- gare gevogelteproducten als plakjes gerookte kipfilet, gerookte eendenborst, vleeswaren van kalkoen, koude gebraden of gegrilde kip;
- diverse soorten kaas, het liefst natuurlijk Italiaanse soorten als Parmezaanse kaas en buffelmozzarella.
Groenten en salades
- tomaten, komkommer, radijsjes, worteltjes, bleekselderij, paprika's; allemaal in plakjes, blokjes of reepjes gesneden;
- olijven, gemarineerde artisjokken, (semi-)zongedroogde tomaten, kapperappeltjes, gegrilde groenten in potjes of van de versafdeling;
- zakjes met slamixen of kroppen sla, zakjes rucola, zakjes jonge bladspinazie, et cetera;
- kant-en-klare salades van de versafdeling.
Sausjes, salsas en kruidenboters
- potjes met aïoli, whisky-cocktailsaus, truffelmayonaise, remouladesaus, wasabimayonaise, ravigotesaus, et cetera;
- tapenades en salsas van de versafdeling;
- allerlei soorten kruidenboters;
- hummus.
En verder nog een heleboel inspiratie voor hobbykoks die van hun FocacciaBrunch een nog overvloediger feest willen maken!
Maar er zijn nog ontelbare andere combinaties van heerlijk beleg mogelijk. Ik zal je er een aantal geven en de rest laat ik over aan je eigen fantasie!
De recepten voor het gebruikte vlees, de kip, de vis, de groenten, de salades en de sausjes vind je her en der verspreid over mijn blog. Volg de rode linkjes en je komt ze allemaal tegen!
Inspiratie voor beleg met rundvlees
- Gril entrecotes of ribeye steaks en snijd het vlees na 5 minuten rusten in dunne plakjes. Zet die op tafel en serveer ze met je favoriete sausje, bijvoorbeeld zelfgemaakte truffelmayonaise, Spaanse mayonaise, Argentijnse chimichurri of chimichurrimayonaise. Lekker met allerlei soorten sla.
- Op dezelfde manier kun je ook plakjes bresaola of rosbief serveren.
- Carpaccio van verse bresaola smaakt voortreffelijk met een paar punten focaccia erbij!
- Maak je weleens zelf rundervinkjes? Die uit mijn recept zijn erg lekker. Laat dan de jus achterwege en snijd na het braden je rundervinkjes in plakjes. Serveer ze warm op focaccia die je besmeert met een likje mayonaise. Strooi er wat geraspte wortelreepjes overheen.
- Focaccia met een laagje verse zelfgemaakte filet américain is verrukkelijk!
- Op mijn blog vind je een recept voor tartaarburgers op een broodje met pittige avocadosalsa. Vervang de broodjes eens door focaccia.
- Besmeer je focaccia met tonijnsalade met kappertjes en bieslook en leg daar een paar plakjes pastrami op. Voortreffelijk! Combineer eventueel met wat rucola.
Inspiratie voor beleg met varkensvlees
- Het meest feestelijke idee: braad een hele varkensrollade of varkensfricandeau en snijd die aan tafel in dunne plakjes! Geef er allerlei koude sausjes (bijvoorbeeld zelfgemaakte knoflookmayonaise met tuinkruiden) of kruidenboters bij. En zet een schaal met diverse slasoorten en gesneden snackgroenten op tafel.
- Smeer op je focaccia eerst een laagje zelfgemaakte artisjokkencrème en beleg het geheel vervolgens met een Italiaanse gedroogde ham.
- Of ga voor een laagje olijfolieboter, een plakje jong belegen kaas, wat truffelsalami, een lepel zoetzure uiensalade en wat ingemaakte paprikareepjes. Smullen!
- Ben je een liefhebber van een BLT oftewel een bacon-lettuce-tomato-sandwich? Die is ook erg lekker met focaccia als broodbasis.
- Ik maak graag kleine spiesjes met daaraan blokjes varkenshaas met een blaadje salie, omwikkeld met rauwe ham: saltimboccaspiesjes. Serveer ze warm in een wittewijnsaus en geef er focacciapunten bij.
- De Spanjaarden maken ook heerlijke hapjes van blokjes varkenshaas. Ze maken het vlees op smaak met o.a. sherry en pimentón, gerookt paprikapoeder. Heerlijk met focaccia.
- Nog een idee voor kruidige varkenshaas: dunne reepjes gemarineerd in allerlei kruiden en specerijen en daarna gebraden. Serveer de reepjes warm of koud op focaccia met gesnipperde Spaanse peper, ringetjes bosui en kleingesneden ijsbergsla. Je zou je focaccia nog kunnen besmeren met mayonaise voor een frisse touch, maar noodzakelijk is dat niet.
- Heerlijk: gril een paar casselerribsteaks (die koop je rauw bij een goede slager), snijd ze diagonaal in plakjes en beleg er je focaccia mee. Gebruik als basis een lekkere mosterdmayonaise. Maak het geheel af met wat gemengde sla.
- Heb je nog een restje zelfgemaakte huzarensalade over (ik maak die het liefst met in blokjes gesneden stevig aangebraden varkensfiletlapjes!)? Zet het schaaltje maar op tafel tijdens je FocacciaBrunch!
- Soep bij je FocacciaBrunch? Wat mij betreft graag! Ga bijvoorbeeld voor mijn pittige pompoensoep met chorizo!
Inspiratie voor beleg met kalfsvlees
- In plaats van de focaccia met tonijnsalade en pastrami van hierboven zou je er ook voor kunnen kiezen de tonijnsalade te combineren met plakjes kalfsfricandeau (met een klein beetje zout en peper). Het resultaat lijkt een beetje op vitello tonnato.
- Liever een vitello-tonnato-burger op je focaccia? Ook een goed idee! Je maakt sappige en kruidige kalfshamburgers en die combineer je met een fantastische tonijnmayonaise. Heerlijk met kapperappeltjes en gemarineerde artisjokkenharten.
- Ken je mijn kalfsgehaktworstjes met marjolein? Die smaken zowel koud als warm heerlijk bij je FocacciaBrunch. Bijvoorbeeld in combinatie met een likje mayonaise en gemengde bladsla met wat verse marjolein erdoorheen.
- Heerlijk luxe: een zelfgemaakte Franse terrine van o.a. kalfsvlees, kip en ham op een bedje van sla met een klassieke vinaigrette en kleine blokjes aspic (van runderbouillon met cognac en madera) met een paar punten focaccia!
Inspiratie voor beleg met lamsvlees
- Spiesjes van lamsgehakt op smaak gemaakt met o.a. venkelzaad: serveer ze warm bij je focaccia. Gebruik voor de garnering een beetje mayonaise en een mengsel van bladsla en dun in plakjes gesneden rauwe venkel.
- Wij maken voor de avondmaaltijd graag wraps die we vullen met gebraden merguezworstjes, aïoli en kruidensla. Dezelfde combinatie smaakt ook erg lekker bij je FoccaciaBrunch!
Inspiratie voor beleg met gehaktballen en hamburgers
- De combinatie gehaktballen-focaccia is perfect. Sommige gehaktballen zijn het lekkerst warm, andere kun je ook een dag voor je FocacciaBrunch al maken. Je serveert ze koud in dunne plakjes gesneden. Mijn Limburgse gehaktballen zijn zelfs het lekkerst koud als je ze op brood serveert. Geef er pittige mosterdmayonaise en waterkers bij.
- Liever mediterrane gehaktballen bij je focaccia? Wat dacht je van kleine warme Marokkaanse gehaktballetjes met harissamayonaise, grof gesneden platte peterselie en dunne reepjes rode puntpaprika?
- Iets soortgelijks kun je doen met Spaanse gehaktballetjes en Spaanse mayonaise. De Spaanse gehaktballetjes zijn ook lekker koud.
- Mijn Griekse gehaktballetjes hebben weer een heel ander karakter. Ze smaken het beste in combinatie met zelfgemaakte knoflookmayonaise met tuinkruiden en een knapperige slasoort als ijsbergsla of romainesla.
- En natuurlijk moet ik de Italiaanse kalfsgehaktballetjes niet vergeten. Besmeer je focaccia eerst met mayonaise die je op smaak maakt met versgehakte basilicum. Garneer je broodjes met gemengde sla en hele blaadjes basilicum.
- Nog meer inspiratie met gehakt? Klik eens door naar mijn recept voor hamburgersandwiches met sweet-bitesaus, kaas en krokant gebakken ontbijtspek. Op eenzelfde manier kun je ook je focaccia beleggen!
- Hou je van verse tomatensoep met gehaktballetjes? Die smaakt ook uitstekend bij je FocacciaBrunch. Vooral als je je soep kruidt met Italiaanse tuinkruiden zoals in mijn recept.
Inspiratie voor beleg met gevogelte
- Je zag het hierboven al: kruidige kip is heerlijk op een focaccia. Gebruik elke keer andere kruidencombinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van gebraden of gegrilde kipfiletreepjes/kippendijenvlees met mijn hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix? Combineer met knoflookmayonaise en geraspte wortelreepjes of reepjes puntpaprika. De kip is zowel warm als koud lekker.
- Wij maken vaak een clubsandwich met behalve kruidige kip ook nog bacon, tomaat, sla en twee sausjes. Gebruik hetzelfde beleg ook eens voor je focaccia.
- Rooster een lekker ovenkippetje en snijd het vlees na het bereiden klein. Serveer de kip met bijvoorbeeld mojo rojo, een fantastische salsa van de Canarische Eilanden.
- Ben je net zo dol op kipschnitzels als wij? Maak ze ook eens voor je FocacciaBrunch en geef er zelfgemaakte tapenade met pijnboompitjes bij.
- Liever kipgehakt? Ik heb een verrukkelijk recept voor mediterraan gekruid kipgehakt. Daar maak je heerlijke worstjes van die je - warm of koud - bij je focaccia kunt eten. Erbij geef je gemengde bladsla of rucola en (knoflook)mayonaise.
- Een idee met gerookte kipfilet: besmeer je punt focaccia met een honing-mosterdsausje en beleg hem met een blaadje sla, krokant gebakken bacon, de kip en een handje rookamandelen.
- Ken je mijn gerooktekalkoensalade met dadels en een vijgendressing? En mijn salade van gerookte eendenborst met kruisbessendressing? Beide zijn erg geschikt voor je FocacciaBrunch!
Inspiratie voor beleg met vis
- Tonijnsalade: perfect voor je FocacciaBrunch! Alleen, dé tonijnsalade bestaat niet: ik heb maar liefst 5 tonijnsalades op mijn blog staan, die je voor je brunch kunt gebruiken. Allereerst de pittige tonijnsalade met krokante maïs. Maar klik ook eens door naar de tipsy tonijnsalade met knapperige groenten of de tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum.
- En dan is er ook nog een Spaanse tonijnsalade die ik van harte kan aanbevelen. Eigenlijk is het meer een aardappel-groentesalade met tonijn: de ensalada rusa con atún. Verrukkelijk!
- Ook een aanrader: maak een grote bak met maaltijdsalade met tonijn, gemengde bladsla, olijven, paprika, bosui en een frisse dressing. En beleg er je focacciapunten mee.
- Gerookte zalm mag niet ontbreken tijdens je FocacciaBrunch. Ik gaf je hierboven al een voorbeeld van een focaccia met gerookte zalm, olijven, rucola en citroenmayonaise. Laat je de olijven weg, dan smaakt de focaccia heerlijk bij een warme kop romige aardappel-preisoep (laat de spekjes uit het recept achterwege).
- Denk ook eens aan de combinatie van focaccia met een carpaccio van gerookte zalm.
- Of kies voor een Franse salade met gerookte zalm, maïs, tomaat en een sherrydressing. Heerlijk met een punt focaccia!
- Maak je weleens roerei met gerookte zalm? Wij vullen er graag onze hartige soesjes mee, maar op een puntje focaccia smaakt het roerei ook erg lekker. Vervang de zalm ook eens door Hollandse garnalen.
- Liever warmgerookte zalm? Besmeer dan eerst je focaccia met een dille-honingsausje. Garneer je broodje met waterkers.
- Liefhebbers van krab maak je blij met een punt focaccia met zelfgemaakte krabsalade.
- Vergeet ook niet een schaaltje met Hollandse garnalen op tafel te zetten. Je garnalen smaken heel speciaal als je er een pittige salade mee maakt. Met een pepertje, blokjes avocado en stukjes tomaat. Fantastisch!
- Of ga voor grote garnalen die je een dag voor je brunch al marineert in olijfolie met kruiden, citroen, wat Spaanse peper en een beetje knoflook. Geef er eventueel een avocadosalsa bij.
- Heb je een grillpan? Maak dan mijn garnalenspiesjes! Schuif aan tafel de garnalen van de spiesjes. Besmeer je focaccia met een likje chimichurrimayonaise en beleg met de garnalen en fijngesneden ijsbergsla.
Inspiratie voor beleg zonder vlees of vis
- Hummus is razend populair! En ook nog eens erg lekker op focaccia. Zet hem op tafel dus!
- Of laat je kikkererwten heel en maak er een pittige salade mee. Met maïs, tomaten en allerlei Mexicaanse smaakmakers.
- Heb je nog een paar mooie, rijpe avocado's liggen? Snijd ze in plakjes en maak die op smaak met wat olijfolie, een kneepje citroensap en zout en peper. Beleg je punt focaccia ermee en schep er dan nog een lepel Mexicaanse salsa overheen. Lekker!
- Uiteraard kun je van je avocado's ook een avocadosalsa maken, zoals ik hierboven al voorstelde.
- Ook mijn tapenade met pijnboompitjes ken je al van een vorige tip.
- Überhaupt mogen olijven niet ontbreken bij je FocacciaBrunch. Als je ze marineert zijn ze nóg lekker.
- En als je ze dan ook nog eens in de oven roostert zijn ze al helemaal niet meer te versmaden!
- Ook lekker op je focaccia: een tomatensalade mét die gemarineerde olijven van hierboven!
- Nog meer groente-ideeën? Pof je eigen cherrytomaatjes!
- Of gril plakjes courgette en marineer die lekker in olijfolie met citroen, knoflook en kruiden.
- Dol op feta? Marineer ook die eens! Heerlijk op je focaccia.
- Zeker met een Griekse boerensalade erbij!
- Liever Italiaanse kaas? Dan zou ik kiezen voor buffelmozzarella en die op mijn focacciapunt leggen samen met een lekkere lepel pittige Italiaanse salsa en een handje rucola.
- Natuurlijk kun je plakjes gekookte eieren op tafel zetten tijdens je FocacciaBrunch. Maar wat mij betreft is dat wat aan de saaie kant. Liever maak ik van mijn eieren een heerlijke kruidenomelet!
- Nog één laatste tip: maak van je FocacciaBrunch een soort vegetarisch soepenbuffet. Kies bijvoorbeeld voor de volgende soepen: een Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum, een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's en een pittige Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook. Die smaken allemaal nóg lekkerder met een punt focaccia erbij!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten