donderdag 29 maart 2018

Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing

Op de valreep vlak voor Pasen nog een makkelijk recept voor een vrolijk én feestelijk voorgerecht: een salade van dunne plakjes gerookte kalkoenborst, kleine blokjes dadel, gerookte amandelen, lentegroene frisée en een fruitige vijgen-balsamicodressing! 


Dit gerecht maakt je paasdiner in één klap speciaal!

Liever geen gerookte kalkoen? Kies in plaats daarvan gerookte kipfilet.


Vrolijke paasdagen!


Recept Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing


Snuffelen in eetwinkeltjes en delicatessenzaken


Leuk, leuk, leuk! Rondneuzen in kleine eetwinkeltjes, luxueuze delicatessenzaken of op goed gesorteerde markten; ik kan het niet laten. Alles wat eetbaar is heeft voor mij een ongelooflijke aantrekkingskracht. Ik wil alles zien, ruiken en als het even kan ook proeven. 

Niet vreemd dus dat er in mijn (koel)kast altijd wel een paar potjes, zakjes of blikjes te vinden zijn met excentrieke sausjes, jams, chutneys, koekjes, vleeswaren, ingemaakte groenten en andere lekkernijen.

En als ik al dat lekkers eenmaal in  huis heb, dan wil ik er ook mee koken. Zo komen de lekkerste recepten tot stand!

Een paar voorbeelden? Als je een van mijn trouwe volgers bent, heb je waarschijnlijk de volgende recepten al voorbij zien komen.

Van de Maastrichtse kruisbessenjam van Adriaan de Smaakmaker maakte ik een heerlijke dressing voor mijn gerookte-eendenborstsalade.


Maastrichtse kruisbessenjam


Eendenborstsalade met een kruisbessenjamdressing


De mini-tacotubs van Santa Maria vulde ik met allerlei exotische salades. De lekkerste vulling was die van een kruidige avocadosalsa met gemarineerde grote garnalen! Daar heb ik inmiddels al heel wat fiestas mee opgefleurd!


Tacotubs met gemarineerde garnalen en avocadosalsa



Bij de Bisschopsmolen in Maastricht duikelde ik grof vezelrijk paneermeel op. Dat bleek ideaal te zijn voor mijn Limburgse gehaktballen!


Vezelrijk paneermeel van de Bisschopsmolen



Echte Limburgse gehaktballen met een lekker dik korstje


En heb je weleens Italiaanse bresaola geproefd? Dat is verrukkelijk gedroogd rundvlees, waar je een anders-dan-anders carpaccio van kunt maken die voortreffelijk smaakt.


Carpaccio van Italiaanse bresaola


Een dressing met vijgenkonfijt en balsamicoazijn


Onlangs kocht ik in een delicatessenwinkel onderstaand potje vijgenkonfijt. Mijn kookfantasie sloeg meteen op hol toen ik die proefde. Inslaan die vijgenkonfijt, was mijn primaire reactie! Sindsdien heb ik de konfijt al gegeten met een kaasplankje en bij een sublieme notenpaté en croûte (helaas niet zelfgemaakt, dus geen recept; het spijt me).


Vijgenkonfijt


Veel smaken en structuren in mijn gerooktekalkoensalade


Vorige week maakte ik een saladedressing van de vijgenkonfijt, net zoals ik dat deed met de kruisbessenjam van hierboven. Dat bleek een grandioos succes. Althans, dat vonden mijn man en ik. We serveerden hem bij een salade van dunne plakjes gerookte kalkoenborst, zoete sticky dadelblokjes, krokante rookamandelen en lichtbittere blaadjes frisée (of krulandijvie). Al die verschillende smaken - zout, rook, zoet, lichtbitter, friszuur - en structuren - vlezig, crunchy, zachtkleverig - pasten perfect bij elkaar.

De salade kreeg van ons de kwalificatie 'culinaire topper' en dus mag het recept op mijn blog! Geniet ervan!

Nog een paar tips: kun je geen gerookte kalkoenborst vinden? Gebruik dan gerookte kipfilet; ook erg lekker. En verder: wij aten de salade als voorgerecht, maar je kunt er ook makkelijk een compleet lunchgerecht van maken. Koop dat wat meer sla - eventueel ook andere slasoorten - en maak als je dat nodig vindt wat meer dressing; de rest van de ingrediënten hieronder in het recept is voldoende voor 4 lunchgerechten. Geef bij je lunchsalade (bij het voorgerecht mag ook, hoor) sneetjes meergranenstokbrood met zaadjes en een botertje gemaakt van roomboter, extra vergine olijfolie en een klein beetje gerookte zoutvlokken.


Recept Salade van gerookte kalkoen met een dressing van vijgenkonfijt


Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:


Voor de salade:

  • 500 gram gerookte kalkoenborst
  • 1 ons gerookte amandelen
  • 1/2 krop frisée (krulandijvie)
  • 9 à 10 flinke dadels

Voor de vijgen-balsamicodressing:

  • 5 flinke eetlepels vijgenkonfijt
  • 1,5 eetlepel niet te scherpe grove mosterd, bijvoorbeeld Limburgse mosterd
  • 9 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 3 eetlepels walnotenolie
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snijd de kalkoenborst met een scherp vleesmes in zo dun mogelijke plakjes. Je zou ook de poelier kunnen vragen om dit voor je te doen.
  2. Hak de amandelen grof.
  3. Was de sla en scheur de blaadjes in kleine krulletjes.
  4. Snijd de dadels in kleine blokjes.
  5. Doe de vijgenkonfijt in een mengbeker of een grote lege jampot. Als er veel grote stukjes in je konfijt zitten, hak die dan eerst wat kleiner, zodat je dressing straks niet te veel klontjes bevat. Schep alle andere dressingingrediënten erbij. Schud de beker goed totdat er een mooie, egale dressing ontstaat. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de ingrediënten extra toe.
  6. Verdeel de plakjes kalkoen over 6 grote borden. Strooi de amandelen en de dadels eroverheen.
  7. Schep een paar eetlepels dressing door de sla en schep deze voorzichtig om.
  8. Leg op het midden van elk bord een hoopje sla. 
  9. Sprenkel de rest van de dressing over de kalkoenplakjes. 

Tips:

  1. Kun je geen vijgenkonfijt krijgen? Gebruik dan vijgenjam. Voeg niet in een keer 5 eetlepels toe aan je dressing, maar proef goed hoeveel je precies nodig hebt: de hoeveelheid suiker in de jam kan anders zijn dan in de konfijt. 
  2. Dressing over? Je kunt hem in de koelkast makkelijk een paar dagen bewaren. Wel weer even schudden voor gebruik. Lekker door 'gewone' bladsla (eventueel met noten).

Deze Limburgse mosterd is heerlijk in de dressing!

Geen opmerkingen: