donderdag 8 maart 2018

Gezellig vegetarisch share-menu voor Pasen

Nog een week of drie en dan staat Pasen alweer voor de deur! Komt de hele familie dit jaar bij jou langs? Dan ben je vast al naarstig op zoek naar een leuk menu voor het diner!

Mijn advies: pak het dit jaar eens wat minder conventioneel aan. Ga niet voor een klassiek 3-gangenmenu met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, maar maak een heleboel kleine hapjes en zet die tegelijkertijd op tafel.

Je gasten kunnen ze dan samen delen, sharen. Daarmee is je hippe share-menu een feit! Gezellig!

Hier onder zal ik wat suggesties doen voor een aantal gerechtjes die samen een geweldig share-menu vormen. 

Speciaal: het hele menu is vegetarisch! We zitten op dit moment immers midden in de Week zonder vlees. Maar waarom zouden we na deze week - en dus ook tijdens de paasdagen - stoppen met het eten van lekkere vegetarische hapjes?

Uiteraard hoef je de onderstaande lekkernijen niet allemaal te maken, een selectie is ook prima!



Koffiekopjes met een romige soep van geroosterde tomaten en paprika's


Koffiekopjes of kleine glaasjes met een romige soep van geroosterde tomaten en rode puntpaprika's.

Dit is een heerlijk warm soepje om je avond mee te starten. 

Liever geen losse amuse vooraf? Zet tussen de andere hapjes een mooie soepterrine op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen! Volg alle rode linkjes voor dit recept en degene hieronder.


Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Scones met ingebakken stukjes zongedroogde tomaat en basilicum, besmeerd met een beetje roomboter en belegd met mozzarella. 


In plaats van mozzarella kun je ook kiezen voor een romige burrata. 

Lekker als hapje op zich, maar ook de combinatie met de soep is fantastisch!


Pikante knoflook-kaasdip om te delen



Flinterdunne toast van pizzadeeg


Om bij de kaas te blijven: wat dacht je van een zachte kaasdip met een kruidige, pittige knoflooksmaak? 


Verrukkelijk met zelfgebakken flinterdunne Italiaanse toast, die wij hier in huis pizzatoast noemen. Die toast smaakt overigens ook weer lekker bij de soep. 

Liever niet zelf aan de slag met brooddeeg? Koop dan gewoon een zak tortillachips of nachos voor bij je kaasdip!


Er gaat niets boven zelfgemaakte hummus


Een klassieker bij de pizzatoast is zelfgemaakte hummus


Het recept is supermakkelijk en hummus uit eigen keuken is zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt! Ook prima voor erbij: vers pitabrood.


Courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip


Deze Turkse courgettepannenkoekjes zijn zo lekker, dat ze in 2016 zelfs het meest bekeken recept van mijn blog waren! 


Maken dus! Serveer ze met een frisse dip.


Krieltjes met zongedroogdetomatenboter


Mis je nog een aardappelgerecht? Mijn mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter zijn een echte aanrader!



Frisse linzenschotel met tomaat, parika en venkelzaad


Nog zo'n verrukkelijk mediterraan gerechtje: een frisse Italiaanse linzenschotel met tomaat, paprika en venkelzaad


Serveer de linzen in kleine glaasjes, verrines, voor een feestelijk effect!


Kruidig gemarineerde zwarte olijven


Lekker om tussendoor van te pikken: kruidige gemarineerde olijven.


Heb je na al deze feestelijke vegetarische hapjes nog een plekje over voor een dessert? 

Volg dan de link 'desserts' en neus eens rond tussen mijn recepten. 

Mijn voorstel gaat in de richting van een fruitig dessert met aardbei.


Aardbei-appelsalade met bosaardbeitjeslikeur


De eerste voorjaarsaardbeien, bijvoorbeeld de heerlijk zoete lambada's, liggen alweer bij de groenteboer! Eet ze puur of met slagroom of ijs. Of dronken. Dronken? Ja, in een fruitsalade met bosaardbeitjeslikeur! Zo lekker!

Tip: een heleboel van de bovengenoemde gerechten kun je op paaszaterdag al maken of tenminste voorbereiden. Heel  handig!


Voor de liefhebbers van vlees en vis: houd mijn volgende blog in de gaten. Daarin de menukaart en de recepten voor een feestelijk mediterraan share-menu met naast groentegerechtjes ook vlees, kip en vis!


Ik wens je gezellige paasdagen!


Geen opmerkingen: