Ken je cannelloni?
Vast wel! Dat zijn van die rolletjes Italiaanse pasta, die je vult met allerlei lekkers - bijvoorbeeld met gehakt - en die je daarna in de oven laat garen in een romige of fruitige saus. Natuurlijk gaat er ook nog een smeuïg laagje gesmolten kaas overheen! Oeh, verrukkelijk!
Hier in huis staat regelmatig een schaal dampende cannelloni op tafel. We
hebben twee favoriete recepten. Daaruit is het vaak moeilijk kiezen, zo lekker
zijn ze allebei!
Voor het eerste recept vul ik de pastarolletjes met kruidig, langzaam gegaard
stoofvlees dat ik na het stoven fijnmaal tot een smeuïge farce. In de ovenschaal gaat er een gulle
portie bechamelsaus overheen. Eenmaal goudbruin gebakken serveer ik mijn
stoofvleescannelloni met een paar lepels tomaat-basilicumsaus. Klinkt dat
verleidelijk? Dat recept geef ik je volgende keer! Nog even wachten... 😉
Vandaag eerst het andere cannellonirecept: het recept voor cannelloni met zacht kalfsgehakt, tomatensaus met basilicum en gesmolten kaas!
Ga je hem ook maken, mijn kalfsgehaktcannelloni? Scroll dan meteen door naar het recept. Of - nog beter - lees eerst mijn cannellonitips in het blog hieronder en bekijk dan pas het recept!
Buon appetito!
Tips voor het maken van de allerlekkerste cannelloni
Hoe ziet cannelloni er uit?
Je koopt cannelloni gewoon net zoals de meeste pasta in gedroogde vorm in
pakken in de supermarkt.
Waar je naar moet zoeken? Dat kan ik wel uitvoerig gaan uitleggen, maar één
foto zegt meer dan honderd woorden. Kijk maar!
Welke vulling gaat er in cannelloni?
Cannelloni vul je meestal met een smeuïg mengsel van ingrediënten. Een mix van
ricotta met fijngehakte spinazie wordt vaak gebruikt. Die is mooi romig en
zacht.
Liever iets met vlees? Dan moet je ervoor zorgen dat ook die vleesvulling
smeuïg wordt.
Gehakt is al een beetje zacht van zichzelf. Het ligt dus voor de hand dat je
voor gehakt kiest.
Maar realiseer je wel dat ongemengd gehakt opstijft als het gaar wordt in de
cannelloni (denk maar aan gehaktballen of worstjes; die doen dat ook).
Pastarolletjes met alleen gehakt erin worden vrij compact.
Daarom wordt rauw gehakt voor cannelloni bijna altijd vermengd met broodkruim,
gefruite groenten, room, tomatenpuree, kaas, etc. Er ontstaat dan een soort
farce, die na het bakken van de pastaschotel lekker licht blijft. Ideaal!
Welke vulling gaat er in mijn cannelloni?
De vulling voor mijn recept van vandaag bestaat uit kalfsgehakt dat ik aanmaak
met o.a. rulle broodkruimels, romige volle melk, kaas, olijfolie en Italiaanse
kruiden. Hij is smeuïg en kruidig tegelijkertijd!
Een soortgelijke farce kun je ook maken door in plaats van rauw vlees gegaard
vlees te gebruiken. De basis voor zo'n farce is stoofvlees! En dus geen
gehakt.
Ik maak voor dit soort vulling altijd eerst draadjesvlees. Van runderlappen met tomaat, uien
en kruiden. Op het moment dat het vlees helemaal botermals gestoofd is, pureer
ik het - samen met het kookvocht - in de foodprocessor. Het resultaat is
verrukkelijk! Maar goed, dat is iets voor een volgende keer.
Hóe vul je rolletjes cannelloni?
Het vullen van al die smalle rolletjes deegwaar verdient wat extra aandacht.
Je begrijpt: dat kan nogal een priegelwerkje zijn. Zeker als je met je blote vingers of lepeltjes in de weer gaat.
Maar ik heb een oplossing!
Het eerste wat belangrijk is: kook je pastarolletjes niet voor. Dan blijven ze
stevig in vorm tijdens het vullen.
En verder: gebruik een wegwerpspuitzak!
Daarmee spuit je probleemloos je zachte, romige vulling in je
cannelloni!
Overigens, je weet hoe je een spuitzak vult, toch? Ik zal het uitleggen met
een foto.
Je ziet het: je hangt je spuitzak in een hoog bakje. Ik gebruik altijd mijn
litermaat. De bovenkant van de spuitzak vouw ik over de bovenkant van de
litermaat heen. Zo blijft hij stevig zitten terwijl ik hem vul.
Maak je spuitzak niet te vol. Je moet zo'n 10 cm leeg laten aan de bovenkant.
Neem de uiteinden bij elkaar en sluit je spuitzak met een draaibeweging; zoals
je ook een toffeepapiertje dichtdraait.
Knip het puntje aan de onderkant van de spuitzak af, zodat er een opening ontstaat. En dan ga je
aan de slag met je cannellonirolletjes!
Welke saus gebruik je voor cannelloni?
De lekkerste twee sauzen voor cannelloni - althans dat vind ik! - zijn een
fruitige tomatensaus en een bechamelsaus. De laatste ken je waarschijnlijk
beter onder de naam 'witte saus'.
Waar je ook voor kiest: je saus moet in ieder geval voldoende vocht bevatten.
Anders gaart je pasta niet goed.
Voor het recept van vandaag gebruik ik een tomatensaus gekruid met o.a. basilicum.
Bechamelsaus is voor mij dé saus als ik cannelloni met stoofvlees maak. Die
maakt mijn pastaschotel heerlijk romig!
Hoe bouw je een cannellonischotel op?
Zoals elke ovenschotel begint ook een cannellonischotel met het invetten van
de ovenschaal. Kies voor een wijde lasagneschaal. Wrijf je schaal in met
olijfolie. Die gebruik je immers ook al als ingrediënt ín je pastagerecht.
Schep op de bodem van je schaal een laagje warme saus.
Daarin leg je de rolletjes gevulde cannelloni. Leg ze een klein beetje uit
elkaar; ze gaan immers nog wat uitzetten als ze vocht opnemen uit de saus en
garen.
Daaroverheen mogen weer een paar lepels saus.
En daarna volgt (eventueel) een tweede laag cannelloni. En dan de rest van de
saus.
Maak je cannellonischotel compleet met een gulle hand geraspte kaas!
Zo! Nu is je cannellonischotel klaar om te bakken! Heb je eraan gedacht om je oven tijdig voor te verwarmen?
En dan... na een klein halfuurtje wachten: aan tafel!
Feest! Een Italiaans feest!
Hoe maak je zelf Italiaanse cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus?
Ingrediënten voor een pasta-ovenschotel voor 4 à 5 personen (±20 rolletjes cannelloni):
Voor de cannellonivulling:
- 400 gram kalfsgehakt
- 1/2 casinobrood zonder korstjes
- 250 ml volle melk
- 1 ei
- 25 gram geraspte jong belegen kaas
- 4 theelepels basilicumpasta (of de fijngehakte blaadjes van een bosje verse basilicum)
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper
- een beetje olijfolie voor het bakken van de vulling om te proeven
Voor de ovenschotel:
- een beetje olijfolie voor het invetten van de ovenschaal
- 1,5 portie warme tomatensaus met basilicum (zie mijn vorige blog)
- 125 gram geraspte jong belegen kaas
Bereiding:
- Maal het brood fijn in de foodprocessor zodat je mooie kruimeltjes krijgt.
- Vermeng het gehakt met het brood, de melk, het ei, de kaas, de kruiden, 2 eetlepels olijfolie en een beetje zout en peper. Je krijgt dan een zachte, smeuïge massa.
- Verhit wat olie in een pannetje en bak hierin een beetje van de gehaktvulling. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
- Zet een hoge litermaat klaar. Hang hier een wegwerpspuitzak in die je aan de bovenkant over de randen van de litermaat vouwt. Nu kun je de spuitzak makkelijk vullen met het kalfsgehakt (zie de foto in het blog hierboven).
- Knip het puntje van de spuitzak en spuit in elk (rauw) cannellonirolletje een beetje van de vulling. De rolletjes moeten helemaal gevuld zijn.
-
Verwarm de oven voor tot 210°C (ik gebruikte de ovenstand met boven- en
onderwarmte).
- Vet een lasagneschaal in met olijfolie.
- Verdeel een paar eetlepels tomaat-basilicumsaus over de bodem van de ovenschaal.
-
Daarop mag een laagje gevulde cannellonirolletjes. Leg de rolletjes niet
helemaal tegen elkaar aan (zie de foto hierboven in het blog).
- Schep nog wat saus in de schaal totdat alle rolletjes bedekt zijn.
- Verdeel hier de resterende cannellonirolletjes overheen.
- Schep de resterende saus over het gerecht.
- Strooi de kaas over de cannellonischotel.
- Bak je cannelloni in de oven totdat de pasta beetgaar is en de kaas goudbruin gesmolten. Dat duurt ongeveer 25 minuten, afhankelijk van je smaak. Prik op het einde van de baktijd af en toe even in een pastarolletje om de gaarheid te checken.
- Serveer je pasta meteen. En geniet!
Tips:
- Voor de cannelloni mag je tomatensaus niet te dik zijn. Is er vrij veel water verdampt tijdens het bereiden? Roer dan een extra scheutje water door je saus voordat je de ovenschotel vult.
- Soms vind ik het leuk om mijn cannelloni in van die mooie eenpersoonsovenschaaltjes te serveren. Wil je dat ook doen? Houd er dan rekening mee dat je dan wat meer saus nodig hebt. Afhankelijk van de maat van je schaaltjes kan dat tot anderhalve keer de normale hoeveelheid saus zijn, dus dik twee maal het oorspronkelijke recept van de tomatensaus.
- Heb je genoten van deze cannelloni met kalfsgehakt? Probeer dan ook eens mijn andere cannellonirecept uit. Het verschijnt de volgende keer op mijn blog: cannelloni gevuld met runderstoofvlees onder een laagje romige bechamelsaus, geserveerd met tomaat-basilicumsaus!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten