donderdag 25 juni 2020

Romige cannelloni gevuld met kruidig stoofvlees: lekker met tomaat-basilicumsaus!

Heb je vorige week genoten van mijn Italiaanse cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus? En heb je de cannelloni-smaak nu echt te pakken?

Komt dat even goed uit! Ik heb namelijk nóg zo'n verrukkelijk cannellonirecept voor je! 

Stel je het volgende pastagerecht eens voor:

  1. al dente, in de oven gebakken rolletjes Italiaanse cannelloni

  2. met een smeuïge en tegelijkertijd kruidige vulling

  3. van runderlapjes

  4. gestoofd met o.a. tomaten, uien, ontbijtspek, piment en laurier

  5. totdat ze botermals zijn

  6. en daarna fijngemalen in de foodprocessor

  7. en gemengd met Parmezaanse kaas, ei en rul broodkruim,

  8. overgoten met een romige bechamelsaus,

  9. bestrooid met pittige kaas die heerlijk smelt in de oven,

  10. geserveerd met een fruitige tomaat-basilicumsaus! 

Heb je nog meer nodig dan deze 10 redenen om mijn nieuwe cannellonischotel meteen zelf te maken?

Eigenlijk was dat bedoeld als een retorische vraag. 

Maar alla vooruit: nog een elfde reden. Een visuele. Bekijk de foto hieronder maar eens! 


Recept: zo maak je zelf romige cannelloni gevuld met kruidig stoofvlees: lekker met tomaat-basilicumsaus


Overtuigd? 


Duik dan nu de keuken in met het recept en geniet! 



Of wacht, ik heb eerst nog een paar foto's voor je. Die maken het nog makkelijker om deze stoofvleescannelloni - stap voor stap - zelf te maken!


Cannelloni stap voor stap  


1. Maak eerst draadjesvlees in een kruidige tomatenjus.


Mijn Italiaanse stoofvlees staat te pruttelen!


2. Pas als het vlees botermals is, ga je het malen in de foodprocessor.


Botermals Italiaans draadjesvlees


3. Het gemalen vlees vermeng je met o.a. broodkruim, kaas en ei. Tussendoor even proeven mag. Heerlijk! 

De farce waarmee je je cannellonirolletjes gaat vullen zie er zó uit:


Een heerlijke rundvleesvulling voor je cannelloni


4. Doe de vulling over in een wegwerpspuitzak. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een hoog bakje, waar je je spuitzak in hangt. Knip het puntje aan de onderkant van je spuitzak af en vul je cannellonirolletjes. 


Zo vul je je spuitzak zonder te knoeien!
 

5. Maak een romige bechamelsaus en schep hiervan een beetje in een met olijfolie ingevette ovenschaal. Leg hier een bodempje gevulde cannellonirolletjes in. Leg de rolletjes een klein beetje uit elkaar; zo garen ze beter.


Vul je ovenschaal met rolletjes cannelloni
 

6. Over de cannellonirolletjes mag nog een laagje bechamelsaus. En dan weer cannelloni. En nog eens bechamelsaus. Last but not least bestrooi je je gerecht met pittige Parmezaanse kaas.


Je cannelloni kan de oven in


7. Zo gauw je pastaschotel uit de oven komt, mag hij meteen op tafel. 


Cannelloni met bechamelsaus, vers uit de oven!


8. Daar serveer je hem met voor elk een flinke lepel frisse tomaat-basilicumsaus.


Delizioso! 


Verse zelfgemaakte tomaat-basilicumsaus voor bij je cannelloni!


Romige cannelloni gevuld met kruidig stoofvlees: lekker met tomaat-basilicumsaus!


Ingrediënten voor 4 à 5 personen:


Voor de cannellonivulling:

  • 500 gram magere runderlappen
  • enkele eetlepels plantaardige margarine 
  • 2 uien
  • 1 ons ontbijtspek in plakjes
  • 5 rijpe trostomaten
  • 2 à 3 dl water
  • een mespunt nootmuskaat
  • een mespunt gemalen piment
  • 1 laurierblaadje
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 sneetjes wittebrood zonder korstjes
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei

Voor de bechamelsaus:

  • 100 gram plantaardige margarine
  • 100 gram bloem
  • 1/2 liter volle melk
  • 1/2 liter water
  • 1 rundvleesbouillonlblokje
  • een mespunt gemalen piment
  • versgemalen zwarte peper

Om de pastaschotel af te maken:

  • ±20 rolletjes cannelloni
  • een beetje olijfolie voor het invetten van de ovenschaal
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 portie tomaat-basilicumsaus (zie voor het recept mijn eerdere blog)

Bereiding:

  1. Begin ruim op tijd met het maken van de cannellonivulling. Snijd daartoe de runderlappen in blokjes en braad deze aan in wat hete margarine.
  2. Snipper ondertussen de uien en snijd het ontbijtspek in dunne reepjes. 
  3. Voeg de uien en het ontbijtspek toe aan het rundvlees en fruit ze op een laag pitje even mee.
  4. Kruis de tomaten in dompel ze ±20 seconden onder in kokend water. De velletjes laten daarna makkelijk los. Verwijder ook de pitjes uit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  5. Voeg de tomatenblokjes, 2 dl water, de nootmuskaat, de piment, het laurierblaadje en wat zout en peper toe aan het rundvleesmengsel. Breng het geheel tegen de kook aan. Leg het deksel op de pan en laat het vlees in een paar uurtjes heerlijk gaar worden. Voeg indien nodig tussendoor nog wat water toe.
  6. Verwijder het laurierblaadje. Roer 2 eetlepels bloem door het vlees, zodat de vloeistof gebonden wordt. 
  7. Snijd het wittebrood in stukjes en verkruimel het in de foodprocessor. Daarna mogen ook het vlees, het kookvocht, 25 gram Parmezaanse kaas en het ei in de keukenmachine. Pureer het geheel totdat er een zachte, smeuïge massa ontstaat. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe. Laat de cannellonivulling een beetje afkoelen.
  8. Ondertussen heb je tijd om de bechamelsaus te maken. Smelt daartoe in een steelpan de margarine. Voeg de bloem in een keer toe en vermeng het geheel goed. Laat de roux - zo heet een mengsel van vet en bloem - een paar minuten onder af en toe roeren zachtjes een beetje garen. 
  9. Daarna kunnen de (koude) melk en het water er beetje bij beetje doorgeroerd worden. Voeg elke keer pas meer vocht toe als de saus volledig homogeen is, zonder klontjes. Maak je bechamelsaus op smaak met het bouillonblokje, de piment en een beetje peper. Breng het geheel aan de kook en laat de saus mooi binden; blijf ondertussen af en toe roeren.
  10. Verwarm de oven voor tot 220°C (ik zet de oven altijd op de stand met boven- en onderwarmte).
  11. Hang een wegwerpspuitzak in een hoog bakje of litermaat. Vul de spuitzak met de cannellonivulling (zie de foto in het blog hierboven). Knip het puntje aan de onderkant van de spuitzak af, zodat er een spuitopening ontstaat. Vul je cannellonirolletjes met het stoofvlees.
  12. Vet een ruime lasagneschaal in met olijfolie. 
  13. Verdeel enkele eetlepels bechamelsaus over de bodem van de schaal. Leg een laag gevulde cannellonirolletjes in de saus. Leg ze niet helemaal tegen elkaar aan (zie de foto in het blog hierboven). Op de cannellonirolletjes mag nog een laag saus; en daarop gaat de rest van de cannelloni. Schenk de rest van de saus over je pastaschotel. Bestrooi het gerecht met 50 gram Parmezaanse kaas. 
  14. Bak je cannelloni in ±25 minuten goudbruin en al dente. Je kunt de gaarheid van de pasta checken door tegen het einde van de bereidingstijd met een vork in het gerecht te prikken.
  15. Verwarm ondertussen je tomaat-basilicumsaus
  16. Serveer je cannelloni gezellig met de schaal op tafel. Zet ook de tomatensaus op tafel zodat iedereen daar zo veel van kan nemen als hij of zij zelf wil. Heerlijk!

Tips:

  1. Soms vind ik het ook leuk om mijn cannelloni te serveren in kleinere eenpersoonsovenschaaltjes. Dan maak ik wel wat meer bechamelsaus. Met mijn schaaltjes (zie de foto's hierboven) heb ik anderhalf keer zo veel saus nodig.
  2. Dit is niet het enige cannellonirecept op mijn blog. Wij eten hier ook graag een cannellonischotel van pastarolletjes gevuld met kalfsvlees. Die gaar ik dan in dezelfde tomaat-basilicumsaus van hierboven. Ook een echte aanrader! 
  3. Klik voor nog meer pastarecepten op de link 'pasta'. Wat dacht je van een zomerse pennesalade met tonijn en knapperige groenten of spaghetti met gehaktballetjes en een kruidige tomaat-paprikasaus

Recept: zo maak je zelf cannelloni met kalfsgehakt en tomaatsaus met basilicum

Frisse, zomerse pastasalade met tonijn en knapperige groenten

Recept: zo maak je zelf spaghetti met gehaktballetjes!

Geen opmerkingen: