woensdag 6 november 2024

All-day breakfast - De 15 lekkerste recepten voor een gezellig weekend-ontbijt!

Of... voor je brunch, lunch of diner!


Hoe ziet jouw zondagochtend er doorgaans uit? 

Ben je een vroege vogel, die al om 7.00 uur bruist van de energie en het liefst een kickstart maakt met een stevig ontbijt om daarna zo snel mogelijk op pad te gaan?  

Of ben je meer het type lazy sunday lover en kom je graag langzaam op gang onder het genot van een uitgebreid ontbijt/een gezellige brunch/een ietwat vervroegde lunch?
  

Waar je ook voor kiest, als je aan de slag gaat met één - of meer! - van de 15 ontbijtrecepten in dit blog, maak je van je zondagochtend sowieso een verwenochtend! En dat wil toch iedereen?!


Klik dus snel op de rode linkjes in mijn ontbijtlijst hieronder!


En... er is nog meer goed nieuws: de volgende keer geef ik je nog eens 15 originele ontbijtrecepten!

Extra bonus: veel recepten zijn ook geschikt voor een sfeervol vieruurtje en een flink aantal zelfs voor een lichte avondmaaltijd. 


Echte all-day-breakfast-recepten dus!



Welke lekkernij zet jij komende zondag op tafel? 


All day breakfast - De 15 gezelligste recepten voor een verrukkelijk weekend-ontbijt!



1. Ontbijttorentjes: een stoer ontbijt van laagjes waldkornbrood zonder korstjes, sappig roerei, krokant gebakken Zeeuws spek, romige avocado en frisse tomaat 


Ontbijt-tip:


Wil je een nóg uitgebreider ontbijt? Bak er dan een paar Engelse ontbijtworstjes bij! Stiekem doen wij dat eigenlijk altijd... 😉


Recept: zo maak je zelf deze stoere en overheerlijke ontbijttorentjes!


2. Hartige soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm



Ontbijt-tip: 


Heb je geen tijd om zelf soesjes te bakken? Geen nood: ook met lekker (desem)brood smaakt je roerei met gerookte zalm fantastisch! Én feestelijk!

Handig: ik bak regelmatig een grote portie soesjes in één keer. Een deel eten we meteen op. En de rest verdwijnt - ongevuld - de vriezer in! Vlak voor het ontbijt warm ik mijn soesjes in een paar minuten op in de oven en ondertussen houd ik me bezig met de vulling. 


Recept: hartige soesjes met roerei en gerookte zalm!


3. Limburgse keersekeukskes, luchtige pannenkoekjes gevuld met sappige kersen



Ontbijt-tip: 


Vervang de kersen ook eens door stukjes appel en in rum gewelde rozijnen!


Luchtige en sappige Limburgse keersekeukskes zijn ideaal voor een zoete start van de dag!


4. American waffles with blueberries and maple syrup, Amerikaanse wafels met blauwe bessen en ahornsiroop


Ontbijt-tip:


De wafels zijn zonder de siroop en de bessen niet zoet en daardoor ook heel geschikt voor hartig beleg. 

Wat dacht je van een wafel met crispy gebakken bacon, tuinkers en een spiegelei met een lekker zachte, doorgeprikte dooier die langzaam over je wafel loopt? 


Verwen jezelf met deze verrukkelijke Amerikaanse wafels!


5. Speltboterhammetjes met pastrami en een frisse tonijnsalade met kappertjes en bieslook



Ontbijt-tip:


Kun je geen pastrami krijgen? Deze boterhammetjes zijn ook erg lekker met (kalfs)fricandeau!

Gezond bijgerechtje: snijd een paar stengels - rauwe - bleekselderij in stukjes van ±3 cm en vul de 'selderijbootjes' met een restje van de tonijnsalade. 

 

Recept: verrukkelijke sandwiches met pastrami en tonijnsalade!


6. Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen, maple syrup en een snufje Ceylonkaneel
 

Ontbijt-tip:


Dol op alles met kruimeltjes? Bak dan ook eens een echte Limmmburgse appel-kruimelvlaai. Bourgondisch genieten!


Recept: je maakt deze apple crumbles met gezond volkorenmeel!

Recept voor een Limburgs ontbijt: appel-kruimelvlaai!


7. Pittige Brabantse worstenbroodjes met speltbloem


Ontbijt-tip:


De worstvulling voor deze broodjes wordt heerlijk zacht en smeuïg doordat je hem bereidt van varkensgehakt dat je aanmaakt met grof, lekker rul paneermeel

Dat paneermeel kun je kant-en-klaar kopen, maar wist je dat je het ook in een handomdraai zelf kunt maken? Ik schreef daar eerder al eens een blog over: klik op het rode linkje hierboven! 


Een verrukkelijk ontbijt: Brabantse worstenbroodjes van spelt!


8. Limburgse boterhammen met zelfgemaakte gehaktballen - met het kenmerkende Limburgse krokante korstje! - en pittige mosterdmayonaise


Ontbijt-tip:

Experimenteer ook eens met andere soorten gehakt dan Limburgs gehakt. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke gehaktbroden maken van Indonesisch gehakt, Italiaans gehakt of Grieks gehakt. Snijd de gehaktbroden in dunne plakjes en serveer ze warm of koud op je boterhammen!


Recept: Limburgse boterhammen met gehakt en mosterdmayonaise!


9. Ciabatta crostini met vleeswaren en zelfgemaakte uienmarmelade 


Ontbijt-tip:

Wil je zelf je vleeswaren maken voor deze heerlijke crostini? Ga dan eens aan de slag met het Limburgse gehakt van hierboven onder tip 8. Dat smaakt perfect bij de uienmarmelade!


Recept: krokante broodjes met vleeswaren en zelfgemaakte uienmarmelade!


10. Wentelteefjes van briochebrood met rood fruit


Dessert-tip:

Wentelteefjes smaken ook heerlijk als dessert na een in verhouding lichte maaltijd - bijvoorbeeld een soep. Geef er dan een bolletje vanilleroomijs bij! Oeh!


Recept: wentelteefjes van briochebrood voor je ontbijt!


11. Zelfgebakken ontbijtkoek of peperkoek; heerlijk in dunne plakjes met roomboter


Ontbijt-tip: 

Waag je ook eens aan mijn muffins met ontbijtkoeksmaak: ontbijtkoekmuffins. Verrukkelijk met hun topping van honingglazuur en lekker veel sukade, greinsuiker en gehakte walnoten!


Recept: er gaat niets boven een zelfgebakken ontbijtkoek!


Recept: deze feestelijke ontbijtkoekmuffins bak je in een handomdraai!


12. Pasteitjes gevuld met romige kippenragout met madera


Ontbijt-tip:

Vul je pasteitjes voor de variatie ook eens met een meer exotische vulling, een vulling met een Spaans tintje: een ragout van blokjes malse kalkoenfilet, chorizo en olijven. 


Recept voor je kerstontbijt: pasteitjes met romige kippenragout!


Recept voor pasteitjes met een Spaans tintje: met kalkoen en chorizo!


13. Hartige Britse scones met spekjes, kummel en bieslook; fantastisch warm uit de oven met alleen maar een likje roomboter


Ontbijt-tip:

Zou je net zoals ik wel elke dag hartige scones willen eten? Leef je dan ook eens uit met de recepten voor mijn scones met zongedroogde tomaat en basilicum, mijn kaasscones met bieslook of mijn kaasscones met chorizo en rode puntpaprika.

En: serveer je scones niet alleen bij je ontbijt, brunch of high tea, maar zet ze ook eens op tafel als bijgerecht bij een lekkere soep

Scones - hartig of zoet - kun je heel goed invriezen. Daarom bakken wij altijd grote porties tegelijkertijd! Je hoeft scones alleen maar even te ontdooien in de magnetron. Recht uit de diepvries staan ze letterlijk binnen 2 minuten op tafel! 😊


Recept: wij ontbijten graag met hartige scones!


14. Zelfgebakken zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes, belegd met lekker veel casselerrib en crispy romainesla



Ontbijt-tip:


Liever ander beleg? Je broodjes smaken ook erg lekker met allerlei soorten kaas, Hongaarse salami, omelet met bacon, fricandeau, verse knakworst of zelfs wienerschnitzels!

Bak ook eens een grote portie bruine bolletjes in één keer. Vries ze in in kleine porties. Je ontdooit je broodjes recht uit de diepvries in de magnetron; binnen een paar minuten. Supermakkelijk op een wat drukkere zondagochtend of bij een speciale (kerst)brunch!


Recept: zelfgebakken bruine bolletjes met kummelzaadjes!

 

15. Clubsandwiches met gegrilde kip, crispy bacon, tomaten en twee snelle sausjes



Ontbijt-tip:


De basis voor je mierikswortelsausje en je cocktailsausje is mayonaise. Wil je heel luxe uitpakken? Maak dan je mayonaise zelf! Volg het rode linkje!


Recept: misschien wel de allerlekkerste clubsandwich!


Geen opmerkingen: