zaterdag 24 juni 2017

Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella

Jullie hebben nog een recept van me te goed voor hartige scones met ingebakken stukjes zongedroogde tomaat en basilicum. Ik raadde ze een paar weken geleden aan als bijgerecht bij de Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes en olijven. Het duurde even, maar hieronder vind je dus het recept!


Bij een high tea worden traditioneel zoete scones geserveerd, maar hartige scones passen er wat mij betreft net zo goed bij. Zeker als je niet zo'n zoetekauw bent, vormen ze een welkome afwisseling tussen alle cakes, koekjes en taarten.

Daarnaast zijn hartige scones multi-inzetbaar. Wij eten ze niet alleen bij een tea, maar ook bij een brunch of een picknick, als bijgerecht bij de warme maaltijd, als lunchgerecht en zelfs bij het ontbijt.

Deze mediterraan getinte scones met zongedroogde tomaatjes zijn het allerlekkerste als ze warm uit de oven komen. Meer dan een klontje roomboter heb je als beleg eigenlijk niet nodig; de tomaatjes, de basilicum en de kaas in het deeg geven ze al zo veel smaak!

Desalniettemin kan ik het niet laten je te adviseren ze eens te beleggen met romige mozzarella en een vers blaadje basilicum. De combinatie is zo lekker, dat je nooit meer anders wil...


Recept Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella


Ingrediënten voor ±12 stuks:

 • 250 gram bloem
 • 2½ theelepel bakpoeder
 • ¼ theelepel zout
 • 50 gram grof geraspte belegen kaas
 • 30 gram koude margarine
 • 40 gram koude roomboter
 • 1 ei, losgeklopt in een kopje
 • 125 ml zure room 
 • 3 eetlepels versgehakte basilicum
 • 6 zongedroogde tomaten, in piepkleine blokjes gesneden
 • margarine voor het invetten van de bakplaat
 • een handje bloem voor het bestuiven van het werkvlak
 • roomboter
 • 2 bolletjes buffelmozzarella (of meer als je dat wilt)
 • 24 mooie blaadjes basilicum

Bereiding:

 1. Scones worden lekker licht wanneer je het deeg zo weinig mogelijk bewerkt. Voer daarom bij voorkeur de eerste handelingen uit met de pulsknop van de foodprocessor. Heb je geen foodprocessor, werk dan met koude handen, gebruik alleen de vingers in plaats van de volle hand en werk zo snel mogelijk. Zet alle ingrediënten van tevoren klaar, zodat er geen vertraging ontstaat tijdens het werken. Met name de boter en de margarine mogen niet warm worden. Dan wordt het resultaat plakkerig.
 2. Begin met de bloem, het bakpoeder, de kaas en het zout in de foodprocessor goed te vermengen.
 3. Snijd de boter en de margarine snel in dunne plakjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel. Meng de vetten met een paar korte pulsen even door het meel. Het geheel wordt dan wat kruimelig.
 4. Voeg vervolgens in één keer de zure room en de helft van het ei toe. Puls nog een paar keer en haal het deeg meteen uit de machine zodra het enige samenhang begint te vertonen.
 5. Leg het deeg op het werkvlak en strooi er de basilicum en de blokjes zongedroogde tomaat overheen. Verdeel de ingrediënten met kleine kneepjes van de vingertoppen snel door het deeg. Stop weer zo snel mogelijk.
 6. Vet een bakplaat in met margarine. Verwarm de oven voor tot 175°C (conventionele oven met onder- en bovenwarmte).
 7. Rol het deeg zonder veel druk uit op een licht met bloem bestoven werkvlak totdat het een dikte heeft van zo’n drie centimeter.
 8. Spoel een scherp uitstekertje met een diameter van 4 à 5 cm even af onder de koude kraan. Droog het niet. Steek er 12 rondjes mee uit het deeg (restjes kun je voorzichtig nog een keer uitrollen).
 9. Leg de scones op de bakplaat en bestrijk ze met het overgebleven ei.
 10. Plaats de bakplaat in de oven. Bak de scones ±18 minuten totdat ze net gaar zijn en licht bruin gekleurd.
 11. Neem de scones van de bakplaat en laat ze tot halfwarm afkoelen op een rooster.
 12. Scheur de bolletjes mozzarella in 24 stukjes. Je kunt ze als je dat wilt ook in plakjes snijden.
 13. Snijd voor het serveren de broodjes open en besmeer ze met een beetje roomboter. Leg op elke helft een stukje mozzarella. Garneer elke portie met een blaadje basilicum.

Tips:

 1. Scones kunnen, indien nodig, een paar dagen (goed afgedekt; buiten de koelkast) bewaard worden. Piep ze vlak vóór het serveren even op in de magnetron. Halfwarm zijn ze het lekkerst.
 2. Wil je nog wat extra tips voor het bakken van de perfecte scones? Ga dan even naar mijn eerdere blog over zoete scones!
 3. Wij aten deze scones laatst, zoals hierboven al vermeld, bij een lekkere kom Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes en zwarte olijven. Smullen!

Italiaanse tomatenbouillon met ovengeroosterde tomaatjes, zwarte olijven en basilicum

Geen opmerkingen: