dinsdag 12 maart 2024

Italiaanse roerbakgroenten met tuinkruiden: we want more!


Mijn kindertijd. Hij ligt inmiddels al een aantal decennia achter me. Maar toch, sommige gewoontes uit die tijd zijn nog altijd springlevend! Dan heb ik het natuurlijk alleen over de leuke gewoontes, dat begrijp je! 😉

Eén daarvan komt jou misschien ook wel bekend voor: bij elke maaltijd bewaar ik - bijna dwangmatig - het aller- allerlekkerste hapje voor het aller- allerlaatst!

En dat hapje zoek ik zorgvuldig uit. 

Het zachtste stukje biefstuk of juist het krokantste hapje wienerschnitzel, het kontje van het gehaktbrood met dat extra dikke korstje, een lekker dikke friet, het kipspiesje met de mooiste grillstreepjes, het meest malse stukje stoofvlees (mét nog een flinke lik jus!), een crispy ovenaardappeltje, het knapperige randje van een aardappelpannenkoekje, de grootste gegrilde garnaal, een stukje pasta met nog wat gesmolten kaas erop...  

Echt het neusje van de zalm, zeg maar. 

Valt je iets op in die opsomming? Het allerlekkerste van mijn maaltijd, dat is niet zo heel vaak een groente. Over kindergewoontes gesproken...

Maar gisteren brak ik met dat patroon. Op mijn bord lagen de volgende drie hapjes:
  • één hap van mijn sappige, beetgaar geroerbakte Italiaanse groenten op smaak gemaakt met tomaat, een snufje knoflook en heel veel verse tuinkruiden


Drie erg lekker hapjes! Welk zou jij het eerst kiezen?


Het keuzemoment was aangebroken. 


En toen verbaasde ik mezelf: ik at mijn hapjes op van rechts naar links. Het frietje eerst, daarna volgde de worst en... de roerbakgroenten, die wonnen het! Die hadden de grote eer het laatste hapje van de maaltijd te worden! 


Kun je nagaan hoe lekker het recept van vandaag, dat voor die Italiaanse roerbakgroenten, is!  



Recept: zo maak je zelf Italiaanse roerbakgroenten met tuinkruiden


Zo maak je in een handomdraai Italiaanse roerbakgroenten met tuinkruiden! 


Ingrediënten voor een groentegerecht voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 uien
  • 2 grote rode paprika's met dik vruchtvlees (blokpaprika's; zie de tip onder het recept)
  • 2 grote gele paprika's met dik vruchtvlees
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes 
  • 2 à 3 theelepels poedersuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels versgehakte marjolein (of 3 theelepels gedroogde marjolein)
  • 1,5 eetlepel versgehakte tijmblaadjes (of 1,5 theelepel gedroogde tijm)
  • 3 eetlepels versgehakte basilicumblaadjes (liever niet vervangen door gedroogde basilicum)
  • een scheutje extra vergine olijfolie
  • nog wat extra basilicumblaadjes voor de garnering 

Bereiding:

  1. Snijd de uien in dunne kwart ringen. Verhit de olijfolie in een hete wok of hapjespan. Fruit de uienringen 5 minuten in de olie. Schep ze af en toe om. Ze moeten een beetje bruin kleuren. 
  2. Hak het knoflookteentje fijn en bak de knoflook de laatste halve minuut mee. Schep de uien uit de pan.
  3. Snijd ondertussen de paprika's in reepjes. Bak de paprikareepjes 5 minuten onder regelmatig omscheppen aan. Het is de bedoeling dat de paprikareepjes her en der wat bruin bakken (zie foto), maar niet helemaal doorgaren; ze moeten beetgaar blijven. Houd het vuur hoog.
  4. Hak de verse kruiden.
  5. Voeg alle ingrediënten vanaf de tomatenblokjes tot en met de gehakte basilicumblaadjes toe aan het groentegerecht. Schep ook de uienringen erdoorheen. Verwarm alles goed. Vind je de saus te dik? Met een scheutje water maak je hem wat vloeibaarder.
  6. Proef het gerecht en voeg eventueel nog wat zout, peper, poedersuiker of een beetje extra van de kruiden toe. 
  7. Draai het vuur uit en roer nog een lekkere scheut koude extra vergine olijfolie door je roerbakgroenten. 
  8. Garneer je Italiaanse roerbakgroenten met een handje mooie basilicumblaadjes en serveer ze meteen.

Tips:

  1. Als je paprikareepjes roerbakt is het belangrijk dat ze na het bereiden nog steeds lekker knapperig en sappig zijn. Dat resultaat bereik je het beste als je werkt met paprika's die dik vruchtvlees hebben. Die worden minder snel door en door gaar en blijven dus krokanter. En de velletjes gaan tijdens het roerbakken niet loslaten. Puntpaprika's hebben altijd wat dunner vruchtvlees; koop voor dit recept dus blokpaprika's. 
  2. Misschien vraag je je af: hoe koop je van die blokpaprika's met dik vruchtvlees? De dikte van het vruchtvlees zie je immers niet aan de buitenkant en er zijn ook overal paprika's te koop met dunner vruchtvlees. Een goede groenteman kan je hierover advies geven. Koop je je paprika's het liefst in de supermarkt? Weeg de verschillende soorten paprika's dan - op de weegschaal of in je handen. De zwaarste paprika's - van dezelfde maat - bevatten het meeste vruchtvlees. Bonus: zware paprika's zijn ook nog eens lekker vers en niet uitgedroogd of gerimpeld! 
  3. Ik gebruik graag verse kruiden voor mijn Italiaanse roerbakgroenten. Die hebben extra veel smaak. Basilicum en tijm kun je tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt vers kopen. Heb je de keuze tussen hele kruidenplantjes of pakjes met maar een paar takjes, kies dan voor de plantjes. Die kun je nog wekenlang goed houden op je vensterbank en steeds weer opnieuw gebruiken. Marjolein kun je vaak bestellen bij je groenteman. Of kweek je eigen marjolein in je tuin of op je balkon! Verse marjolein is fantastisch van smaak. Behalve voor dit roerbakgerecht gebruik ik hem ook voor het kruiden van de kalfsgehaktworstjes die wij bij de roerbakgroenten aten! Extra tip: strooi ook eens wat verse marjolein over je oventomaatjes of je gebakken aardappeltjes. Of maak je er je Italiaanse stoofvlees, je tomatensoep of je gemarineerde feta mee op smaak. Bij ons in huis gaat een restje marjolein altijd op!
  4. Vind je het vreemd om suiker toe te voegen aan een hartig gerecht als deze roerbakgroenten? Bedenk: tomaten smaken altijd een beetje zoet. Het ene merk tomaten in blik is echter minder zoet van smaak dan het andere. Door een beetje suiker toe te voegen kun je hiervoor corrigeren. Gebruik het liefst poedersuiker; die lost snel op in de saus. Proef hoeveel suiker je nodig vindt. 
  5. Serveer je Italiaanse roerbakgroenten ook eens als tapa of als vegetarisch share-gerecht
  6. Als je mijn blog boven het recept gelezen hebt, dan begrijp je: met deze roerbakgroenten maak je van elke mediterrane maaltijd een feestje! Dus wat let je om je groenten te combineren met andere extra feestelijke gerechten? Ik deed je al de suggestie aan de hand voor een combi van kalfsgehaktworstjes met marjolein en ovenfrietjes. Maar denk ook eens aan: 

Recept: zo maak je zelf heerlijke gemarineerde en daarna geroosterde ovenkippetjes!

Recept: zo maak je zelf krokant gebakken kabeljauw met een pittige rub

Recept: zo maak je zelf feestelijke worstjes van mediterraan gekruid kipgehakt!

Recept: zo maak je zelf geweldige, krokante aardappeldobbelsteentjes!

Recept: zo maak je zelf orzo met olijfolie, knoflook, chilipeper en peterselie, misschien wel de lekkerste pasta!

Geen opmerkingen: