Laatst realiseerde ik me dat ik op een haastdag vaak teruggrijp naar hetzelfde gerecht: gegrilde kipreepjes.
Saai? Nee hoor! Want elke keer combineer ik de malse en tegelijkertijd krokante stukjes kipfilet op een andere manier!
Ik serveer ze als tapa, als voorgerecht in een salade of als snel hoofdgerecht. Ik geef er ovenaardappeltjes bij, pasta, risotto, wraps, ciabatta, bagels; dat is elke keer opnieuw weer afhankelijk van hoe mijn pet die dag staat en wat ik toevallig in huis heb.
Ook varieer ik steeds met sausjes: aïoli is erg lekker bij mijn geliefde kipgerechtje, maar een tapenade of een kruidenboter zijn ook niet te versmaden.
Lijkt het je leuk om zelf met deze verrukkelijke gegrilde kipreepjes aan de slag te gaan? Hieronder geef ik je eerst het basisrecept en daarna zal ik een aantal variatiemogelijkheden wat verder uitdiepen. Veel plezier ermee!
Lauwwarme gegrilde kipfiletreepjes smaken voortreffelijk als je ze serveert op een bedje van gemengde sla met wat olijven, gehalveerde cherrytomaatjes en/of avocado. Een lichte dressing van extra vergine olijfolie, versgeperst citroensap, zout, peper en eventueel wat knoflook maakt het geheel af.
Ook lekker: leg wat rucola op een bord, schep er een paar lepels avocadosalsa overheen en leg de kipreepjes erop! Variatie: maak een soortgelijke salsa van tomatenblokjes met basilicum en stukjes buffelmozzarella. Mmmm!
Heb je al eens krieltjes geroosterd in de oven? Dan weet je vast ook wel hoe lekker die zijn als je ze lauw aan een maaltijdsalade toevoegt! Verder gaan daar natuurlijk blokjes gegrilde kip doorheen en slablaadjes, wat krokante spekjes, paprikablokjes en verse tuinkruiden. Heerlijk met een klassieke vinaigrette!
Lijkt het je leuk om zelf met deze verrukkelijke gegrilde kipreepjes aan de slag te gaan? Hieronder geef ik je eerst het basisrecept en daarna zal ik een aantal variatiemogelijkheden wat verder uitdiepen. Veel plezier ermee!
Krokant gegrilde kipfiletreepjes met citroen en tijm
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 personen:
- 2 kipfilets
- ±3 eetlepels versgeperst citroensap
- ±3 eetlepels extra vergine olijfolie
- een ruime hoeveelheid tijmblaadjes, fijngehakt
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding:
- Snijd de kipfilets elk in 4 à 5 reepjes.
- Leg ze in een schaaltje en voeg de andere ingrediënten toe. Schep het geheel goed om.
- Laat de kipreepjes minimaal een halfuur marineren. Zelf marineer ik mijn kipreepjes liefst 24 uur. Makkelijk: zo kan ik ze een dag voor het serveren al voorbereiden!
- De hoeveelheid citroensap pas ik meestal aan aan de marineertijd: is die kort, dan voeg ik wat meer citroensap toe. Het citroensap maakt de kipreepjes heerlijk mals en geeft ze een frisse smaak!
- Marineer je kip in de koelkast, maar neem hem er een halfuur voor het grillen vast uit zodat het vlees op kamertemperatuur kan komen.
- Verhit een grillpan en gril de kipreepjes in een kleine 10 minuten gaar en krokant. Ze moeten mooie grillstrepen vertonen.
- Is het mooi weer? Gril je kipreepjes dan op de barbecue!
Variatietips
Gegrilde kipreepjes als tapa of borrelhapje
Deze kipreepjes ontbreken bijna nooit op mijn tapaplank. En als dat wel zo is, krijg ik gegarandeerd klachten! Ik serveer de kipreepjes zoals op de foto (ongesneden) of in blokjes gesneden. Warm of koud, beide zijn lekker. Een glaasje met prikkertjes erbij en genieten!
Vaak vinden we het lekker om onze kipfiletreepjes te dippen in een sausje of een tapenade. Denk aan een zelfgemaakte aïoli (volg mijn recept voor mayonaise en voeg knoflook naar smaak toe), een kruidenmayonaise met knoflook, Argentijnse chimichurri (een lichtpikante salsa), chimichurrimayonaise (een mengsel van mayo en chimichurri) of mijn heerlijke tapenade met pijnboompitten.
Tip: vervang de tijm ook eens door in de vijzel gekneusde rozemarijnblaadjes of voeg een beetje knoflook toe aan je marinade!
En nog een tip: neem kant-en-klaar gegrilde kipreepjes mee in je koelbox als je gaat picknicken!
Tip: vervang de tijm ook eens door in de vijzel gekneusde rozemarijnblaadjes of voeg een beetje knoflook toe aan je marinade!
En nog een tip: neem kant-en-klaar gegrilde kipreepjes mee in je koelbox als je gaat picknicken!
Kipreepjes als voorgerecht in een salade
Ook lekker: leg wat rucola op een bord, schep er een paar lepels avocadosalsa overheen en leg de kipreepjes erop! Variatie: maak een soortgelijke salsa van tomatenblokjes met basilicum en stukjes buffelmozzarella. Mmmm!
Maaltijdsalade met gegrilde kipreepjes en in de oven geroosterde krieltjes
Broodgerechten met gegrilde kipfiletreepjes
Gegrilde kipreepjes zijn verrukkelijk op elke broodsoort, of het nou gaat om hip speltbrood, traditioneel boerenbrood, Turkse pide, Italiaanse ciabatta of focaccia, een Duits kaiserbroodje, Frans stokbrood, een wrap, een bagel, zelfgebakken dinerbroodjes, you name it!
Een paar blaadjes sla erbij, eventueel een tomaatje, verse kruiden, tuinkers én natuurlijk een lekker sausje (bijvoorbeeld aïoli) of kruidenboter en klaar! In een handomdraai zet je een geweldige lunch of een makkelijke avondmaaltijd op tafel.
Een paar blaadjes sla erbij, eventueel een tomaatje, verse kruiden, tuinkers én natuurlijk een lekker sausje (bijvoorbeeld aïoli) of kruidenboter en klaar! In een handomdraai zet je een geweldige lunch of een makkelijke avondmaaltijd op tafel.
Een klein voorbeeld: besmeer een opengesneden ciabatta met zongedroogdetomatenboter en beleg het broodje met gegrilde kipreepjes, krokant gebakken ontbijtspek, gehalveerde cherrytomaatjes, tuinkers en in ringetjes geknipte bieslook. Smullen!
Gegrilde kipreepjes met citroen en tijm als hoofdgerecht
En dan last but not least: gril je gemarineerde kipreepjes en serveer ze 'gewoon' als hoofdgerecht. Met versgebakken frietjes, ouderwets lekkere in de koekenpan gebakken aardappeltjes of mediterrane krieltjes met zongedroogdetomatenboter en een frisse salade.
Of als bijgerecht bij een risotto die je klaarmaakt met kippenbouillon, witte wijn en een beetje citroensap en citroenrasp. Erbij: gegrilde groene aspergepuntjes. Heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten