dinsdag 9 mei 2017

Zomerse kruidensla: gezond, snel én lekker!

Elk jaar staat een paar dagen na 'Tuincentrumdag' de eerste kruidensla van het seizoen weer bij ons op tafel. Mét knapperig verse kruiden uit eigen tuin!


"Tuincentrumdag?" hoor ik je vragen. Hieronder vertel ik je er alles over!


Maar eerst die sla, want voor dat recept ben je per slot van rekening naar dit blog gekomen! Ik maak hem van een slasoort met een krokante bite: ijsbergsla, frisée, Romeinse sla. En heel veel verse tuinkruiden. Echt heel veel; niet alleen maar de inhoud van zo'n klein plastic doosje uit de supermarkt!


Platte peterselie en bieslook gaan er altijd in. En verder vul ik de sla aan met kruiden die bij de andere gerechten passen. Basilicum, tijm, oregano, dille, koriander; alles is mogelijk! De dressing houd ik subtiel. Veel meer dan wat versgeperst citroensap, goede olijfolie, zout, peper, een beetje knoflook en wat rodepepersnippers heb je niet nodig.

Serveer deze kruidensla als bijgerecht bij de BBQ. Of gebruik hem om een wrapvulling compleet te maken. Hij is ook erg lekker op een Turkse pizza!


Zomerse kruidensla met platte peterselie, bieslook, knoflook en Spaanse peper


Rokjesdag of Tuincentrumdag?


De dag die door de meeste mensen wordt gezien als 'Rokjesdag' heet bij ons in huis 'Tuincentrumdag'. 

Waarom wij een andere koers varen? 

Ach, het zijn niet de rokjes en de blote benen waar ik de hele winter hunkerend naar heb uitgekeken... 

Echter, het ontwaken van de natuur en, dichterbij, mijn eigen tuin is wel iets wat mij onmiskenbaar blij maakt na maanden van schraal weer!


Een boodschappenlijstje voor de tuin


Tuincentrumdag beginnen wij steevast met een rondje tuin, gewapend met een opschrijfboekje. Een goed boodschappenlijstje voorkomt veel heen en weer gerij, zo luidt de theorie. 

Met een kritisch oog proberen we in te schatten welke planten het nog wel gaan redden dit jaar en welke we, ten prooi gevallen aan de winterkou, zullen moeten opgeven.

Zoals elk jaar staan er ook deze keer weer veel eetplanten op onze lijst. We hebben een echte snoeptuin!


Frambozenstruiken, rode kruisbes, Spaanse peper en tuinkruiden


We kunnen nog wel een extra frambozenstruik gebruiken. Die dragen de hele zomer door zo veel vruchten; heerlijk! 

En een rode kruisbes willen we er ook bij. Misschien dat we met de oogst dit jaar wel een hele vlaai kunnen gaan bakken. Wishful thinking wellicht, maar toch! Wordt hopelijk vervolgd later in het jaar...

Onze appel-, pruimen- en perenbomen staan er nog prima bij. Een uitstekende bloei stelde een paar weken geleden al een ruime oogst in het vooruitzicht!


De perenboom staat prachtig in bloei!



Appelbloesem in onze stadstuin


Met een vraagteken erbij voeg ik drie rodepeperplantjes toe aan mijn verlanglijstje. Dat kunnen ook nog cherrytomaatjes worden. Of kleine paprikaatjes.

En dan de kruiden. Daarvan zijn er vrij veel eenjarig of ze vermommen zich in mijn tuin als eenjarig. Dat wil zeggen: ze willen elk jaar opnieuw weer vers geplant worden. Helaas, maar wel de moeite waard!


Struinen door de eetplantenafdeling van het tuincentrum


Eenmaal in het tuincentrum aangekomen - dat met de grootste eetplantenafdeling is onze favoriet; er zijn op dat gebied aardig wat verschillen! - worden we instantaan hebberig. 

Het lijstje houden we er nog wel bij, maar het wordt uitkijken geblazen dat we niet met veel te veel plantjes thuiskomen. 

Ons stadstuintje kan maar een beperkte mate van hebberigheid aan!


Frambozenplanten in het tuincentrum



Tuinkruiden in het tuincentrum


Oh, wat zien die olijvenboompjes er schattig uit! En wat leuk: ze verkopen ook vijgenplanten en druivenranken!

Uiteindelijk weten we de extra 'schade' te beperken tot een nectarineboompje. Mét al een paar piepkleine vruchtjes erin! We zijn zo nieuwsgierig naar hoe dat gaat uitpakken later in het seizoen. 😉


Onze eetplantentuin op orde maken


Weer thuis gaan de handen uit de mouwen en de tuinhandschoenen aan. 

We slepen als hamsters al onze plantjes, potten, manden en zakken vol met aarde ons hol in. Nou ja, onze kleine achtertuin dan. 

En dan gaan we graven, oppotten, bijsnoeien, schoffelen en sproeien alsof ons leven ervan afhangt. 

Nog even wat plantlabels schrijven en bij de nieuwkomers plaatsen - zodat we over een paar weken ook nog weten wat we gepoot hebben - en dan kunnen we genieten: wat is het ook dit jaar weer mooi geworden!


Plantlabels schrijven



De salie en de tijm staan er weer prachtig bij!


De komende maanden gaan we al die plantjes weer uitgebreid vertroetelen. Zodat ze ons als dank zullen belonen met sappige vruchten en smaakvolle kruidenblaadjes.


De stoofperenoogst van vorig jaar!


Voor nu is het in elk geval feest! Tuincentrumdag heeft het voorjaar weer ingeluid!


En om dat feestje te vieren, maakte ik een dag later dus die overheerlijke kruidensla! 

Voor bij de wraps met merguezworstjes. We hebben gesmuld! Volgende keer het recept voor de wraps, dus blijf dit blog volgen!


Recept Zomerse kruidensla: gezond, snel en lekker!


Zomerse kruidensla: gezond, snel én lekker!


Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±4 personen:

  • 400 gram ijsbergsla (of een mengsel van ijsbergsla, frisée en Romeinse sla)
  • een heel grote bos platte peterselie (geen krulpeterselie)
  • een flinke bos bieslooksprietjes
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 teentje knoflook
  • versgeperst citroensap naar smaak
  • extra vergine olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Snijd de (gewassen) sla in stukjes.
  2. Hak de peterselie heel grof. Het is de bedoeling dat je de kruidenblaadjes echt proeft!
  3. Snijd de bieslook in ringetjes.
  4. Verwijder de zaadjes én de zaadlijsten uit de pepers. Het zijn met name de zaadlijsten die de pepers pikant maken en je wilt niet dat je sla al te pikant wordt.
  5. Hak de pepers en de knoflook fijn.
  6. Leg alles in een ruime slakom of op een decoratieve schaal.
  7. Bestrooi de sla met zout en peper. Verdeel er ook wat citroensap en olijfolie naar smaak overheen.
  8. Schep de sla om, zodat op elk blaadje wat dressing zit. Doe dat wel voorzichtig zonder de blaadjes en de kruiden te kneuzen.
  9. Serveer meteen.

Tips:

  1. Je kunt aan deze sla ook nog andere kruiden toevoegen. Pas je keuze aan aan de rest van je gerechten. Bij pasta kan er bijvoorbeeld basilicum door de sla; kies dan niet te grote, hele blaadjes uit en hak ze niet. Gebruik dragon, tijm en salie niet te overvloedig. Die kruiden zijn lekker bij vlees of kip van de BBQ. Koriander is heerlijk bij oosterse of Midden-Amerikaanse gerechten. En dille is weer verrukkelijk bij vis!
  2. Je zou ook nog een in zeer dunne halve ringen gesneden rode ui kunnen toevoegen aan de sla als je dat lekker vindt.
  3. Voor mij is een Turkse pizza niet af zonder een flinke portie kruidensla.
  4. Kruidensla is heerlijk in wraps samen met geroosterd vlees of kip. De volgende keer op dit blog een recept voor wraps met gegrilde merguezworstjes en kruidensla!

Wraps met gegrilde merguezworstjes, aïoli en kruidensla







Geen opmerkingen: