Contact

Laat ik me even voorstellen: ik ben Machteld.
Jarenlang heb ik in het buitenland gewoond; in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Samen met mijn man Victor en mijn dochter Petra heb ik van daaruit ook veel gereisd. Als gedreven foodies proefden we overal de lokale producten en menig exotisch recept werd in mijn keuken uitgeprobeerd. Met name de Zuid-Amerikaanse en de oosterse keuken vielen bij ons in de smaak.


Oosterse roerbakschotel met kip


Soms was het niet makkelijk om culinair te ‘overleven’ omdat basisingrediënten, die in Nederland zo gewoon zijn, niet voor handen waren. Als je ergens op vakantie bent, kun je wel een paar weken zonder goed brood, gebak, vleeswaren, sauzen, etc. Maar dat is anders als je er echt woont. Dus ging ik zelf aan de slag en ontwikkelde me beetje bij beetje tot een ervaren bakker. En ik leerde zelf ijs draaien, bonbons maken, hartig en zoet broodbeleg samenstellen, paté bakken, mayonaise kloppen, bitterballen rollen, etc. Meestal moest ik zelfs slagertje spelen: ossenhazen en varkensfilets ontvliezen, gehakt draaien, kalkoenen schoonmaken; ik ben er niet meer bang voor.


Zelfgemaakt roomijs met M&M's, rozijnen en echte vanille


Bij het maken van mijn culinaire keuzes gedroeg ik me trouwens in al die verre landen best wel stereotype. Ik zag het overal om me heen bij vrienden ook: als je buiten je eigen streek of land woont, kook en bak je veel lokale gerechten, maar je roots laat je niet in de steek! Je kunt het nostalgie noemen of misschien zelfs heimwee. Maar veel vaker dan in Nederland aten we typisch Nederlandse hapjes. Elk jaar bakten we vele honderden pepernoten en er ging geen oudejaarsavond voorbij zonder oliebollen. Ook mijn Limburgse wortels - ik ben geboren en getogen in Zuid-Limburg - speelden een rol bij wat er op tafel kwam. Vlaaien, zoervleis, riefkeukskes, keersekeukskes, peperkoek, knien in 't zoer, driekoningenbrood, suikeramandelen. We introduceerden ze op bijna elk continent...


Limburgse Knien in 't zoer


Hoe dan ook, al mijn eet- en kookervaringen stopte ik in mijn culinaire bagage.

Eenmaal terug in Nederland werd ik de drijvende kracht achter Menu op Maat, een culinaire website gespecialiseerd in het ontwikkelen en publiceren van complete menu’s voor thuiskoks.


Website Menu op Maat


Mijn culi-koffers werden, en worden nog steeds, elke dag dikker. Op dit blog wil ik ze graag voor mijn volgers uitpakken. Lees over mijn food-avonturen en laat je inspireren om zelf de keuken in te duiken en zo ook jouw culinaire bagage uit te breiden!

Veel plezier!


Ik vind het altijd leuk om mailtjes te ontvangen. Je kunt me bereiken via culinairebagage@gmail.com. Ik zal je zo snel mogelijk proberen te antwoorden. 


Je kunt me volgen via:


Ook buiten dit blog om ben ik culinair actief. 


Deel 5 van de kookboekenreeks 'Recepten uit Limburg', 'Feestrecepten uit Limburg', werd door mij geschreven en geïllustreerd. Dit boek is uitgekomen op 20 oktober 2017. Je kunt het bestellen (voor €12,50 per stuk inclusief verzending binnen Nederland) door mij een mailtje te sturen.


Kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'


Eind 2016 en medio 2017 verschenen er Limburgse recepten van mijn hand in de kookboeken 'Recepten uit Limburg deel 3' en 'Recepten uit Limburg deel 4'.


Recepten uit Limburg deel 3

Recepten uit Limburg deel 4

Twee maal, in 2009 en 2010, stelde ik het kerstmenu samen voor het regionale nieuwsblad 'Stedendriehoek' (Apeldoorn, Deventer, Zutphen).


Kersteditie Stedendriehoek 2009


In de jaren '90 verscheen een vijftal van mijn recepten in het kookboek 'Onbekend kooktalent' van de Culinaire Boekerij.


Publicaties in Onbekend Kooktalent Culinaire Boekerij
Geen opmerkingen: