vrijdag 13 mei 2016

BLT-sandwich met groene en rode tomaten en zelfgemaakte mayonaise

Nog ééntje dan: ik zit deze week zo in de belegdebroodjes-mood!

Deze keer het recept voor een variant van de beroemde BLT-sandwich.


De afkorting BLT in de naam van deze sandwich staat voor ‘bacon-lettuce-tomato’; spek, sla en tomaat dus. 

Yep, dat beleg vind je in mijn versie ook, maar toch is het broodje niet standaard.


BLT-sandwich met groene en rode tomaten en zelfgemaakte mayonaise


Sandwich


Vaak wordt een BLT-sandwich gemaakt van geroosterd brood. Erg lekker, maar misschien voor een andere keer. Ik gebruik vandaag ongeroosterd wit desembrood met een krokante korst en stevig kruim.


Tomato


Verder ga ik niet voor zo maar een plakje tomaat, maar voor een combi van de bekende rode tomaat en de minstens zo lekkere groene tomaat, de ‘green zebra-tomaat’. Dat lijkt een gewone tomaat, die nog even moet rijpen, maar het is dus een heel andere soort.

De groene tomaat wordt ‘zebra-tomaat’ genoemd omdat hij gestreept is. Ja, die zag je al aankomen natuurlijk. Je ziet er net nog eentje liggen op het randje van de foto hieronder. Helaas komen daar de streepjes niet tot hun recht. Ik was vergeten om de tomaten los te fotograferen. Toen ik me dat realiseerde, waren ze al op… Tja, té lekker!!

Hoe anders de smaak van die groene tomaat is? Hij is vooral veel kruidiger; een beetje zoals de takjes van een trostomaat ruiken. Misschien is dat wel de beste omschrijving.

Green zebra-tomaten zijn het allerlekkerste als ze nog stevig van structuur en mooi donkergroen zijn. Weetje: ook Green zebra-tomaten kleuren na verloop van tijd rood. Maar dan zijn ze niet meer zo lekker. Groene tomaten die te rood geplukt zijn kunnen melig smaken. Hetzelfde geldt voor te zachte tomaten. Koop die liever niet.

Waar koop je deze tomaatjuweeltjes? Gewoon bij de betere (biologische) supermarkt of de groenteboer. Ze worden vaak verkocht in een mix met andere zogenaamde ‘wilde tomaten’.


Mayo


Nog een speciaal verzoekje voor deze BLT-sandwich: maak de mayonaise zelf. Zeker als je een foodprocessor hebt, is dat een koud kunstje. Alhoewel, je kunt er beter voor zorgen dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Dan schift de saus gegarandeerd niet!

Liggen je eieren nu nog in de koelkast, leg ze dan vijf minuten in lauw tot warm water (niet heet). Dan is de temperatuur in no time zoals je hem wilt hebben!

Ben je bang voor een besmetting als je je mayo maakt met rauwe eieren? Dat risico valt reuze mee. Ziekmakende bacteriën bevinden zich bij eieren vrijwel altijd aan de buitenkant. Controleer een ei dat je rauw gaat gebruiken dus altijd even op barstjes. Via een barstje, hoe klein dan ook, kunnen er bacteriën in het eiwit terechtkomen. Is het ei dan ook nog wat ouder, dan kunnen dat er ondertussen een hele hoop zijn geworden. Een ei dat geen barstjes vertoont is slechts zeer zelden besmet aan de binnenkant. Gebruik je een ei rauw, was en droog het dan goed voordat je het breekt. Anders komen eventuele kwaadwillende bacteriën via de gebroken stukjes schaal of je handen toch weer bij de inhoud.

Voel je je toch nog onzeker of heeft een van je gasten of jijzelf een zwakkere gezondheid? Koop dan gepasteuriseerd eiwit of eigeel (voor de mayo dus alleen eigeel).

Laatst las ik trouwens een interessant stukje over het thuis pasteuriseren van eieren. Ik heb het nooit uitgeprobeerd, maar oordeel zelf: http://eetschrijven.blogspot.nl/2007/10/zelf-eieren-pasteuriseren.html


Bacon


De laatste aanpassing van de BLT betreft de bacon. ‘Gewone’ bacon is naar mijn smaak te zout na het bakken. Ik raad je daarom aan om de zogenaamde ‘bakbacon’ te kopen. Die bevat minder zout. Je proeft dus meer vlees. Laat de bacon niet te dun snijden voor een lekkere bite.


Lettuce


Nu hebben we alle ingrediënten voor mijn BLT zo’n beetje bij elkaar: desembrood, twee kleuren tomaten, zelfgemaakte mayonaise en bakbacon. Rest nog de sla. Laat ik daar nou niet moeilijk over doen: gewoon een krokant kropje baby-romainesla of little gem is prima!


BLT-sandwich


Ga maar gauw aan de slag met het onderstaande recept. Dan begrijp je des te sneller waarom ik er zo enthousiast over ben!


Recept BLT-sandwich met groene en rode tomaten en zelfgemaakte mayonaise


BLT-sandwich met groene en rode tomaten en zelfgemaakte mayonaise


Ingrediënten voor 8 of 12 sandwiches (voor 2 à 3 personen):

 • 8 sneetjes wit desembrood
 • minimaal 8 dikke plakken bakbacon
 • 4 stevige, niet te rijpe groene tomaten (Green zebra)
 • 2 grote  of 4 kleinere rijpe rode trostomaten
 • 8 blaadjes baby-romainesla of little gem
 • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de mayonaise (alle ingrediënten op kamertemperatuur):

 • 2 eierdooiers
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 theelepels witte balsamicoazijn
 • 1 theelepel mosterd
 • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 1 à 2 theelepels poedersuiker (naar smaak)
 • 2 dl zonnebloemolie
 • 1 dl milde olijfolie

Bereiding:

 1. Begin met het maken van de mayonaise. Doe daartoe alle ingrediënten vanaf de eierdooiers tot en met de poedersuiker in de foodprocessor. Voeg 3 eetlepels van de zonnebloemolie toe.
 2. Laat het mes in de foodprocessor draaien totdat het geheel vermengd is.
 3. Voeg vervolgens (zonder de machine te stoppen) in een dun straaltje de rest van de twee oliesoorten toe. Er ontstaat zo een dikke, gebonden mayonaise.
 4. Schep de mayonaise uit de foodprocessor. Proef en voeg eventueel nog wat zout, peper, suiker, mosterd of citroensap toe. Bewaar de mayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 5. Bak de bacon zachtjes in een koekenpan zonder boter of olie. Laat het vet lekker uitsmelten. Neem de bacon uit de pan en dep het vet eraf met een stukje keukenpapier.
 6. Snijd alle tomaten in dunne plakjes; dunner dan normaal, want je werkt met twee laagjes tomaten in dit recept. Dep de tomatenplakjes ook een beetje droog.
 7. Besmeer de sneetjes brood dun met mayonaise. Beleg 4 sneetjes achtereenvolgens met de sla, een paar heel kleine likjes mayonaise (zodat de boterhammetjes niet uit elkaar vallen; je gebruikt de mayo dus als een soort plakmiddel), de bacon, weer wat mayonaise, een laagje rode tomaten (met zout en peper), wat mayonaise en een laagje groene tomaten (met zout en peper).
 8. Dek de sandwiches af met de resterende sneetjes brood met de sauskant naar beneden.
 9. Snijd de boterhammetjes met een scherp glad mes elk in 2 of 3 stukken. Veeg het mes af en toe af met een stukje keukenpapier; zo blijft het snijvlak van de sandwiches mooi ‘schoon’.
 10. Prik in elke sandwich een cocktailprikker en serveer de boterhammetjes.

Tips:

 1. Je kunt deze sandwiches meteen serveren. Maar je kunt ze ook nog een uurtje in de koelkast bewaren. Leg ze dan (zonder prikkers) op een bord en dek dit af met huishoudfolie.
 2. In het recept van de mayonaise wordt gewerkt met rauwe eieren. Lees bovenstaande blog voor meer info hierover.
 3. Als de eieren uit de koelkast komen, zijn ze te koud om er meteen mayonaise van te maken. Mayonaise schift als de ingrediënten niet ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Je kunt eieren versneld op kamertemperatuur brengen door ze in lauw tot warm (niet heet) water te leggen.
 4. Witte balsamicoazijn is een lekker frisse azijnsoort. Hij smaakt heel anders dan rode balsamicoazijn. Witte balsamico is verkrijgbaar bij goed gesorteerde delicatessenwinkels en in sommige supermarkten. Kun je hem niet vinden, vervang hem dan door witte wijnazijn.
 5. Je zou 100% olijfolie kunnen gebruiken voor de mayonaise. Dan heb je wel een heel zachte olijfolie nodig van een uitstekende kwaliteit. Mijn favoriet is de picudo-olijfolie van Valderrama. Win informatie in bij je eigen delicatessenwinkel.
 6. Heb je geen foodprocessor, ga dan op dezelfde manier te werk, maar gebruik een garde voor het kloppen van de mayonaise. Het werk is wat zwaarder. Voordeel is wel dat de mayonaise iets luchtiger wordt.
 7. Een restje mayonaise kun je nog minimaal een week in de koelkast bewaren.
 8. De blaadjes van little gems kunnen vaak onhandig krullen. Snijd ze in dat geval in over de nerf. Zo kun je ze mooi plat drukken. Verwijder de nerf liever niet: die smaakt zo lekker krokant!
 9. Serveer deze BLT-sandwiches ook eens tijdens een picknick of bij een high tea! Of tijdens een combi van beide: een high tea in het park!

Geen opmerkingen: