dinsdag 3 mei 2016

Pizzatoast: flinterdunne toast van gekruid pizzadeeg met olijfolie


Zelfgebakken toast; flinterdun, krokant en heerlijk gekruid! Super bij je tapas, soep of salades!


Toast begint meestal met gewoon brood. Dat wordt in plakjes gesneden en vervolgens nog een keer gebakken. Of geroosterd. 

Maar je kunt toast ook meteen in een keer bakken. Dan krijg je een soort crackers, die veel dunner zijn dan gewone toast.

Sommige soorten zijn zelfs flinterdun, bijna doorzichtig; en dat is lékker! Zo krokant! 

Wat dacht je van de toast op onderstaande foto? Die is gemaakt van heel dun uitgerold gekruid pizzadeeg. Daarom heb ik hem maar pizzatoast gedoopt.



Recept: pizzatoast, flinterdunne toast van gekruid pizzadeeg met olijfolie


Italiaanse toast uit Kuala Lumpur?


Nu denk je natuurlijk dat ik het recept voor deze toast gevonden heb op een of andere Italiaanse website. Maar niets is minder waar!

Het idee voor de toast stamt nog uit de tijd dat ik in Maleisië woonde: mijn inspiratie deed ik op in een restaurant in Kuala Lumpur! Daar beleefde ik jaren geleden een wel heel bijzondere avond.


Clubetage


In Kuala Lumpur logeerde ik met mijn man en dochter, Victor en Petra, in een zeer luxe hotel. Alleen in het Verre Oosten is dat nog betaalbaar en we vonden dat we het dan ook maar moesten doen.

Tijdens onze boeking naar Kuala Lumpur bleek dat het hotel, waar wij ons oog op hadden laten vallen, in het toeristensegment alleen maar beschikte over kamers met één tweepersoonsbed. Een derde bed bijplaatsen bleek niet mogelijk en voor Petra hadden we dus een tweede kamer moeten reserveren.

Totdat onze slimme reisagente op het idee kwam voor ons een kamer op de clubetage te boeken. Die had namelijk standaard twee tweepersoonsbedden. De kamer was wel iets duurder, maar het geheel was een stuk goedkoper dan twee aparte kamers. En dan zouden we meteen over alle comfort van de clubetage kunnen beschikken. We wisten niet wat dat inhield, maar ach, waarom zouden we het niet doen?


De spelregels van de clubetage


Bij aankomst werd meteen duidelijk dat we met onze neus in de boter waren gevallen. De ‘spelregels’ van de clubetage spraken ons enorm aan en wie niet!

Allereerst was er de luxe van de kamer zelf: elke dag vers fruit, theezetapparaat, minibar, badjassen, sloffen, etc. Maar daar bleef het niet bij.

We waren ook welkom in de ‘club’. 

Die bestond uit een luxe zitkamer met televisie, een spelletjeskamer met schaaktafel, een bibliotheek met kasten vol met handige naslagwerken en fotoboeken over de regio, een bar met koelkast (waar we gratis drankjes uit konden nemen) en een ontbijtkamer (waar ’s ochtends een bij de prijs inbegrepen à la carte ontbijt werd geserveerd met bijvoorbeeld omelet met gerookte zalm, bagels e.d.).

En helemaal over the top: ’s avonds na negenen stond er in de ontbijtkamer een uitgebreid gratis dessertbuffet klaar met gebak, puddinkjes en andere zoete lekkernijen. We keken er onze ogen uit!


Nog even een taxi bestellen


Maar het kon nog luxer. 

Dat beseften we die éne avond dat we op aanraden van vrienden een Italiaans restaurant downtown bezochten. 

Na een verrukkelijk voor- en hoofdgerecht presenteerde de ober ons de dessertkaart. 

Die sloegen we af; met een vooruitziende blik zagen we het dessertbuffet in de club al voor ons! 

Victor bestelde in één moeite door de koffie, de rekening én een taxi. Plechtig beloofde de ober dat hij voor alles zou zorgen.


Tropische regenbui


De koffie kwam. 

Maar helaas, na twintig minuten hadden we nog steeds geen taxi en dus ook geen rekening. Buiten was een enorme tropische bui losgebarsten en dat had een run op de taxi’s veroorzaakt; er was in de hele stad geen vrij exemplaar meer te vinden.

De enige oplossing die de ober nog kon bedenken was dat de portier van ons hotel een taxi zou aanhouden van arriverende gasten en die dan naar ons toe zou sturen.

Vol goede moed gaven wij onze naam en ons kamernummer door. Voor de ‘gederfde service’ kregen we ondertussen nog een kopje koffie van de zaak aangeboden.


Extra spelregel voor de clubetage


Wie schetst onze verbazing toen een kwartier later de portier van ons hotel voor onze neus stond. Als gasten van de clubetage konden wij volgens hem in situaties als deze gratis gebruik maken van een busje van het hotel.

Alleen moesten we even 'door de zure appel heen bijten’, want het busje stond beneden op straat, vijftig meter verderop, dus we zouden wel nat worden.

Daar hadden wij eerlijk gezegd nog geen seconde bij stil gestaan en het kon ons eigenlijk ook niets schelen. We vonden het al zo geweldig, dat we als echte vips werden afgehaald.


Golf cart


Maar de bediening van het restaurant vond, dat zoiets als afsluiting van een feestelijke avond niet kon. 

Voordat we wisten wat er ging gebeuren, werden we meegetroond naar de achteruitgang van het restaurant en daar stond een heuse golf cart voor ons klaar mét een dakje.

Als ware beroemdheden werden we eerst naar het busje en daarna naar ons hotel vervoerd. Wow! Dit was vast die spreekwoordelijke oosterse service!!

Uiteraard speelden we daarna nog een gezellig potje schaak en maakten we een keuze uit het overheerlijke dessertbuffet. Wat een decadentie!


Gerechten uit het restaurant namaken


De maaltijd van die avond was ook al zo geweldig geweest: echt alle gerechten waren áf! 

Die kon je in onze woonplaats in de provincie absoluut niet krijgen, laat staan namaken (ja, zo zit ik nu eenmaal in elkaar…). 

Alleen voor het brood, dat bij het voorgerecht geserveerd werd, had ik de ingrediënten in huis, dus daar kon ik misschien wat mee.


Flinterdunne pizzatoast


Dat brood laat zich het beste omschrijven als een hele dunne pizza zonder beleg, in punten gesneden en besmeerd met een beetje olijfolie. Heerlijk krokant.

Ik maakte hem thuis niet exact na, maar ik werd er wel door geïnspireerd. 

Ik bedacht dat ik een pizzadeegje zou maken, waaraan ik een hele hoop kruiden zou toevoegen. En dat deegje zou ik nog dunner uitrollen dan de kok in het restaurant had gedaan. Een beetje olijfolie erop en dan de oven in. Met het resultaat boekte ik instantaan succes: Victor en Petra waren razend enthousiast!

Zo uit de hand is de pizzatoast al verrukkelijk. Je kunt een hele bak leeg eten zonder beleg of dip…

Maar je kunt hem ook gebruiken voor dips als guacamole, Mexicaanse salsa, chimichurri, kruidige knoflookmayonaise, etc. Onze favoriete dip is een pikante kaasdip met knoflook, cayennepeper en verse bieslook. Daar kunnen we ons dood aan eten!


Recept: pizzatoast met een heerlijk pikante kaasdip


Beleg de in stukjes gebroken pizzatoast ook eens met allerlei salades. Denk aan romige eiersalade, pikante tonijnsalade met basilicum en stukjes zwarte olijf, garnalensalade, surimisalade, avocadosalsa, mozzarellasalsa, etc.

Pizzatoast is ook erg lekker bij een zomerse soep. Ik serveer hem vaak bij mijn Italiaanse zomergroentesoep met gevulde pasta of bij de tomatenbouillon met ovengeroosterde tomaatjes en basilicum.

Je kunt met deze toast zo veel kanten uit; bak hem meteen en laat me horen hoe jij hem combineert!


Heerlijk krokant gebakken pizzatoast is het ideale bijgerecht



Pizzatoast: flinterdunne toast van gekruid pizzadeeg met olijfolie


Ingrediënten voor drie bakplaten (±43 x 33 cm):

  • 200 gram broodbloem van harde tarwe + wat extra voor het uitrollen van het deeg
  • 5 gram droge gist
  • ±1,2 dl lauw water
  • ½ theelepel suiker
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • een flinke mespunt cayennepeper
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • nog wat olijfolie voor het invetten van de bakplaat en het bestrijken van het deeg

Bereiding:

  1. Roer de gist samen de suiker en het overgrote deel van het water in een schaaltje. Zorg ervoor dat de gist en de suiker goed opgelost zijn.
  2. Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje. Roer er een beetje meel doorheen en laat dit zetseltje even staan, totdat er zich belletjes beginnen te vormen. Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer bloem toevoegen aan het zetsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan nog een beetje water toe evenals het zout, de kruiden en specerijen en 1 eetlepel olijfolie. Ga verder met het incorporeren van het meel. Uiteindelijk krijg je een min of meer samenhangende bal, die je kunt gaan kneden. Trek het deeg van je af uit elkaar tot een lapje, vouw dat lapje dubbel tot een nieuwe bal, draai het deegpakket een kwartslag en begin weer opnieuw en opnieuw en opnieuw...... Voeg eventueel nog wat water toe. Na ongeveer 10 à 15 minuten intensief kneden heb je een soepel, elastisch deeg, dat precies zoveel vocht bevat, dat het nét niet aan je handen en aan het werkvlak blijft vastplakken.
  3. Heb je een staande mixer met kneedhaken, dan kun je dat apparaat gebruiken voor het kneden. Meng het overgrote deel van het water met de gist en de suiker in de mengkom van de machine. Laat het mengsel even staan. Voeg de rest van de ingrediënten bij het gistmengsel en kneed het geheel gedurende tien minuten totdat het deeg mooi elastisch is. Voeg eventueel nog wat water toe. Het eindresultaat mag net niet aan de handen plakken. Je kunt het deeg het beste testen door het de laatste paar minuten met de hand te kneden.
  4. Verdeel het deeg in drie gelijke porties. Rol van elke portie een mooi bolletje.
  5. Zoek een warme plek uit voor de rijs. Sommige ovens hebben een rijsstand. Dan is de keus makkelijk. Je kunt ook de oven heel even aanzetten totdat hij een temperatuur heeft van maximaal 35°C. Bekleed een bakplaat met een theedoek en leg de bolletjes deeg erop. Dek de bolletjes af met een andere theedoek. Laat het deeg rijzen totdat het in volume verdubbeld is; dat duurt minimaal een halfuur.
  6. Verwarm ondertussen de oven (liefst hete lucht) voor tot 200°C.
  7. De deegbolletjes zijn na de rijs los genoeg om op een met bloem bestoven werkblad zeer dun uitgerold te worden. Er moeten (een voor een) rechthoeken van gerold worden ter grootte van de bakplaat. Wanneer je je handen onder het deeg houdt, zul je zien dat het dan bijna doorzichtig is.
  8. Bestrijk je bakplaat zeer dun met olijfolie. Rol de eerste deegplak losjes om de deegrol en transporteer hem zo naar de bakplaat. Rol hem boven de plaat weer af. Strijk ook de deegplak zeer dun in met olijfolie.
  9. Bak de toast in 10 à 12 minuten goudbruin en krokant. Wordt de toast te snel bruin (elke oven is anders), verlaag de temperatuur dan gedurende de laatste paar minuten. Bak zo ook de andere twee plakken toast.
  10. Laat de toast afkoelen op een rooster en breek hem in stukken.

Tips:

  1. Heb je een grotere of kleinere oven, pas dan de porties deeg aan aan de oppervlakte van de bakplaat.
  2. De pizzatoast kan in een goed afgesloten trommel dagenlang bewaard worden.
  3. Je kunt met deze toast eindeloos variëren. Je kunt hem bakken zonder kruiden voor een neutrale toast. Of je kunt andere smaakmakers door het deeg kneden. Denk aan zongedroogdetomatentapenade (voeg dan geen olijfolie meer toe aan het deeg), een combinatie van gedroogde rozemarijn en knoflook, gemalen komijn en knoflook, alleen cayennepeper of chilipoeder, in de oven geroosterde knoflook, etc.
  4. Serveersuggesties vind je in de blog hierboven.

Geen opmerkingen: