Beloofd is beloofd: nog zo’n lekker én snel broodreceptje!
Voor de dinerbroodjes wipte ik deze keer even binnen bij de bakker. Maar soms bak ik ze ook zelf.
Recept? Hou deze blog dan in de gaten, want dat gaat er binnenkort zeker komen!
Dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek
Ingrediënten voor 8 broodjes:
- 8 zachte witte of bruine dinerbroodjes
- 1 ons Zeeuws spek in dunne plakjes (minimaal 16 plakjes)
- vloeibare margarine
- 4 eieren
- 2 eierdooiers
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 3 eetlepels in ringetjes geknipte bieslook
- een scheutje koud water
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 kropje little gem of baby-romainesla, schoongemaakt en droog geslingerd
- mayonaise
Bereiding:
- Leg de plakjes spek in één laag in een koekenpan met anti-aanbaklaag (maak meerdere porties). Laat het vet er zachtjes uit smelten en bak de inmiddels veel kleiner geworden plakjes licht krokant. Neem het spek uit de pan en dep het vet eraf met een stukje keukenpapier. Laat de speklapjes afkoelen.
- Klop ondertussen de eieren en de eierdooiers samen met de tijm, de bieslook, het water en wat zout en peper goed los in een kom.
- Verhit een beetje margarine in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Giet de eieren in de pan.
- Schep her en der het eiermengsel met kleine roerbewegingen een beetje om zolang de omelet nog niet aangebakken is aan de onderkant. Zo wordt de omelet mooi dik en luchtig.
- Bak de onderkant van de omelet licht bruin en draai vervolgens het vuur laag. Laat het ei aan de bovenkant bijna gaar worden.
- Draai de omelet voorzichtig om (eventueel in 2 stukken als je dat makkelijker vindt) en laat hem ook aan de andere kant licht bruin bakken.
- Neem de omelet meteen uit pan en leg hem op een snijplank. Hij koelt dan ook meteen voldoende af.
- Snijd hem met een scherp mes in 8 stukken, die elk net iets groter zijn dan de broodjes.
- Snijd de broodjes open met een scherp mes zonder karteltjes.
- Besmeer de onderkantjes met een beetje mayonaise.
- Beleg de broodjes achtereenvolgens met een blaadje sla, 2 plakjes Zeeuws spek en een stukje afgekoelde omelet. Dek de broodjes af met de bovenkantjes.
Tips:
- Je kunt deze broodjes enige uren van tevoren al maken als je dat beter uit komt. Bewaar ze dan afgedekt in de koelkast. Neem ze wel een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast; ze zijn lekkerder als ze niet al te koud gegeten worden.
- De blaadjes van de sla kunnen vaak wat krullen, zeker als het gaat om de wat kleinere blaadjes. Je kunt ze wat platter maken door de nerf in te snijden in de lengterichting. Verwijder de nerf niet; die is net zo lekker krokant!
- Serveer de dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek ook eens tijdens een picknick of bij een high tea! Of tijdens een combi van beide: een high tea in het park!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten