woensdag 24 mei 2017

Kruidige salade met venkel en een ketjapdressing

Op zoek naar een kruidige salade met een crunchy bite en een anders-dan-anders-dressing? Dan is dit recept voor een venkelsalade misschien iets voor jou!


De basis van de salade wordt gevormd door little gems, ook wel baby-romainesla genoemd. Het zijn kleine mini-kropjes sla. Ze zien er uit alsof het alleen de hartjes zijn van een 'gewone' krop sla met veel van die superkrokante frisgroene blaadjes. Je kunt ze - nadat je de stronkjes hebt weggesneden - in zijn geheel gebruiken; de nerven zijn nog zo jong dat je ze gewoon mee kunt eten.

En dan gaat er natuurlijk ook nog venkel in. Je hebt twee knolletjes nodig. Ook daarvan snijd je de stronkjes eerst af; en dan nog de stengels. Het hart van een venkel is te hard om te eten. Dat gaat er dus ook uit. De rest snijd je in flinterdunne plakjes. Die smaken al heerlijk om zo uit het vuistje van te snoepen, nog zonder dressing.

Alleen, die dressing voegt wel wat toe. Die moet je dus zeker maken! Het is een sausje op mayonaisebasis. Maar de echte smaakmaker is, verrassend, een eetlepel zoute ketjap, ketjap asin. De zoute smaak van de ketjap past perfect bij het anijsachtige van de venkel. Een beetje knoflook, een flinke hand grof gesneden platte peterselie en een zeer fijn gesnipperd Spaans pepertje maken het geheel helemaal af!

Schep de dressing door de salade en... smullen!


Recept Kruidige salade met venkel en een ketjapdressing


Kruidige salade met venkel en een ketjapdressing


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:

 • 2 kropjes little gem
 • 2 knollen venkel
 • 6 eetlepels mayonaise of halvanaise
 • 1 eetlepel ketjap asin
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 eetlepel witte balsamicoazijn of wittewijnazijn
 • 1 eetlepel water
 • 1 teentje knoflook, zeer fijn gesnipperd
 • versgemalen zwarte peper
 • 1 Spaanse peper, zeer fijn gesnipperd
 • een flinke bos platte peterselie, grof gehakt

Bereiding:

 1. Snijd de stronkjes van de sla, was de blaadjes en slinger ze droog in de slacentrifuge. Scheur de blaadjes in wat kleinere stukjes.
 2. Verwijder de stronkjes en de stengels van de venkelknollen. Snijd de knollen doormidden en haal het hart eruit. Snijd de venkel in flinterdunne plakjes en was en droog die ook.
 3. Doe alle ingrediënten vanaf de mayonaise tot en met de zwarte peper in een mengbeker of lege jampot en schud er een homogeen sausje van.
 4. Doe de slablaadjes, de plakjes venkel, de Spaanse peper en de peterselie samen in een slakom. Schep de ketjapdressing erdoorheen. Serveer meteen.

Tip:

Deze salade smaakt erg lekker bij vlees, kip of vis van de BBQ. Maar wij aten hem vorige week bij spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad en kruidige krieltjes met komijn-knoflookmayonaise. Het werd een mediterraan feestje!


Lamsgehaktspiesjes met venkelzaadjes


Kruidige krieltjes met zelfgemaakte komijn-knoflookmayonaise

Geen opmerkingen: