Een BBQ zonder sausjes? Ondenkbaar, toch?! En natuurlijk maak je die sausjes zelf. Helemaal top!
Nieuwsgierig welke sausjes er in mijn gezin op de BBQ-tafel staan? Bijna altijd is er wel Argentijnse chimichurri, een kruidige en fruitige salsa.
Daarnaast staat steevast een schaaltje met knoflooksaus met héél veel verse tuinkruiden. Een must, hoezeer onze frisse adem er ook onder lijdt. Een saus die ik misschien al honderden keren gemaakt heb!
De andere sauzen variëren: soms is er honing-mosterdsaus, truffelmayonaise of avocadosalsa. Dan weer grillen we iets waar zongedroogdetomatenboter, mozzarellasalsa en/of een tapenade met pijnboompitjes beter bij passen.
Ik ontdekte vorige week dat het recept voor de knoflooksaus nog niet op mijn blog staat. Shame on me! Maar hier is het dan toch. Beter laat dan nooit. Veel plezier ermee!
Gelukkig is hij multi-inzetbaar. Wil je een paar variatietips?
- gebruik je knoflooksaus als dipsaus voor groentesnacks (komkommerreepjes, worteltjes, radijsjes, cherrytomaten, paprikareepjes, bleekselderij, etc.) of chips
- de saus is ook heerlijk als hamburgersaus
- geef hem bij je zelfgemaakte verse frietjes of ovenaardappeltjes
- sandwiches met kip, vlees of vis worden nog lekkerder met deze knoflookmayonaise
- hetzelfde geldt voor wraps en pitabroodjes
- als het geen BBQ-weer is, serveer ik de saus vaak bij een vleesfondue of tijdens een gourmetavondje
- ik schep regelmatig een paar eetlepels saus door een salade/aardappelsalade
Smakelijk eten!
PS Laat je me horen waar jij je knoflooksaus bij serveert?
Hoe maak je zelf de lekkerste knoflooksaus met tuinkruiden?
Ingrediënten:
- 200 gram mayonaise of halvanaise
- 3 theelepels grove mosterd
- 2 theelepels citroensap
- 3 teentjes knoflook
- 1/2 Spaanse peper
- een ruime hoeveelheid verse kruiden naar keuze (platte peterselie, bieslook, oregano, tijm, dille, basilicum, marjolein, lavas, bladselderij, salie en/of dragon (de laatste twee met mate); zorg dat de eerste twee er zeker bij zijn)
- een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Snipper de teentjes knoflook zeer fijn.
- Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en snipper hem fijn.
- Hak de kruiden fijn.
- Vermeng alle ingrediënten en proef of er misschien nog wat mosterd, citroensap of peper bij moet. Immers, elke mayonaisesoort smaakt weer een klein beetje anders.
Tips:
- Zelf je mayonaise maken als basis voor je knoflooksaus? Zoek mijn recept even op in een eerdere blog!
- Op dit blog vind je nog meer recepten voor heerlijke BBQ-sausjes. Allereerst is daar natuurlijk de chimichurri, waar ik het hierboven al over had. Maar ook avocadosalsa, mosterd-honingmayonaise, truffelmayonaise, zongedroogdetomatenboter en tapenade met pijnboompitten zijn erg lekker!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten