dinsdag 31 juli 2018

Griekse gehaktballetjes

Als ik op dit blog een Grieks recept plaats, zijn jullie er altijd als de kippen bij! En in groten getale. Dat begrijp ik volkomen, want de Griekse keuken is helemaal top!


Wanneer gaan jullie met deze malse, kruidige Griekse gehaktballetjes aan de slag?


Griekse gehaktballetjes


Ze smaken voortreffelijk als borrelhapje of voorgerecht. En zelfs als hoofdgerecht. Bijvoorbeeld met een Griekse boerensalade en Griekse tomatenrijst.


Griekse boerensalade met feta



Griekse tomatenrijst


Je kunt van hetzelfde gehakt ook hamburgers maken of een grote gehaktrol om plakken van te snijden voor op brood.

Turks brood, zelfgemaakte knoflooksaus/tzatziki, een blaadje sla en een  Griekse hamburger/een paar dikke plakken Grieks gehaktbrood: meer heb je niet nodig om heerlijk te genieten! Alleen met Turks brood is het natuurlijk niet meer op en top Grieks... Maar wie maalt daarom?!


Recept Griekse gehaktballetjes


Griekse gehaktballetjes


Ingrediënten voor 35 à 40 gehaktballetjes:

  • 250 gram lamsgehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 3 sneetjes wittebrood zonder korst
  • een flinke scheut volle melk
  • 1 ei 
  • de rasp van 1 citroen
  • het sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels Griekse extra vergine olijfolie
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 4 eetlepels versgehakte platte peterselie
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie voor het braden van de gehaktballetjes
  • Griekse extra vergine olijfolie voor de garnering
  • wat grof gehakte platte peterselie voor de garnering
  • 1 citroen, in partjes gesneden, voor de garnering

Bereiding:

  1. Laat het wittebrood even weken in een schaaltje melk. 
  2. Knijp het brood goed uit en vermeng alle ingrediënten tot en met de zwarte peper. 
  3. Vorm van het gehakt een piepklein proefhamburgertje en bak dit even in een koekenpan. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe aan het rauwe gehakt.
  4. Rol van het gehakt balletjes ter grootte van walnoten. 
  5. Verhit een paar eetlepels pure olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak de gehaktballetjes onder af en toe omscheppen goudbruin. Als ze bruin zijn, zijn ze ook meteen gaar.
  6. Neem de gehaktballetjes uit de pan en schep er een scheutje extra vergine olijfolie doorheen. Strooi de grof gehakte peterselie over het gerecht. Serveer je Griekse gehaktballetjes met een paar partjes citroen.

Tip:

Volg de link 'Grieks recept' (ook te vinden in de labels in de rechterkolom) voor nog meer verrukkelijke Griekse recepten. Een paar echte aanraders: stifado, een botermalse runderstoofpot, en slawraps gevuld met Grieks gekruide varkenshaasreepjes!


Griekse stifado, een kruidige en botermalse runderstoofpot


Slawraps gevulde met kruidige varkenshaasreepjes

Geen opmerkingen: