woensdag 8 augustus 2018

Pikante Mexicaanse pinda's, versgeroosterd!


Vandaag heb ik een heel speciaal recept voor je: een recept voor cacahuates con ajo y chile!


'Kakawatte?', hoor ik je vragen? Precies: kakawattes! Je spreekt het Mexicaanse woord voor pinda's in één keer goed uit. Petje af!

Con ajo y chile (spreek uit: kon acho ie tjiele) wil zeggen dat je de pinda's klaarmaakt met knoflook en chilipepers. Die strooi je er niet zomaar overheen, maar je roostert je pinda's in de koekenpan samen met deze smaakmakers. Voor een borrelhapje dat je met recht delicioso mag noemen!

Laat de fiesta maar beginnen!


Pikante Mexicaanse pinda's, versgeroosterd!


Een authentiek hotelletje in Mérida


Het leukste van reizen is misschien wel dat je overal de lokale gerechten leert kennen. Althans dat is mijn mening. Misschien ben ik een beetje geobsedeerd door eten, maar toch. Hoe dan ook, op vakantie in Mexico maakte ik op zeer aangename wijze kennis met de pinda's van de foto hierboven.

We logeerden in Mérida op het schiereiland Yucatán in een vrij klein, authentiek aandoend hotel. Kamer met een kleurrijke tegelvloer, wiebelig bed met een metalen krulletjesframe, groot kruisbeeld boven het bed, Frans balkonnetje. Proef je de sfeer al een beetje?


Mariachi-muziek, drankje en pinda's


In het hart van het hotel bevond zich een kleine binnenplaats. 's Avonds kon je daar heerlijk zitten en luisteren naar de live klanken van een mariachi-band. Drankje erbij en genieten.

Net zoals vaak in Nederlandse cafés stond er op elk tafeltje een schaaltje pinda's. 

Maar dan wel pinda's op zijn Mexicaans: krokant versgeroosterd met een flinke dosis knoflook en behoorlijk wat pit. Je zag de stukjes chilipeper zo zitten. Het waren die cacahuates con ajo y chile die ons avond na avond, meer nog dan de muziek, verleidden tot een drankje!


De wraak van Montezuma


Overigens hadden vrienden ons van tevoren wel gewaarschuwd voor die Mexicaanse drankjes. Niet vanwege de alcohol, maar meer vanwege de ijsblokjes. Hun advies: 'Bestel drankjes zonder ijsblokjes. Wapen je tegen Montezuma's revenge!'

Misschien ken je de legende van de wraak van Montezuma. 

Toen de Spanjaarden het rijk van de Azteekse leider veroverden, ging dat gepaard met veel geweld, verwoestingen en dodelijke slachtoffers. 

In Mexico weet men het zeker: Montezuma is daar nog steeds furieus over, zelfs postuum, eeuwen na dato! 

Die buitenlanders, hij wilde - én wil - niets liever dan ze een lesje leren! Zijn wraak is niet mals. Elk jaar weer opnieuw worden duizenden reizigers in het Midden-Amerikaanse land getroffen door de ziekte die hij op hen loslaat: de buikloop, die Montezuma's revenge wordt genoemd!

Het is een navrant verhaal én een verhaal met een dringende boodschap voor ons toeristen. Natuurlijk heeft buikloop in warme landen veel meer met hygiëne te maken dan met welke voormalige krijgsheer dan ook.

Maar het blijft een feit dat een voor Montezuma's wraak gewaarschuwd mens voor twee telt: tijdens onze reis vermeden we de beruchte ijsblokjes, evenals schoongemaakt fruit en verse salades. Montezuma kreeg ons niet te pakken!


Een voortreffelijk recept voor pikante Mexicaanse pinda's


Maar goed, nog even terug naar die cacahuates. Als souvenir kocht ik in een boekwinkel in Mérida een Mexicaans kookboek (Mexican Cook Book: Classic and Contemporary Recipes, Sunset Books). Het recept voor de overheerlijke pinda's stond erin!


De ingrediënten voor mijn Mexicaanse pinda's staan klaar


Ik paste het nog een klein beetje aan: ik voeg graag wat gemalen komijn toe aan mijn pinda's. 

Komijn wordt heel veel gebruikt in Mexicaanse gerechten. Het is met name een wezenlijk onderdeel van het chilipoeder dat ook door de pinda's gaat. Maar van mij mocht er nog wat extra in. 

De komijn laat de Midden-Amerikaanse smaak van de pinda's nog beter tot zijn recht komen. 

Verder werk ik liever met verse Spaanse pepers in plaats van met de traditioneel gebruikte gedroogde versie.


Pikante Mexicaanse pinda's maken je fiesta compleet!


Mijn aanrader: maak voor je volgende Latino-party deze cacahuates con ajo y chile. En maak meteen een grote hoeveelheid, want de pinda's zijn niet aan te slepen!


Recept Pikante Mexicaanse pinda's: cacahuates con ajo y chile


Pikante Mexicaanse pinda's, versgeroosterd (cacahuates con ajo y chile)


Ingrediënten:

  • een pond gezouten pinda’s
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 Spaanse pepers
  • ±1 theelepel chilipoeder (hiermee kun je zelf de pikante smaak aanpassen)
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • eventueel nog wat zout

Bereiding:

  1. Snipper de teentjes knoflook zeer fijn en doe hetzelfde met de Spaanse pepers (zonder zaadlijsten en pitjes). 
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan.
  3. Fruit de knoflook en de pepersnippers 2 minuten zachtjes in de olie. Pas op: bij een te hoge temperatuur kan de knoflook verbranden en bitter gaan smaken!
  4. Voeg de pinda’s toe. Rooster ze gedurende 5 minuten. Schep ze ondertussen regelmatig om.
  5. Bak de laatste minuut het chilipoeder en de komijn mee.
  6. Proef je cacahuates con ajo y chile en schep er als je dat lekker vindt nog wat extra zout en/of chilipoeder doorheen.
  7. Laat de pinda’s afkoelen alvorens ze te serveren.

Tips:

  1. De dag na de bereiding zijn je Mexicaanse pinda’s het allerlekkerst. Alle smaken hebben zich dan optimaal ontwikkeld. 
  2. Als je je pinda's bewaart in een goed afgesloten pot of diepvriesdoos, kun je ze ongeveer twee weken bewaren.
  3. Deze pinda's smaken ook heerlijk als garnituur in je pindasoep. Of strooi ze eens over een oosterse roerbakschotel.
  4. Ben je op dit blog terechtgekomen omdat je zocht naar nog meer Mexicaanse recepten? Die heb ik wel voor je! Klik maar eens op de volgende linkjes: quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa, taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen, Mexciaanse kippensoep met veel verse groenten en Mexicaanse tacotaart!

Quesadillas met Mexicaans gehakt


Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen


Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten


Tacotaart met Mexicaanse gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla


    Geen opmerkingen: