Zelf pindakaas maken moeilijk? Nee hoor! Als je een goede foodprocessor hebt, doet die al het werk voor je!
Waarom je zelf pindakaas zou willen maken? De belangrijkste redenen (waarschijnlijk weet jij er nog wel een paar):
- je eigen pindakaas is echt véél lekkerder dan die uit de supermarkt
- hij is een stuk gezonder, zonder toegevoegde suiker en met maar heel weinig (of geen) zout
- je kunt de smaak helemaal aanpassen zoals jij dat wilt
- zelfgemaakte pindakaas is een ideale basis voor satésaus en pindasoep (de volledige recepten zal ik nog weleens posten)
- wat is er nou leuker dan het eten van iets lekkers dat je zelf helemaal from scratch gemaakt hebt?!
Ik zal je hieronder stap-voor-stap vertellen hoe je precies de allerlekkerste pindakaas maakt. Ik maak de mijne graag op smaak met flink wat Spaanse peper, gefruite knoflook, chilipoeder en gemalen komijn. Je weet niet wat je proeft!!
Wat heb je nodig voor deze supersmeuïge pikante pindakaas?
Pinda's, pinda's en nog eens pinda's!
Dat is, bijna, alles wat er in een goede pindakaas gaat. Ik koop altijd geroosterde pinda's zonder vliesjes.
Ongezouten; zo kan ik zelf bepalen hoe zout mijn pindakaas wordt. Pindakaas van gezouten pinda's wordt al snel té zout.
Als smaakmakers gaan er door mijn pindakaas nog een flinke Spaanse peper, 2 teentjes knoflook, een scheutje goede extra vergine olijfolie, komijn, chilipoeder en echt maar een klein beetje zout. Bekijk hieronder het volledige recept voor de precieze hoeveelheden.
Bedenk: deze smaakmakers zijn mijn keuze. Voor een basispindakaas heb je alleen maar wat olie (kies je eigen smaak: zonnebloemolie, arachideolie, sesamolie, etc.) en een snufje zout nodig.
Rooster je pinda's voordat je ze maalt voor je pindakaas
Ook als je geroosterde pinda's koopt, is het lekkerder om je pinda's zelf nog even te roosteren in een beetje (olijf)olie. Dat geeft de smaak van je pindakaas net iets meer diepgang!
Roosteren gaat het makkelijkste in een koekenpan. Je hebt voor een pond pinda's maar 1 eetlepel olie nodig.
Rooster je pinda's op matig vuur en schep ze bijna voortdurend om. Zo krijgen ze allemaal hetzelfde kleurtje. Vijf minuten vind ik zelf al voldoende. Wil je nog meer die gebrande smaak in je pindakaas, dan kun je daar nog een paar minuten aan vastknopen.
De laatste twee minuten voeg ik een snufje zout en mijn specerijen, de komijn en het chilipoeder, toe aan de pinda's. Geroosterde specerijen ontwikkelen veel meer smaak!
Pinda's malen voor je pindakaas
Laat je pinda's na het roosteren eerst even afkoelen in een wijde schaal.
Als je, zoals ik, Spaanse peper en knoflook wilt toevoegen, dan kun je die, zeer fijn gesnipperd, nu fruiten in de lege koekenpan. Je moet immers toch een paar minuten wachten.
Ik houd het meeste van supersmeuïge pindakaas, maar wel met een lichte crunch.
Daarom maal ik eerst een deel van mijn geroosterde pinda's vrij grof; zo'n 50 à 100 gram (op een totaal van 500 gram) is voldoende. Ik heb een foodprocessor met een lekker scherp mes, dus al naar een paar pulsen zijn mijn pinda's precies zoals ik ze wil hebben. Die mogen weer uit de machine voor later.
Dan gaat de bulk van de pinda's in de machine. Pulsen is nu niet meer voldoende. De foodprocessor moet in dit stadium flink aan de bak! Zet je machine dus maar vol aan!
Na een ongeveer een minuut zie je dat je pinda's verpulverd zijn tot een soort grof meel. Prima; gewoon doorgaan!
Na nog een minuut beginnen de pinda's al een beetje olie los te laten (die olie zit in de pinda's zelf). Er ontstaat een stevige, korrelige brij. Het zou kunnen dat je nu denkt: dit gaat nooit goedkomen! Maar weer is het advies: gewoon doorgaan!
Meer en meer laten de pinda's olie los. En de korreltjes worden steeds fijner en fijner. Langzaam maar zeker veranderen de eerst zo krokante nootjes in een gebonden, zalvige crème, een mengsel van pindameel en olie. Nog even doorgaan!
Misschien had je het niet verwacht, maar pinda's bevatten zoveel olie van zichzelf, dat je helemaal geen olie uit een fles meer hoeft toe te voegen om supersmeuïge pindakaas te maken. Dat merk je al snel als je maar lang genoeg door maalt! De foto hieronder is het bewijs.
Tip: je pindakaas wordt het mooist homogeen als je af en toe de machine even stilzet en de pindabrij omschept. Zo blijven er geen grovere restjes achter op de bodem en langs de randen van de mengkom.
Op het einde kun je het beste even proeven of je pindakaas zacht genoeg is.
Als het goed is voel je helemaal geen korreltjes of zanderig smaakje meer op je tong.
De pinda's zijn perfect smeuïg geworden; je pindakaas 'loopt' zelfs een beetje als je de kom van je foodprocessor scheef houdt! Ook hier moet je niet van schrikken. Je pindakaas is nu nog vrij warm (van het roosteren én het malen); hij stijft prachtig op als je hem straks een uurtje in de koelkast zet.
Je pindakaas op smaak maken
Schep je pindakaas met een spatel uit de kom in een ruime schaal. Zie je hoe lekker romig en zacht hij is geworden?
Omdat je pindakaas zo heerlijk smeuïg is, is het vervolgens een fluitje van een cent om de smaakmakers erdoor te roeren.
Gewoon met een spatel of een lepel! Zo maal je, zoals in mijn recept, je Spaanse peper en je gefruite knoflook niet helemaal fijn. Je zelfgemaakte pikante pindakaas oogt veel aantrekkelijker als je de stukjes van al dat lekkers nog ziet zitten in het eindproduct!
In dit stadium mogen ook de achtergehouden stukjes noot erdoor. Je voegt precies zoveel toe als jij lekker vindt.
Sommige recepten schrijven voor dat je voor een crunchy pindakaas eerder moet stoppen met het malen van de pinda's.
Dat raad ik ten sterkste af: je wilt immers dat je basis lekker zacht is. Aan een zachte, romige basis kun je vervolgens alles toevoegen wat jij lekker vindt, dus ook die krokante stukjes pinda!
Je pindakaas goed proeven
Nu komt het lekkerste klusje: je pindakaas helemaal perfectioneren. Dat wil zeggen: kritisch proeven.
Mag hij nog wat pikanter? Voeg dan nog een beetje chilipoeder toe. Exotischer? Wat extra gemalen komijn is de oplossing. Wil je een zoutere smaak? Ook dan weet je wat je te doen staat.
Tevreden? Besmeer dan een flinke snee vers brood met een klein beetje roomboter en een dikke laag van je eigen, zelfgemaakte pikante pindakaas! Hoe lekker is dat?!
Extra tip: eten er kinderen mee van je pindakaas? Voeg dan tijdens het roosteren van de pinda's in de koekenpan geen chilipoeder toe. De Spaanse peper is niet zo pikant als je voor het fijnhakken de pitjes én de zaadlijsten (in die zaadlijsten zit de echte hitte!) verwijdert. Dat is sowieso een aanrader, want je wilt geen pitjes en witte stukjes in je pindakaas.
Is deze pikante pindakaas de allerlekkerste?
Laat het mij horen in een commentaar onder dit blog!
Mijn gezin vindt in elk geval van wel!
Toen ik mijn pindakaas voor het eerst maakte was de reactie van mijn man: "Hiermee moet je de markt op! Verkopen in potjes bij (biologische) supermarkten en delicatessenwinkels!".
Alleen, ik weet niet of er genoeg commercieel bloed door mijn aders stroomt...
Zó maak je zelf supersmeuïge pikante pindakaas!
Ingrediënten voor een flinke pot pikante pindakaas:
- 500 gram geroosterde ongezouten pinda's zonder vliesjes
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 1/2 à 1 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel gemalen komijn (djintan of djinten)
- zout naar smaak
- 2 teentjes knoflook
- 1 flinke Spaanse peper
Bereiding:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de pinda's toe. Rooster de pinda's onder voortdurend omscheppen totdat ze een nét iets donkerdere kleur hebben. Langer dan 5 minuten is niet nodig.
- Voeg de laatste 2 minuten 1/2 theelepel chilipoeder, de komijn en een snufje zout toe.
- Schep de geroosterde pinda's uit de pan in een wijde schaal, zodat ze een beetje kunnen afkoelen.
- Snipper de knoflook fijn.
- Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Snipper het vruchtvlees ook zeer fijn.
- Verwarm in de pan de rest van de olijfolie een beetje.
- Fruit de knoflook en de pepersnippers zachtjes in de olie. Pas op dat de knoflook niet verbrandt; dan gaat hij bitter smaken. Schep de smaakmakers uit de pan.
- Maal 50 à 100 gram van de pinda's (afhankelijk van je smaak) zeer grof in de foodprocessor. Dat gaat het beste met de pulsknop. Leeg de kom.
- Dan mogen de overgebleven pinda's in de machine. Maal ze zeer, zeer fijn totdat er een supersmeuïge pindakaas is ontstaan. Schep het geheel ondertussen af en toe om, zodat er geen grovere restjes op de bodem of langs de randen blijven zitten. Bekijk de foto's in het blog hierboven om een indruk te krijgen van de verschillende stadia tijdens en na het malen.
- Doe je pindakaas over in een schaal en schep er de grove stukjes pinda en de gefruite knoflook en Spaanse peper doorheen.
- Proef en voeg eventueel nog wat zout, chilipoeder of komijn toe.
- Bewaar je pindakaas in goed afgesloten potjes, liefst in de koelkast. De pindakaas, die na het malen nog een beetje warm is, stijft tijdens het afkoelen nog wat op.
Tips:
- Je kunt deze pindakaas in de koelkast minimaal 2 weken bewaren.
- Sla de blogtekst hierboven niet over: daarin staan nog meer tips!
- Meer recepten met pinda's? De volgende gerechten zijn echte aanraders: roomijs met M&M's met pinda's, pikante zelfgeroosterde Mexicaanse pinda's en een dadel-pindaspread voor op je pitabroodjes!
2 opmerkingen:
Goed gelukt met alle aanwijzingen. Bedankt voor delen van het recept!
Top!
Een reactie posten