Veel food trendwatchers voorspellen het voor 2021: pittig eten wordt dé grote hit!
Daarom vandaag een recept voor een pittige soep: een pindasoep!
Een heel speciale. Een pindasoep met een
Culinaire-Bagage-twist! 😉
Het zijn de kleine extraatjes die mijn twisted pindasoep lekkerder dan lekker maken:
- een basis van pindakaas met kleine stukjes pinda voor extra crunch
- specerijen als gember, chilipeper en komijn
- knapperige taugé en verse bosuitjes
- en het allerbelangrijkste: een garnituur van piepkleine blokjes kipfilet, die je eerst marineert - in sojasaus met knoflook, gember en sambal - en daarna krokant bakt!
Ga snel naar het recept of lees onder de foto eerst nog even hoe de pindasoep de harten van mijn gezin veroverde!
Nog nooit gehoord van pindasoep?
Wij kunnen het ons hier in huis bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd - lang, lang geleden - dat we nog nooit van pindasoep hadden gehoord...
Wat prijzen we ons gelukkig dat daar verandering in kwam!
Hoe wij het fenomeen 'pindasoep' op het spoor kwamen?
Het begon allemaal met een feestje! Of eigenlijk meer een borrelavond. Een borrelavond waar ik nog bijna vroegtijdig van was weggelopen ook. En dan had ik de pindasoep dus alsnog gemist...
Maar goed: het bewuste partijtje kwam - laat ik het voorzichtig uitdrukken - een beetje moeilijk uit de startblokken. Tot daar die culinaire insteek was, die voor een wel heel vrolijke noot zorgde. En dus voor het nootzakelijke recept... 😉
Saaie borrels?
Je kent ze vast wel: van die borrels waarbij elk gespreksonderwerp al strandt voordat het goed en wel aangekaart is.
'Hebben jullie een leuke vakantie gehad?'
'Ja, hoor.'
OK, misschien niet de juiste vraag. Dus probeer je deze: 'Hoe gaat het met je
kinderen/partner/hond?'
'Oh, prima.'
En dan toch echt wat wanhopiger: 'Zijn er nog leuke/interessante/opmerkelijke
dingen gebeurd op het werk?'
'Eigenlijk niet.'
Reikhalzend kijk je om je heen of het feestgras misschien groener is aan de andere kant van de bar.
Zo verging het mij ook die avond. En warempel, het reikhalzen had het gewenste effect! Een eindje verderop, rondom mijn man, ontwaarde ik een groepje dat enorm veel plezier had! Waar zouden zij over praten?!
'Even een glaasje wijn halen.' Een goedkope truc, maar weg was ik!
Nou ga ik er meestal niet vanuit dat mensen die erg veel pret hebben praten over zeer hoogstaande onderwerpen, maar hoe dichter ik het clubje van manlief naderde, hoe vaker ik het woord 'pindakaas' hoorde.
Pindakaas?
'Voor mij móeten er stukjes noot in!'
'Hè bah, niet van die stukjes die tussen je tanden blijven zitten!'
'Goede pindakaas bevat geen suiker!'
'Hoezo, zonder suiker is pindakaas toch smakeloos!'
'Er bestaat geen lekkerdere pindakaas dan van die typisch Amerikaanse!'
'Neeee, niet van die zalvige, beigige...'
'Hé Machteld, wat vindt jij er nou van als echte lekkerbek? Pindakaas van merk - piep - is toch de enige échte?!'
Schaterend trokken mijn vrienden me het gesprek in. Ik begrijp nu nog niet hoe we zo veel lol konden hebben over zoiets triviaals als pindakaas, maar echt, dat was zo!
En hoe meer we het met zijn allen oneens waren, hoe meer plezier we hadden.
We troefden elkaar af met must-have recepten waarin onze favoriete pindakaas de hoofdrol speelde.
Die waren ab-so-luut niet te maken zonder dat ene merk!
Om een lang verhaal kort te maken: alle ongein resulteerde erin dat we afspraken bij elkaar pindakaasgerechten te gaan eten!
En zo kwam het dat een vriendin ons een week later trakteerde op een heerlijke kom pittige pindasoep!
We genoten! Of die soep nou echt alleen maar te maken was met háár merk pindakaas, dát liet ik wijselijk in het midden...
Wat wel een feit was was dat het verschijnsel 'pindasoep' nooit meer uit ons leven verdween!
Uiteraard kreeg ik van mijn vriendin hét recept met daarin de volgens haar énige échte pindakaas!
Met dát recept ging ik thuis in eerste instantie aan de slag.
Maar dan wel met míjn pindakaas. Echt míjn pindakaas, wel te verstaan. Zelfgemaakt. Niet uit een potje met een merk!
Even terzijde: ben je geïnteresseerd in mijn pindakaas met stukjes noot? Het recept vind
je elders op mijn blog. Voor de pindasoep maak ik mijn pindakaas met alleen
pinda's en anderhalve eetlepel olie voor het roosteren van die pinda's.
Maar langzaam maar zeker onderging dit oer-pindasoeprecept steeds meer veranderingen.
Ik maak mijn pindasoep nu niet meer noodzakelijkerwijs met zelfgemaakte pindakaas. Vaak wel, maar niet altijd.
Ik heb ontdekt dat er tegenwoordig steeds meer pindakaasfabrikanten zijn die pure pindakaas maken. Dat wil dus zeggen pindakaas gemaakt van alleen maar pinda's zonder toevoeging van extra suiker, zout, olie of wat je nog meer in pindakaas kunt stoppen. Op die soort pindakaas is dus ook het onderstaande recept gebaseerd.
Verder zitten de verschillen met het oude recept hem vooral in het garnituur. Dat werd steeds knapperiger. En het kreeg steeds meer smaak!
Knapperige taugé en rauwe bosuitjes vinden wij nu elementair in onze pindasoep.
Taugé kun je rauw gebruiken om je pindasoep te garneren, maar eigenlijk is dat niet aan te raden. Rauwe taugé kan allerlei nare bacteriën bevatten, die vooral mensen met een zwakkere gezondheid met problemen kunnen opzadelen.
Mijn advies: breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Blancheer je taugé 10 seconden in het kokende water. Haal hem er daarna meteen uit, zodat de taugé zijn knapperigheid behoudt.
Meng je taugé niet door de soep, maar vul eerst je soepkommen en schep er dan een flinke lepel taugé bovenop.
Onze bosuitjes snijden we vlak voordat we aan tafel gaan schuin in stukjes en ook die gaan niet dóór maar óp de soep.
Maar de allerbelangrijkste smaak- en krokantmaker van mijn pindasoep is de kip!
Mijn oude pindasoeprecept schreef voor: 'Trek een bouillon van kip als basis voor de soep'. Prima! Dat doe ik ook nog steeds.
Maar dan: 'Pluk de gare kip in kleine stukjes uit elkaar en voeg die toe aan je soep'.
En hier scheiden de wegen van het oude en het nieuwe recept! De gare kip van de bouillon bewaar ik voor iets anders; voor kippenragout of bitterballen bijvoorbeeld (de recepten daarvoor vind je ook op mijn blog).
Kip waar bouillon van getrokken is heeft veel van zijn aroma's al afgegeven aan de soep en smaakt dus op zijn best een beetje saai. En krokant is hij al helemaal niet.
Nee, de kip voor mijn soepgarnituur is een heel ander stukje kip dan die voor de kippenbouillon. Een dag voordat ik mijn soep maak, snijd ik een paar verse kipfilets in piepkleine blokjes. Die mogen een nachtje in een spicy marinade. Van twee soorten ketjap, lekker wat sambal, knoflook en gember!
Vlak voor het serveren van de pindasoep roerbak ik de gemarineerde kipblokjes heerlijk krokant!
Net als de taugé en de bosuitjes gaan de pikante kipstukjes bovenop de soep! Zo behouden ze optimaal hun smaak én hun krokante bakkorstje!
Omdat de garnituren voor mijn pindasoep zo lekker zijn, maak ik er altijd heel veel van.
Alles wat niet in de soepkommen past, zet ik in losse schaaltjes op tafel. Zo kan iedereen steeds weer nieuwe krokantjes aan zijn soep toevoegen tijdens de maaltijd! Smullen!
Om onszelf nóg meer te verwennen mag ook de kroepoek nooit ontbreken. Zo wordt onze pindasoep een echte maaltijdsoep!
Wanneer zet jij deze pindasoep op het menu?
En, een klein beetje nieuwsgierig ben ik wel: op basis van welke pindakaas maak jij hem?
Hoe maak je zelf pittige pindasoep met krokante gemarineerde kip en taugé?
Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 6 personen:
Voor het garnituur van krokante kipfilet:
- 600 gram kipfilet
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 2 theelepels sambal badjak
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel poedersuiker
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Voor de soep:
- 1 flinke ui
- 1 flinke prei
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook (uit de pers of fijngehakt)
- 1 theelepel geraspte gemberwortel (versgeraspt kan, maar uit een potje is soms handiger)
- 1,5 rode peper
- 1 theelepel gemalen komijn
- 350 gram pindakaas met stukjes noot (lees voor de soort pindakaas mijn blog hierboven)
- 1 à 1,2 liter krachtige kippenbouillon (liefst zelfgetrokken, maar bouillon van water met 2 kippenbouillonblokjes is ook goed)
- 400 ml kokosmelk light
- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 2 eetlepels citroensap
- 3 theelepels sambal badjak
Voor het groentegarnituur:
- 1/2 rode peper
- 250 gram taugé
- 6 bosuitjes
Extra:
- 150 gram kroepoek voor 4 personen of 225 gram voor 6 personen (soort kroepoek naar keuze)
Bereiding:
- Snijd de kipfilets in kleine blokjes (zie foto hierboven).
- Roer een marinade van alle ingrediënten vanaf de ketjap manis tot en met de poedersuiker. Marineer de kip in het mengsel. Na een uur marineren is de kip al lekker, maar na 24 uur is hij nog veel lekkerdér! Bewaar de gemarineerde kip afgedekt in de koelkast.
- Neem je kipblokjes een uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
- Snipper ondertussen de ui. Snipper ook de prei. Was de gesnipperde prei goed. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de rode pepers. Snipper het vruchtvlees fijn; 1,5 peper is bedoeld voor de soep, bewaar de rest voor de garnering.
- Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de uien en de prei zachtjes. Voeg na 5 minuten de knoflook, de gemberwortel, 1,5 gesnipperde peper en de komijn toe. Fruit alles nog een paar minuten.
- Schep de pindakaas in de pan bij de groenten en schenk er al roerende beetje bij beetje de kippenbouillon bij. Zorg ervoor dat de pindakaas goed oplost in de bouillon. Verwarm het geheel.
- Maak de pindasoep af met de kokosmelk, de twee soorten ketjap, het citroensap en de sambal. Proef en bepaal of je soep nog extra zout of een (deel van een) verkruimeld kippenbouillonblokje nodig heeft.
- Verhit in een koekenpan 2 eetlepels zonnebloemolie. Roerbak hierin de gemarineerde kipblokjes totdat ze goudbruin krokant en gaar zijn.
- Breng in een kookpan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Gooi alle taugé er in een keer in en blancheer de groente gedurende 10 seconden. Schep de taugé met een schuimspaan uit het water.
- Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes (zie foto).
- Schep de pindasoep in (bij voorkeur verwarmde) soepkommen. Garneer elke kom met wat pepersnippers, een handje taugé, wat bosuitjes en een paar lepels heerlijk smaakvolle kipblokjes.
- Geef er de kroepoek bij. En geniet!
Tips:
- Je houdt vast nog wat van de garnituren over. Zet alles in aparte kommetjes op tafel, zodat iedereen er nog wat meer van kan opscheppen!
- Oosterse soepen zijn heerlijk; daar is deze pindasoep het levende bewijs van! Maar er staan nog meer fantastische recepten voor Aziatische soepen op mijn blog: een pittige Thaise noedelsoep, een romige Indiase currysoep en een Chinese kippenbouillon met omelet en garnalen bijvoorbeeld!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten