vrijdag 6 maart 2020

Romige kippensoep met vrolijke groenten en een scheutje madera!

Kippensoep. Zoek ernaar op Google of Pinterest en je kunt eigenlijk maar één conclusie trekken: dé kippensoep bestaat niet!


Ik neusde even rond op mijn eigen blog en alleen daar al kwam ik 4 soorten kippensoep tegen. Die in de verste verte niet op elkaar lijken. Een Thaise soep, een Indiase soep, een Mexicaanse soep en een oosterse kippenbouillon met Chinees vijfkruidenpoeder.

Vandaag ga ik daar nóg een kippensoep aan toevoegen. Deze keer geen exotische soep, maar meer een elegante, verfijnde soep.

Eerst een foto. Daarna vertel ik je meer over mijn kippensoep. En ik geef je het recept. Allicht.


Recept: zo maak je een heerlijk romige kippensoep met vrolijke groenten en een scheutje madera!


Wat gaat er allemaal in mijn elegante kippensoep?


  • het allerbelangrijkste: versgetrokken kippenbouillon
  • kleine blokjes sappige blanke kipfilet
  • gesofistikeerde smaakmakers als room en madera
  • natuurlijk ook groenten, vrolijk gekleurde groenten: knapperige groene erwtjes, piepkleine oranje blokjes wortel en felgele zoete maïskorrels
  • en voor de pit (en ook een beetje voor de kleur): 2 soorten paprikapoeder


Feestelijke kippensoep voor een dinertje


Al deze componenten samen zorgen voor een superfeestelijke soep, die niet misstaat als voorgerecht bij een chic etentje.

Maar die het ook prima doet bij een brunch - wat dacht je van je paasbrunch?! - of (in een koffiekopje!) als hartig gerechtje bij een classy high tea.

Hoe stijlvol hij ook is en hoe luxueus hij ook oogt, deze soep, moeilijk om te maken is hij gelukkig niet! Ga dus snel naar het recept hieronder!


Bon appétit!



Recept: zo maak je een heerlijk romige kippensoep met vrolijke groenten en een scheutje madera!



Romige kippensoep met vrolijke groenten en een scheutje madera!


Ingrediënten voor een voorgerecht voor ±6 personen:


Voor de kippenbouillon:

  • 300 gram kipfilet
  • 1,5 liter water
  • 1 ui, in stukken gesneden
  • 4 worteltjes, in plakjes gesneden
  • een paar takjes bladselderij, grof gehakt
  • 1/2 prei, in ringen gesneden (en na het snijden pas gewassen)
  • 3 kippenbouillonblokjes
  • 1/2 theelepel zwarte peperkorrels
  • 1 stukje foelie
  • 1,5 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • een mespunt nootmuskaat

Voor het afmaken van de kippensoep:

  • 50 gram roomboter of margarine
  • 50 gram bloem
  • 2,5 ons geschrapte worteltjes
  • 2 ons erwtjes (vers of diepvries, liever geen blikgroenten)
  • 1,5 ons gare maïs (uit een blikje of versgekookt)
  • 1/8 liter slagroom, ongezoet en ongeklopt
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1 theelepel pikant paprikapoeder
  • 80 ml madera (kookwijn)
  • versgemalen zwarte peper
  • eventueel nog een beetje zout of bouillonpoeder

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten voor de bouillon samen in een soeppan. Breng het geheel tegen de kook aan. Laat de kipfilets zachtjes een dik halfuur garen. Tegelijkertijd ontstaat er ook een heerlijke, geurige bouillon.
  2. Schep de kipfilets en de groenten uit de bouillon.
  3. Leg een kaasdoek of een schone theedoek (die niet behandeld is met wasverzachter) in een vergiet en plaats het vergiet zo in een ruime pan/kom. Giet de bouillon door de zo ontstane fijne zeef.
  4. Meet de hoeveelheid bouillon af met behulp van een litermaat. Voeg zo veel water toe dat je 1,5 liter kippenbouillon hebt.
  5. Smelt in een andere pan de boter of margarine. Roer er de bloem doorheen. Het mengsel moet mooi egaal worden. Blijf roeren en laat het boter-bloem-mengsel, de roux, een paar minuten garen.
  6. Schep een beetje gezeefde bouillon bij de roux. Roer goed totdat het geheel weer egaal is. Voeg zo beetje bij beetje alle bouillon toe. Uiteindelijk ontstaat er een gladde lichtgebonden soep.
  7. Breng de soep aan de kook.
  8. Snijd ondertussen de worteltjes in piepkleine blokjes. Doe hetzelfde met de gare kipfilets.
  9. Voeg de wortelblokjes en de erwtjes toe aan de soep en laat ze erin garen. Na 5 minuten mogen de maïskorrels en de kipblokjes erbij. Na nog eens 5 minuten zijn je groenten lekker beetgaar. Proef ze maar even.
  10. Maak de soep af met de rest van de ingrediënten. Proef of je het nodig vindt om nog wat extra zout of bouillonpoeder toe te voegen. Wil je nog wat meer pit? Een beetje meer pikant paprikapoeder zorgt hiervoor! 

Tip:

Voor het geval je smaak te pakken hebt gekregen: nog even de linkjes én de foto's van de andere soorten kippensoep op mijn blog:

Recept: zo maak je zelf Thaise noedelsoep met kip en groenten!


Recept: zo maak je zelf Indiase currysoep met gemarineerde kip en groenten


Recept: zo maak je zelf Mexicaanse kippensoep!


Recept: zo maak je oosterse kippenbouillon met garnalen, omelet en groenten

Geen opmerkingen: