zondag 22 maart 2020

Je Culinaire Bagage voor April: de Maand in 10 Recepten!

Ben je op dit moment vanwege de situatie rondom het coronavirus aan huis gekluisterd samen met je kinderen? En zoek je naar manieren om ze op een leuke - en ook een beetje leerzame - manier bezig te houden? 

Neem ze dan mee de keuken in. Om zelf te koken of te bakken! 


Er zijn een heleboel gerechten die je kinderen (met een beetje hulp van jou) heel goed zelf kunnen maken. En waar ze enorm veel plezier aan zullen beleven. Bovendien: niets is lekkerder dan eten dat je zelf hebt bereid!


Ideeën nodig? Deze vierde editie van De maand in 10 recepten staat helemaal in het teken van kook- en baktips voor kinderen! 

Maar voordat ik je mijn receptentips geef, eerst nog even dit: graag wil ik iedereen enorm bedanken die zich in deze moeilijke tijd inzet voor anderen. De mensen in de zorg, het onderwijs en andere vitale sectoren. En alle vrijwilligers. Waar zouden we zijn zonder jullie hulp?! Fantastisch!


En dan nu mijn Culinaire Bagage voor April (en het laatste staartje van de maand maart)! Veel plezier ermee!

Je Culinaire Bagage voor April: de Maand in 10 Recepten!


1. Het eerste recept: kinderen vinden het altijd leuk om koekjes te bakken. Ga met ze aan de slag en maak deze heerlijk brosse kaneelhartjes


Kinder-baktips voor de kaneelkoekjes met amandel en greinsuiker:

  • bereiden: kun je geen greinsuiker of parelsuiker vinden? Ook zonder de suiker zijn deze koekjes verrukkelijk! 
  • trakteren: bak eens een dubbele portie van deze koekjes en steek met de tweede portie iemand een hart onder de riem, die het in deze tijd extra moeilijk heeft, bijvoorbeeld een eenzame oudere of zieke in je straat. Of breng een schaaltje - of zelfgeknutseld doosje! - koekjes langs bij een verzorgende die je graag wilt bedanken! Ouders, houd wel de hygiëne in de gaten als je op koekjes van eigen deeg trakteert. Om die reden raad ik het glazuren of versieren van traktatiekoekjes nadat ze gebakken zijn ook af; kleine vingertjes worden vaker afgelikt dan veilig is...

Recept Kaneelhartjes: heerlijke koekjes om te bakken met kinderen!


2. Vraag je aan kinderen wat ze het liefst eten voor de warme maaltijd, dan kun je ervan op aan dat pasta met bolognesesaus erg hoog scoort. Laat je kinderen dit gerecht nu eens zelf maken! 


Kinder-kooktips voor de bolognesesaus:

  • bereiden: mijn recept is geschreven voor een grote portie bolognesesaus, die je in kleine porties invriest. Makkelijk voor dagen waarop lang koken niet mogelijk is! Kinderen vinden het trouwens fantastisch om zo'n grote portie te maken: dat geeft hun het gevoel restaurantje te spelen! Wil je maar voor 4 personen pastasaus maken? Geen probleem: het recept is eenvoudig in vieren te delen. Bonus: snijden of hakken van de groenten is niet nodig als je over een foodprocessor beschikt. Die knapt dat klusje - veilig en wel - in een handomdraai voor jou en je kinderen op! 
  • variëren: je kunt je bolognesesaus ook gebruiken om er lasagne mee te maken. Laat de kinderen daartoe laagjes bechamelsaus, pasta, kaas en bolognesesaus om en om in een lasagneschaal scheppen. Nog een aanrader: maak er een verrukkelijke penneschotel mee!

Recept Een grote portie bolognesesaus voor je pasta!


De bolognesesaus staat klaar om in te vriezen!


Recept Heerlijke penneschotel uit de oven met bolognesesaus


3. Kleien in de keuken? Dat kun je niet alleen met deeg, maar ook met gehakt! Laat je kinderen eens zelf hamburgers maken. Of nog leuker: kleine minihamburgertjes! Deze minihamburgertjes met mediterrane kruiden hebben al menig kinderhart gestolen!


Kinder-kooktips voor de minihamburgertjes:

  • bereiden: vorm de hamburgertjes met natte handen. Dan blijft het gehakt niet zo aan de vingers plakken!
  • combineren: als de hamburgertjes gebakken zijn, mogen ze de oven in met op elk hamburgertje een plakje tomaat. Erbij maken jullie een snelle portie spaghetti met knoflook, peterselie en - als de kinderen dat lekker vinden - een beetje gesnipperde chilipeper! 

De minihamburgertjes mogen de oven in!


Recept Spaghetti met knoflook, pepertjes en peterselie


4. Nog meer kleien met gehakt: wat is er leuker dan zelf kleine rundervinkjes maken?! 


Kinder-kooktips voor de rundervinkjes:

  • bereiden: ook het gehakt voor de vulling van de vinkjes kruiden de kinderen helemaal zelf. Nadat ze het gehakt gekneed hebben, maken ze eerst een piepklein hamburgertje - of twee of drie als er meer kinderen meehelpen - om even voor te bakken en te proeven. Mmmm!
  • combineren: rundervinkjes zijn verrukkelijk met gebakken aardappeltjes, frietjes uit de oven of geroosterde babykrieltjes

Recept De allerlekkerste rundervinkjes maak je zelf!


Recept Verse ovenfrietjes


Recept Krieltjes in de schil geroosterd in de oven!


5. Heb je een ijsmachine? Dan willen je kinderen vast een keer echt M&M's-ijs maken! 


Kinder-kooktips voor M&M's-ijs:

  • bereiden: je hoeft je M&M's voor dit ijs niet te snijden/hakken met een mes. Je stopt ze in een diepvrieszak en dan mogen de kinderen er - met beleid uiteraard - met een vleeshamer op slaan! 
  • combineren: veel supermarkten verkopen echte ijshoorntjes voor nog meer ijspret!

Recept Zelfgemaakt roomijs met M&M's: zooo lekker!


6. Snel en makkelijk koken met zijn allen? Dan is het tijd voor quesadillas! Wat dat zijn? Dat zijn wraps gevuld met heerlijk gehakt en kaas, die jullie in de pan bakken totdat de kaas lekker gesmolten is. Om verliefd op te worden!


Kinder-kooktips voor quesadillas:

  • bereiden: pas de hoeveelheid chilipoeder aan aan de smaak van de kinderen. Voeg de specerijen beetje voor beetje toe en laat iedereen tussendoor goed proeven. Alleen dat proeven is al leuk! En daarna mag elk kind zijn eigen quesadillas beleggen en dichtvouwen.
  • combineren: je kunt zelf salsa bij je quesadillas maken als je dat wilt, al is dat meer een werkje voor een volwassene vanwege het scherpe mes. Een potje salsa uit de supermarkt - ga voor mild! - is overigens ook erg lekker erbij!

Makkelijk en snel recept voor quesadillas met Mexicaans gehakt


7. Een paar sneetjes brood over? Maak er wentelteefjes van! Ik maak zelf het liefst wentelteefjes van briochebrood, maar die van gewoon wit of bruin brood mogen er ook wezen; je maakt ze op precies dezelfde manier. Tip: mijn ervaring is dat kieskeurige, niet bruinbrood etende, kinderen wentelteefjes van bruinbrood wél erg lekker vinden!


Kinder-kooktips voor wentelteefjes:

  • bereiden: wentelteefjes zijn heerlijk bij het ontbijt, bij de lunch en als dessert. Als je er vers fruit bij serveert, kunnen ze ook nog doorgaan voor gezond...
  • variëren: geen liefhebber van citroenrasp? Naturel wentelteefjes zijn ook erg lekker. Of maak ze klaar met een beetje kaneel door het eiermengsel en eventueel ook door de strooisuiker.

Recept Versgebakken wentelteefjes met heel veel gezond fruit!


    8. Uitstapjes maken met je gezin zit er de komende maand wellicht niet in. Maar wat weerhoudt je ervan om een uitje te plannen naar je eigen tuin of balkon als het een dagje mooi weer is? Wat dacht je van een gezellige picknick?


    Kinder-picknick-tips: 

    Pak het meteen groots aan voor een maximaal effect. Dus pak al je hapjes en drankjes eerst in en ga dan pas naar buiten, leg een kleed neer, neem spelletjes mee, etc. En natuurlijk maak je (een dag) van tevoren al de hapjes samen met de kinderen! Ik heb wel een paar suggesties:
    1. bak muffins, bijvoorbeeld mijn heerlijke ontbijtkoekmuffins
    2. bak een heuse picknickvlaai
    3. maak echte sandwiches, zoals tonijnsandwiches of krabsandwiches
    4. kies niet voor gewone broodjes maar probeer kleine dinerbroodjes te krijgen (misschien moet je die eerst bestellen bij de bakker) of nog leuker: bak ze zelf
    5. beleg je broodjes met fantasie; kijk eens naar mijn recept voor dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain of met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek!
    6. of bekijk snel tip nummer 9 of volg de link 'picknick'!

    Recept Ontbijtkoekmuffins met heerlijke specerijen


    Recept Picknickvlaai: heerlijk om zelf te bakken!


    Recept Schattige kleine tonijnsandwiches voor je tuin-picknick


    Recept Snel en makkelijk: dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek


      9. Deze tip voor je culinaire kinderbagage kun je ook gebruiken voor je tuinpicknick (tip nummer 8 hierboven), maar je hoeft niet te wachten totdat het lekker voorjaarsweer is. Want saucijzenbroodjes lusten jij en je kinderen altijd wel, toch?! Alleen, nu maken jullie ze zelf!


      Kinder-baktips voor saucijzenbroodjes:


      Recept Zelfgebakken saucijzenbroodjes met Indonesisch gehakt


      Recept Zelfgebakken saucijzenbroodjes voor je picknick: koud of warm erg lekker!


      10. Als laatste nog een gerecht dat kinderen vast leuk vinden om te maken voor mensen in de buurt, die geen mogelijkheid hebben om zelf te koken, zoals zieke ouderen of drukke ziekenverzorgers. Van deze jachtschotel maken jullie zonder veel moeite een extra portie. Trakteer je buren op een kant-en-klaar schaaltje. Dat hoeft alleen maar even de oven in en dan is het smullen geblazen!


      Kinder-kooktips voor de jachtschotel:

      • bereiden: het vlees voor de jachtschotel houd je over als je bouillon trekt, bijvoorbeeld voor een gezonde groentesoep. Maak je zelf je aardappelpuree voor je jachtschotel? Kinderen zullen het vast leuk vinden de gare aardappels door de pureeknijper te drukken en al die sliertjes puree eruit te zien komen!
      • combineren: in het jachtschotelvlees zitten veel groenten, uien, augurken, paprika. Wil je nog gezonder uitpakken, serveer er dan nog een salade bij!

      Recept Jachtschotel met een vulling van kruidig stoofvlees onder een laagje aardappelpuree

      Geen opmerkingen: