woensdag 11 oktober 2017

Quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa

Ken je quesadillas? Dat zijn een soort Mexicaanse tosti's!


Je maakt ze door tarwetortillas of wraps te vullen met kaas en nog een andere vulling. Dat kan vlees/kip zijn of groente of een combinatie van beide. Je kunt er eindeloos mee variëren!


Na het vullen vouw je je tortilla dicht. En je bakt hem in de pan totdat hij heerlijk krokant is en de kaas gesmolten en zacht. 


Ik vul mijn favoriete quesadilla altijd met rul gebakken Mexicaans gekruid gehakt en een handje geraspte jonge kaas. 


Recept Quesadillas met Mexicaans gehakt en verse salsa


Erbij geef ik een frisse versgemaakte Mexicaanse tomatensalsa. Heerlijk om je quesadilla in te dippen!

Buen provecho ofwel smakelijk eten!


Recept Mexicaanse tomatensalsa


Quesadillas met Mexicaanse gehakt en verse salsa


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:


Voor de quesadillas met Mexicaans gehakt:

  • 8 à 10 wraps of tarwetortillas
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 3/4 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels worcestersaus
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • eventueel verse korianderblaadjes
  • ±200 gram geraspte jonge kaas
  • olijfolie

Voor de Mexicaanse tomatensalsa:

  • 10 rijpe trostomaten
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote Spaanse peper
  • het sap van 1 à 2 limoenen (naar smaak)
  • enkele eetlepels extra vergine olijfolie
  • ±2 theelepels poedersuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • eventueel verse korianderblaadjes

Bereiding:

  1. Maak eerst de salsa. Ontvel daartoe de tomaten door ze even met een mes in te kruisen en 20 seconden onder te dompelen in kokend water. Leg ze daarna in ijswater. De velletjes laten dan makkelijk los. Verwijder ook de pitjes.
  2. Snijd het tomatenvruchtvlees fijn. Snipper de sjalotjes. Snijd de peper open en verwijder de pitjes en de zaadlijsten. Hak de Spaanse peper en de knoflookteentjes. 
  3. Vermeng de tomatenstukjes met de rest van de salsa-ingrediënten tot en met de peper. Als je van koriander houdt, zoals ik, voeg dan een hoeveelheid fijngehakte blaadjes naar smaak toe. Proef goed en maak de tomatensalsa helemaal af zoals jij hem het lekkerst vindt. Verdeel de salsa over eenpersoons dipschaaltjes.
  4. Verhit in een pan een beetje olijfolie en bak het gehakt rul. Maak het gehakt lekker op smaak met de oregano, de komijn, het chilipoeder, de worcestersaus, de knoflook en wat zout en peper. 
  5. Hak de koriander grof als je die wilt gebruiken.
  6. Snijd elke tortilla doormidden, zodat je twee helften krijgt. Leg op de helft van elk stuk tortilla wat gehakt, een beetje koriander en wat kaas. Vouw de andere helft erover heen, zodat je kwartjes krijgt. 
  7. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bestrijk de boven- en onderkant van je tortillapakketjes heel dun met olijfolie. Bak de quesadillas in de koekenpan aan beide kanten totdat ze goudbruin en lichtkrokant zijn. Ondertussen smelt de kaas. 
  8. Serveer je quesadillas meteen met de tomatensalsa.

Tips:

  1. Ik serveer deze quesadillas ook weleens als borrelhapje. Na het bakken snijd ik ze dan nog een keer door, zodat ik mooie kleine puntjes krijg. Altijd weer een succes!
  2. Soms maak ik een stevigere, meer salade-achtige salsa. Daarvoor ontvel ik de tomaten niet. Wel verwijder ik de pitjes. 
  3. Ben je een liefhebber van een heel pikante salsa? Snipper je Spaanse peper dan in zijn geheel. De hitte zit vooral in de zaadlijsten.
  4. Ook lekker bij deze quesadillas: avocadosalsa. Je vindt het recept in een van mijn eerdere blogs.

Geen opmerkingen: