dinsdag 17 oktober 2017

Dinerbroodjes met kipgehaktbrood en zelfgemaakte mayonaise

Het viel me de laatste paar weken op dat mijn recept voor zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes opeens veel door jullie bekeken wordt. Misschien hebben jullie weer de broodbakkoorts onder de leden sinds Heel Holland Bakt op tv is. Wie zal het zeggen...

Hoe dan ook, dat is voor mij de reden van mijn blog van vandaag met daarin een recept voor fantastisch homemade beleg voor op die broodjes: kruidig kipgehaktbrood.


Het recept stamt nog uit de tijd dat ik bijna wekelijks zelf broodbeleg voor mijn gezin maakte. In Afrika, waar we drieënhalf jaar woonden, werd hartig broodbeleg nauwelijks verkocht. Elke keer als we uit Nederland kwamen na een verlof, zaten er wel een paar hammen, worsten en stukken bacon in onze bagage (ja, dat was letterlijk 'culinaire bagage'), maar die raakten snel op. Om de voorraad aan te vullen braadde ik vaak een heel aantal gehaktbroden van kip-, varkens- en/of rundergehakt tegelijkertijd. Eenmaal afgekoeld kon je die makkelijk in dunne plakjes snijden. En die gingen dan weer in zakjes van 2 à 3 ons de vriezer in.

Af en toe trek ik ook in Nederland weer eens zo'n 'oud' gehaktbroodrecept uit de kast. Het kost wat meer tijd dan een onsje vleeswaar kopen bij de slager, maar het moet gezegd worden: zelfgemaakt broodbeleg is wel erg lekker! 😋

Om mijn sandwiches of broodjes met dit verrukkelijke kipgehaktbrood nog specialer te maken draai ik meestal ook even een portie mayonaise. Onder het mom van 'als je dan toch bezig bent...' enz. Want ja, ook mayonaise die je zelf maakt is lekkerder dan kant-en-klaar.

Overigens, kinderen zijn dol op deze kleine belegde broodjes; en volwassenen natuurlijk ook. Ik serveer ze regelmatig bij een high tea; daar stelen ze echt de show!


Recept Dinerbroodjes met kipgehaktbrood en zelfgemaakte mayonaise


Dinerbroodjes met kipgehaktbrood en zelfgemaakte mayonaise


Ingrediënten voor 24 belegde dinerbroodjes: 


Voor het kipgehaktbrood:

 • 6 ons kipfilet 
 • 1 ons gekookte ham
 • 4 sjalotjes
 • plantaardige margarine of zonnebloemolie
 • 4 sneetjes (oud) wittebrood
 • 2 theelepels mild paprikapoeder
 • 1 theelepel worcestersaus
 • zout, peper
 • een handje bloem

Voor de broodjes:

 • 24 dinerbroodjes (bruin en/of wit naar wens)
 • 24 blaadjes botersla
 • zelfgemaakte mayonaise (het recept vind je in een van mijn eerdere blogs)

Bereiding:

 1. Snipper de sjalotjes en fruit ze zachtjes in een beetje margarine. Schep de sjalotjes uit de pan als ze lichtgeel en glazig zijn.
 2. Verwijder de korstjes van het wittebrood en verdeel het in stukken. Maal het brood fijn in de foodprocessor. Schep het uit de mengkom.
 3. Maal ook de ham fijn. Voeg de ham bij het broodkruim.
 4. Snijd de kipfilets in blokjes en maal die vrij fijn; het resultaat moet meer lijken op gehakt dan op een gladde puree of farce. 
 5. Schep het kipgehakt bij het broodkruim en de ham en voeg de gefruite sjalotjes, het paprikapoeder, de worcestersaus, een beetje zout en wat peper toe. Kneed het gehakt totdat het egaal is. Vorm van een heel klein beetje van het gehakt een hamburgertje en bak dit even om te proeven of er eventueel nog wat zout of peper bij moet.
 6. Vorm twee mooie niet te dikke rollen van het gehakt en bestuif deze met bloem.
 7. Braad de gehaktrollen in wat margarine of olie aan alle kanten goudbruin. Draai vervolgens het vuur laag en leg een deksel op de pan. Gaar het gehakt gedurende een halfuur. Draai de rollen af en toe om. Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Bewaar de gehaktbroden tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 8. Als de gehaktbroden goed koud zijn, kun je ze makkelijk met een scherp vleesmes in dunne plakjes snijden. 
 9. Snijd de dinerbroodjes open en besmeer ze met de mayonaise. Beleg elk broodje met een blaadje botersla en een gulle portie gehakt.

Tips:

 1. Een eventueel restje kipgehakt kun je nog een paar dagen bewaren in de koelkast. Invriezen is ook een optie, maar doe dat meteen na het afkoelen en snijden zodat het gehakt zo vers mogelijk ingevroren wordt. 
 2. Ook warm zijn de kipgehaktbroden erg lekker. Geef er frietjes of gebakken aardappeltjes bij en een lekkere salade.
 3. Serveer je je broodjes tijdens een high tea? Dan is het goed om te weten dat je het gehakt en de mayonaise een dag van tevoren al kunt maken. Dat scheelt een hoop stress... Beleg de broodjes pas vlak voordat je gasten komen; anders wordt de sla slap.
 4. Zelf je dinerbroodjes bakken? Dat kan! Bekijk snel mijn recept voor overheerlijke roomboter-dinerbroodjes. Die zijn nog lekkerder dan die van de bakker!

Zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes

Geen opmerkingen: