woensdag 30 mei 2018

Kalfssaucijzenbroodjes met pistachenootjes: ideaal voor je picknick!

Wat is het mooi picknickweer de laatste tijd! En er is nog beter nieuws: dat gaat het de komende tijd ook nog even blijven (als ik alle weerprofeten mag geloven tenminste...)!

Dit blog staat vol met lekkere hapjes mocht je inderdaad een picknick overwegen. Volg de link 'picknick' maar eens! 


Vandaag voeg ik daar nog een recept aan toe: voor verrukkelijke saucijzenbroodjes van mals en licht kalfsgehakt gevuld met krokante pistachenootjes! Deze broodjes zijn met name zo geschikt voor een picknick omdat ze koud (of op bos/strand/park-temperatuur) nog lekkerder zijn dan warm. 


Bakken, inpakken en wegwezen dus! Veel plezier!


Kalfssaucijzenbroodjes met krokante pistachenootjes: ideaal voor je picknick!


Culinaire alleskunner


'Oh Victor, wat benijden we jou! Altijd lekker smullen, nooit een mislukte of verbrande prak op tafel...' Niet zelden krijgt mijn man dit commentaar als ik gasten voor het eten heb. Iedereen schijnt het te denken: ben je foodblogger, dan ben je een culinaire alleskunner!

Mis, mis, mis!! Misschien blunder ik wel vaker dan ieder ander (al verklapt Victor dat gelukkig nooit!). Ik experimenteer te veel! Dat leidt regelmatig tot heerlijke creaties. En die schotel ik mijn gasten en jullie als lezers van mijn blog natuurlijk voor. Wat zouden jullie moeten met een misbaksel?

Maak waar gehakt wordt, vallen spaanders. Ook in mijn keuken. 


Bakblunder


Mijn laatste bakblunder dateert van nog niet zo lang geleden. Al vele tientallen malen heb ik saucijzenbroodjes gebakken. 'Wat kan er dan nog misgaan?', zou je denken. Nou, ik presteerde het toch... 

De vulling van mijn broodjes was een instantaan succes. Ik gebruikte mals en mager kalfsgehakt van mijn slager en maakte dat op smaak met kruiden en worcestersaus. Zo had ik het gehakt al vaker gemaakt. Maar deze keer voegde ik pistachenootjes toe, die ik voor een deel grof hakte en voor een deel gewoon heel liet. In één woord: top!

Maar helaas, ik ging over die top... Ik dacht slim te zijn door mijn broodjes aan de buitenkant ook te garneren met gehakte pistachenootjes. Trots maakte ik een foto mijn saucijzenbroodjes vlak voordat ze de oven in gingen.


De saucijzenbroodjes gaan de oven in!


Overdaad schaadt


De broodjes rezen prachtig in de oven en langzaam maar zeker kleurden ze goudbruin. Tot zover de victorie... 

Want mijn prachtig groene pistachenootjes bleken niet zo mooi groen te blijven tijdens het bakken. Zelfs niet goudbruin. Donkerbruin tot zwart was een betere beschrijving van hun uiterlijk. Na twintig minuten stond mijn bakblunder onomstotelijk vast! "Té is nooit goed!", zei mijn oma al. Geen triomfantelijke vervolgfoto dus.

Natuurlijk hebben we ons de saucijzenbroodjes toch goed laten smaken. We krabden de nootjes er gewoon af. 

Overigens waren vijftien saucijzenbroodjes veel te veel voor ons tweetjes. Maar daar wisten we wel raad mee: de volgende dag zouden we de restjes opnieuw opwarmen. 


Heerlijke koude saucijzenbroodjes


Zover kwam het echter niet. Want ik kon het snoepen niet laten. Al voor het ontbijt lagen de broodjes naar me te lonken in de koelkast. Even één hapje dan? Jammie! De boterhammen ging weer terug in de kast en de - koude - saucijzenbroodjes verhuisden naar de ontbijttafel. Opwarmen zat er niet meer in!


Picknick-saucijzenbroodjes


En zo ontstond het idee om ze de volgende keer te bakken - uiteraard zonder garnering van pistachenootjes - voor een picknick. Daar heb je immers speciaal hapjes voor nodig die koud het allerlekkerst zijn! Ze bleken een groot succes! 

Dus. Wat bak jij voor je volgende picknick?


Recept Kalfssaucijzenbroodjes met krokante pistachenootjes


Kalfssaucijzenbroodjes met pistachenootjes: ideaal voor je picknick!


Ingrediënten voor 15 saucijzenbroodjes:


Voor het gehakt:
  • 500 gram kalfsgehakt
  • 1 ons ongezouten gepelde pistachenootjes
  • 1 ei
  • ±10 eetlepels paneermeel
  • 2 theelepels worcestersaus
  • 1,5 theelepel gedroogde marjolein
  • 1,5 theelepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper
Voor de saucijzenbroodjes:
  • 15 plakjes diepvriesbladerdeeg 
  • een handje bloem voor het bestrooien van het werkvlak
  • 1 extra ei
  • margarine of boter voor het invetten van de bakplaat

Bereiding:

  1. Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar op het aanrecht en laat ze even ontdooien. Verwarm de oven voor tot 225°C (conventionele oven met boven- en onderwarmte).
  2. Hak een deel van de pistachenootjes grof en laat een deel heel.
  3. Vermeng alle ingrediënten vanaf het gehakt tot en met de zwarte peper. Maak een piepklein hamburgertje van het gehakt en bak dit even in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan de rest van het gehakt.
  4. Verdeel het gehakt in 15 porties. Rol van elke portie een worstje, dat iets korter is dan een plakje bladerdeeg.
  5. Leg op elk plakje bladerdeeg een rolletje gehakt.
  6. Klop het extra ei los in een kopje en bestrijk de randen van het deeg met wat ei. Vouw de saucijzenbroodjes dicht en druk de naden goed aan. Snijd de randen mooi recht met behulp van een deegsnijder of een pizzaroller.
  7. Vet een bakplaat in met margarine of boter en leg de saucijzenbroodjes erop met behoorlijk wat tussenruimte. Bestrijk de broodjes met het resterende ei.
  8. Bak de saucijzenbroodjes in 25 minuten goudbruin en gaar. Draai de oven eventueel de laatste vijf minuten wat lager, als de broodjes te donker dreigen te worden.

Tips:

  1. Je kunt deze saucijzenbroodjes de dag voor je picknick al maken. Wil je je broodjes warm eten, dan is opwarmen een optie: 10 à 15 minuten op 150°C.
  2. Ook leuk: snijd je broodjes voor het serveren in 2 of 3 stukken. Leg ze op een mooie schaal en serveer de saucijzenbroodjes als hapje!
  3. In het laatste geval kun je ook overwegen 2 of 4 lange saucijzenbroden te bakken. Dan heb je bij het serveren minder ‘kontjes’. 
  4. Meer hartige picknick-ideetjes? Erg lekker zijn mijn recepten voor dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek, koude kipfiletreepjes met citroen en tijm, hartige scones met zongedroogde tomaten en basilicum, belegd met mozzarella en de speltboterhammetjes met bresaola en truffelmayonaise! De foto's staan hieronder om je vast lekker te maken...

Dinerbroodjes met Zeeuws spek en kruidenomelet

Koude kruidige kipreepjes voor je picknick


Hartige scones met mozzarella en basilicum


Sandwiches met Italiaanse bresaola en truffelmayonaise


      Geen opmerkingen: