woensdag 25 maart 2020

Mini-cupcakes met een cinnamon swirl: gezellig samen bakken!

Gezellig: samen bakken met je gezin!

Even geen bakfantasie? Volg eens de link 'gebak'. Daar vind je heel veel leuke en lekkere ideeën!

Vandaag voeg ik er daar nog één aan toe: mijn recept voor mini-cupcakes met een zoet hart van kaneelsuiker. Je zou ze kaneelsuiker-cupcakes kunnen noemen. Of mini-kaneelcakejes. Of cinnamon swirl cupcakes.


Ach, eigenlijk doet de naam er niet toe. Wat echt telt is dat niemand ze kan weerstaan!


Hoe ik dat weet? Nou, als er bij mij in huis een schaal op tafel staat, wordt die zienderogen leger. En de stapel lege papiertjes ernaast? Juist, die kan ik maar blijven opruimen!

Dus: 3, 2, 1, bakken maar!




Mini-cupcakes met een cinnamon swirl: gezellig samen bakken!


Voor het cakebeslag (voor ±75 stuks):

  • 140 gram zonnebloemolie
  • 90 gram zachte roomboter 
  • een snufje zout
  • 240 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 grote eieren (maat L)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel 

Voor de kaneelsuiker:

  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel

Extra:

  • een mini-cupcake-bakvorm
  • ±75 mini-cupcake-papiertjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven zonder heteluchtcirculatie, dus met onder- en bovenwarmte) voor tot 160°C.
  2. Zet je cupcake-papiertjes in de bakvorm (je hebt vast geen vorm voor 75 cakejes, dus je moet meerdere porties bakken).
  3. Vermeng de ingrediënten voor de kaneelsuiker.
  4. Maak vervolgens het cakebeslag. Klop daartoe de olie, de roomboter en het zout samen romig.
  5. Voeg de twee soorten suiker toe en klop nog even door totdat het geheel lekker smeuïg is.
  6. Voeg één voor één de eieren toe en klop elke keer totdat de eieren helemaal zijn opgenomen. Het mengsel moet heerlijk luchtig en licht worden.
  7. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom.
  8. Klop het meel door het beslag.
  9. Schep in elk papiertje een beetje cakebeslag. Dat gaat het makkelijkste met twee theelepeltjes, maar je zou ook een spuitzak kunnen gebruiken. De papiertjes moeten tot de helft gevuld zijn.
  10. Schep hierop ongeveer een half theelepeltje kaneelsuiker.
  11. Vul de cakevormpjes verder met beslag totdat ze voor 2/3 gevuld zijn.
  12. Bak je cupcakes op een rooster net even onder het midden van de oven. Na ongeveer 20 minuten zijn ze goudbruin, gaar en prachtig gerezen. 
  13. Prik met een satépen in een paar cakejes om de gaarheid te testen. Er mogen wat kruimeltjes deeg aan de satépen blijven hangen, maar geen vochtig beslag.
  14. Neem de bakvorm uit de oven. Til je cupcakes er één voor één uit en laat ze afkoelen op een rooster. 
  15. Bak de volgende portie(s).


Tip:

Deze mini-cupcakes met cinnamon swirl smaken perfect bij een goede kop thee of koffie. Of een glas limonade natuurlijk! Maar heb je er al eens aan gedacht ze ook te bakken voor je high tea, een feestelijke brunch of een picknick (in de tuin)?

Geen opmerkingen: