Ik had het recept voor deze verrukkelijke, brosse chocolate chip cookies met kokos namelijk al jaren klaarliggen. En pas nu zet ik het op mijn blog!
Ondertussen hebben wij de koekjes al vele malen gebakken. En er uitgebreid van gesmuld (en uitgedeeld op de school van mijn dochter, verkocht op wat toen nog Koninginnedag was, etc.). Alleen... jullie konden dat nog niet.
Maar goed, vandaag is het recept er dan toch. Ein-de-lijk!
Duik samen met je kinderen de keuken in en bak ze, deze krokante koekjes met kleine stukjes melkchocolade en heerlijke geraspte kokos!
Veel plezier!
Brosse chocolate chip cookies met kokos
Ingrediënten voor ±125 kleine koekjes:
- 250 gram zachte roomboter (zie tip hieronder) en een beetje extra boter voor het invetten van de bakplaten
- 175 gram kristalsuiker
- 150 gram gele of lichte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren (L)
- 300 gram bloem
- 1 theelepel dubbelkoolzure soda (zie tip hieronder)
- 1/4 theelepel zout
- 100 gram geraspte kokos
- 300 gram melkchocolade chocolate chips of melkchocolade van repen in kleine stukjes gehakt
Bereiding:
- Verwarm de oven (bij voorkeur op de stand met boven- en onderwarmte) voor tot 160°C.
- Vet de bakplaat in met een beetje roomboter. Ik gebruik altijd twee bakplaten, die ik om en om gebruik; je moet meerdere porties koekjes na elkaar bakken.
- Klop de boter met een elektrische mixer romig.
- Voeg de drie soorten suiker toe en klop door totdat de suiker helemaal is opgenomen.
- Voeg de eieren toe en mix nog even door; je beslag moet lekker luchtig worden.
- Klop de kokos door het beslag. Het wordt nu al wat dikker.
- Vermeng de bloem, de soda en het zout en zeef het mengsel boven de kom met beslag. Meng de bloem door het beslag. Dat kan - voorzichtig - met de mixer of met een stevige spatel. Je krijgt uiteindelijk een vrij dik deeg. Mix niet te lang door; dan worden de koekjes straks niet lekker bros.
- Roer de chocolate chips door het deeg.
- Leg met twee theelepeltjes kleine hoopjes deeg - ter grootte van een flinke theelepel - op de bakplaat. Leg ze ruim uit elkaar; het deeg gaat tijdens het bakken behoorlijk uitlopen. Ik heb zelf een bakplaat van ±40x30 cm. Daar passen 20 koekjes op.
- Plaats de bakplaat iets onder het midden van de oven en bak je chocolate chip cookies in 12 à 13 minuten gaar. De koekjes zijn klaar als ze lichtbruine randjes hebben; de binnenkant is dan nog goudgeel. Zie foto.
- De koekjes zijn in dit stadium nog vrij zacht. Neem ze met een dunne spatel van de bakplaat en leg ze op een bakrooster. Tijdens het afkoelen zullen ze heerlijk bros en krokant worden.
- Bak zo nog meer porties. Je kunt je bakplaat opnieuw vullen zo gauw hij afgekoeld is.
Tips:
- Komt je boter recht uit de koelkast en is hij nog hard? Leg hem even in een magnetron die je op minimaal instelt. Hou de boter in de gaten: hij mag niet smelten.
- Dubbelkoolzure soda is een rijsmiddel dat veel gebruikt wordt in Angelsaksische landen. Hij wordt ook wel baking soda genoemd. Tegenwoordig kun je in veel supermarkten dubbelkoolzure soda kopen.
- Het lijkt veel: 125 koekjes. Maar realiseer je: ze verdwijnen als sneeuw voor de zon! Je kunt je koekjes - als je erg gedisciplineerd bent - een weekje bewaren. Leg ze dan wel in een goed afgesloten koektrommel. Bewaar ze buiten de koelkast.
- Nog meer koekjes bakken? Wat dacht je van dubbel chocolate walnut cookies of kaneelhartjes?
- Hou je meer van hartige koekjes? Op mijn blog vind je twee soorten kaaskoekjes: een soort met stukjes olijf en basilicum en een soort met 3 verschillende pepers!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten