woensdag 22 april 2020

Zachte, luchtige broodjes gevuld met kruidige kipgehaktworstjes!

Ben jij al een beetje gewend aan het verplichte thuiszitten? En wat voor invloed heeft het op je dagelijkse bezigheden? Ben je je heel anders gaan gedragen dan vroeger?

Mij is het op culinair gebied de laatste weken enorm opgevallen dat mensen meer zijn gaan bakken dan in de pre-coronatijd. En niet een beetje meer: véél meer!

We kunnen met zijn allen ondertussen met recht zeggen: heel Holland bakt!

Koekjes, cake, taart, muffins, saucijzenbroodjes, ja zelfs hele broden en kleine broodjes...

Je zult er dus wel niet vreemd van opkijken dat ik vandaag weer een nieuw bakrecept introduceer. Een recept voor verrukkelijke, zachte mediterrane broodjes gevuld met kruidige, zelfgemaakte kipworstjes!


Voor alle fanatieke Hollandse thuisbakkers!


Recept: zo bak je zachte, luchtige broodjes gevuld met kruidige kipgehaktworstjes!


Een nieuw virus


Uit mijn blogstatistieken blijkt dat mijn bakrecepten al weken lang viraal gaan!

Ik kan daar eigenlijk maar één conclusie uit trekken: er waart naast het coronavirus nóg een virus rond in ons land. Het bakvirus!


Een zeer besmettelijk virus


In het begin dacht ik nog: dat waait wel weer over. Maar het bakvirus lijkt onuitroeibaar. En zeer besmettelijk. 

Hoe meer we aan social distancing doen - in het algemeen toch een probaat middel tegen virusverspreiding - des te hardnekkiger het bakvirus uitzwermt.

De anderhalve-meter-regel? Daar lacht het bakvirus om! Want laten we eerlijk zijn: wie kan er nu met droge ogen anderhalve meter afstand blijven houden van warm, geurig zelfgemaakt gebak?!

Bijna iedereen heeft het bakvirus onder de leden!


Is dat dramatisch? Rampzalig? Moeten we naarstig op zoek naar een anti-bakviraal middel?


Welnee! Gelukkig is het bakvirus een nuttig virus! Hoe ernstiger je besmet bent, hoe blijer jij - en je omgeving! - ervan wordt!

Vandaar dat ik besloten heb om vandaag ook maar weer eens een steentje bijdragen aan de verspreiding van het virus.


Ik verklap je één van mijn allerlekkerste broodrecepten  


Een recept dat je gewoon niet naast je neer kúnt leggen als je ook maar een ietsepietsie bakvirus in je bloed hebt. Ja zelfs niet als je tot nu toe nog helemaal niet aangestoken was.

Het recept voor zachte, luchtige broodjes, gevuld met kruidige worstjes van mals kipgehakt.

Ik bedacht het recept toen ik met mijn gezin in Afrika woonde. Waar ik dagelijks brood bakte; én waar de kipfiletjes vaak zo taai waren dat ze alleen tot worst vermalen lekker smaakten.

De vorige keer gaf ik je al het recept voor mijn kruidige kipworstjes. Misschien heb je ze zelfs al een keer gemaakt.


Recept: zo maak je kipworstjes met mediterrane kruiden!


Hoe dan ook: ik telde daar in Afrika één en één bij elkaar op. Ik verenigde mijn favoriete broodjes én de kipworstjes in één recept!


Zachte broodjes met een verrassende vulling


Voor de broodjes kneedde ik een soepel en zacht deegje, dat ik niet maakte met roomboter of margarine, maar met een scheutje olijfolie. De mediterrane olie gaf een extra smaakdimensie aan het deeg.

Maar dat niet alleen: hij zorgde er ook voor dat de broodjes mooi zacht en mals van structuur werden en maar een dun korstje kregen.

De gare worstjes lagen inmiddels al afgekoeld klaar.

Ik verpakte ze in het deeg en daarna liet ik de broodjes nog een uur lang op een aangenaam warme plek rijzen. Totdat ze behoorlijk in volume toegenomen waren.


De mediterrane kipworstenbroodjes mogen een lauwe oven in om te rijzen



Na een uurtje zijn de broodjes prachtig gerezen!


Broodjes, zo lekker dat je ze vaak zult bakken


Na die eerste keer heb ik mijn broodjes nog heel vaak gebakken. Mijn gezin en vrienden zijn er dol op.

Na het bakken zien de broodjes er uit als 'gewone' zachte puntjes. Maar al na één hap blijkt hoe speciaal ze vanbinnen zijn met hun kruidige hart van kipgehakt! Surprise!

En ook na één hap weet jij het al zeker: deze broodjes worden ook blijvertjes in jouw gezin!


Dus waar wacht je nog op? 


Omarm het rondwarende bakvirus en bak ze vandaag nog, mijn mediterrane kipworstenbroodjes!



Recept: hoe bak je zachte, luchtige broodjes gevuld met kruidige kipgehaktworstjes!


Zachte, luchtige broodjes gevuld met kruidige kipgehaktworstjes!


Ingrediënten voor 16 kipworstenbroodjes:

  • 18 gram droge gist
  • ±450 ml lauw water (lees eventueel mijn eerdere blog hierover)
  • 1 afgestreken eetlepel vloeibare honing of 1 eetlepel suiker
  • 750 gram witte broodbloem (dat is niet hetzelfde als patentbloem; lees hierover mijn eerdere blog)
  • 15 gram fijn keukenzout
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie + nog wat meer olie voor het invetten van de bakplaten en het bestrijken van de broodjes
  • 16 kipgehaktworstjes, afkoeld (zie voor het recept mijn eerdere blog)

Bereiding:

  1. Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en zet alles klaar om te beginnen. Met name het juiste gewicht aan gist let erg nauw. 
  2. Schenk driekwart van het lauwe water in de beslagkom van een staande mixer (heb je die niet, lees dan de tip onder dit recept) en los de gist en de suiker er goed in op. Laat dit mengseltje 5 minuten staan en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe in deze volgorde: het overgrote deel van het water, de bloem, het zout en de olie. Bevestig de kneedhaak en kneed het deeg gedurende 10 minuten. Voeg eventueel nog wat water toe, indien het deeg te droog dreigt te worden.
  3. Ik raad je aan het deeg op het laatst nog even met de hand te kneden. Dan kun je goed voelen of het elastisch genoeg is en of er voldoende water doorheen gekneed is. Dit kneden hoeft maar een minuut of twee te duren, mits je tevreden bent over het resultaat: het deeg moet precies zoveel vocht bevatten, dat het nét niet aan je handen blijft kleven. Je kunt de elasticiteit van het deeg testen door een klein stukje ervan uit te rekken tot een dun vliesje; dat mag niet breken.
  4. Verdeel het deeg in 16 porties en vorm van elke portie een mooi bolletje. 
  5. De eerste rijsperiode is aangebroken. Bekleed een bakplaat met een theedoek en leg de deegbolletjes erop. Dek de bolletjes af met een andere theedoek. Laat het deeg rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld in een oven van ±35°C) totdat het in volume verdubbeld is. Dat duurt ongeveer een halfuur.
  6. Vet twee bakplaten in met olijfolie. 
  7. Neem daarna alle deegbolletjes één voor één uit de theedoeken; laat de andere liggen zodat ze tijdens het werken niet kunnen uitdrogen. Druk de bolletjes met de hand plat tot niet te dunne rondjes. De rondjes moeten een doorsnede hebben die iets groter is dan de lengte van je kipgehaktworstjes. Rol in elk rondje een kipworstje. Druk de uiteinden en de lengtenaad goed dicht en leg de broodjes met de naad naar beneden op een bakplaat. Leg ze ruim uit elkaar, want ze gaan nog behoorlijk rijzen. 
  8. Bestrijk de broodjes met een beetje olijfolie.
  9. De volgende rijstijd bedraagt ongeveer een uur. Zet de bakplaten daarvoor op een warme, tochtvrije plek. Een oven van 35°C is ideaal. De laatste 10 minuten van de rijstijd neem ik de bakplaten altijd uit de oven, want die moet dan voorverwarmd worden.
  10. Verwarm de oven (bij voorkeur op de stand met onder- en bovenwarmte) voor tot 210°C. 
  11. Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven. 
  12. Bak de broodjes (niet met twee bakplaten tegelijkertijd, maar na elkaar) in ±15 minuten goudbruin en gaar.
  13. Schep een broodje van de plaat en klop op de onderkant om de gaarheid te controleren. Een gaar broodje klinkt hol. 
  14. Leg de broodjes op een bakrooster en bestrijk ze meteen met nog een laagje olijfolie. Mmmm!
  15. Serveer je kipworstenbroodjes warm of laat ze verder afkoelen. Lauwwarm of koud (niet ijskoud uit de koelkast) zijn ze ook erg lekker.

Tips:

  1. Heb je geen staande mixer, dan is het werk wat zwaarder. Ga als volgt te werk: roer de gist  samen met driekwart van het water en de suiker in een schaaltje. Zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn. Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel doorheen en laat dit zetsel, zoals dat heet, even staan, totdat er zich belletjes beginnen te vormen. Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer bloem toevoegen aan het zetsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan meer water toe evenals het zout en de olijfolie. Ga verder met het incorporeren van het meel. Uiteindelijk krijg je een min of meer coherente bal, die je kunt gaan kneden. Volg het bovenstaande recept verder. 
  2. Wil je je broodjes in een later stadium nog even opwarmen? Doe dat dan liever niet in de oven; daar kan het deeg een beetje van uitdrogen. Oppiepen in de magnetron geeft wel een lekker resultaat. 
  3. Heb je nog nooit eerder zelf brood gebakken? Ik heb een tijdje geleden een uitgebreid blog geschreven met heel veel tips & tricks voor het bakken van brood. Ik raad je aan dit blog even te lezen voordat je met dit recept aan de slag gaat.  
  4. Deze broodjes zijn het lekkerste op de dag dat je ze bakt, maar een dag later zijn ze ook nog zeer smakelijk en mals. Bewaar je broodjes goed afgedekt.
  5. Wij eten deze mediterrane kipworstenbroodjes meestal vers als vervanger van de warme maaltijd. Erbij serveer ik dan een lekkere salade. De broodjes zijn ook erg lekker bij de lunch, een feestelijke brunch of een picknick

Geen opmerkingen: