Zit er al een recept voor een klassieke Italiaanse tomatensaus met basilicum in je culinaire bagage?
Nog niet? Je vindt het hier!
Je maakt deze makkelijke saus in een handomdraai. En daarna ga je er lekker lang van genieten!
Waar kun je je tomaat-basilicumsaus bij serveren?
Denk aan gerechten als:
- spaghetti; voeg verder alleen wat geraspte Parmezaanse kaas toe
- tagliatelle of pappardelle met gehaktballetjes: maak bijvoorbeeld gehaktballetjes van mijn Italiaanse gehakt voor minihamburgertjes
- cannelloni: binnenkort geef ik je twee fantastische recepten voor cannelloni waar je deze tomaat-basilicumsaus voor nodig hebt, cannelloni met een vulling van zacht kalfsgehakt en cannelloni met kruidig (fijngemalen) stoofvlees
- mijn pasta-ovenschotel met pancetta en mozzarella: zooo lekker!
- Italiaanse gehaktballetjes
- kalfsschnitzels die je even door een beetje bloem (op smaak gemaakt met zout en peper) haalt en daarna braadt in wat olijfolie
- een lekker gehaktbrood
- mijn kalfsgehaktworstjes met marjolein
- BBQ-spiesjes van varkenshaas of biefstuk
- gegrilde lamskarbonaadjes
- gegrilde groenten
- gourmetgerechtjes
- een portie krokante ovenaardappeltjes
- een zelfgebakken pizza; hou het beleg eenvoudig met verder alleen wat mozzarella en versgemalen zwarte peper
Buon appetito!
Hoe maak je de lekkerste tomatensaus met basilicum?
Ingrediënten:
- 1 flinke ui
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 blikken tomatenblokjes
- een bosje basilicum (of diepvriesbasilicum of basilicumpasta in potje of tube; zie tip onder het recept)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- ±3 theelepels poedersuiker
- zout en versgemalen zwarte peper
- een flinke scheut extra vergine olijfolie (naar smaak)
Bereiding:
- Snipper de uien. Fruit de uiensnippers zachtjes in een paar eetlepels olijfolie totdat de uien zacht zijn en lichtgeel kleuren.
- Hak de knoflook en fruit hem een minuut mee met de uien.
- Voeg de tomatenblokjes toe aan de uien. Verwarm het geheel.
- Hak de blaadjes van de basilicum fijn.
- Voeg alle ingrediënten vanaf de basilicum tot en met de peper toe aan de saus.
- Laat de saus een minuut of tien zachtjes pruttelen.
- Pureer de saus in de blender of de foodprocessor.
- Proef en voeg eventueel nog een beetje zout, peper of poedersuiker toe.
- Draai het vuur uit en maak je tomaat-basilicumsaus helemaal af door er een lekkere scheut extra vergine olijfolie door te roeren.
Tips:
- In plaats van versgehakte basilicumblaadjes kun je ook kiezen voor strooibare diepvriesbasilicum of basilicumpasta uit een tube of een potje (gehakte basilicum in olie). Beide zijn heel makkelijk om op voorraad te hebben en eenvoudig te doseren. Zelf gebruikte ik de laatste keer in dit recept 5 theelepels basilicumpasta.
- Om je alvast lekker te maken voor mijn volgende twee blogs: de foto's van mijn cannellonirecepten! Cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus en cannelloni met een vulling van kruidig runderstoofvlees. Mmmm! Hou dit blog dus in de gaten!
4 opmerkingen:
Voor hoeveel personen/pasta of liter is dit?
Hallo,
Dit recept levert ongeveer 8 dl saus op. Voor bij de pasta - bijvoorbeeld spaghetti, penne of fusilli - is dat voldoende voor 4 personen. Eet smakelijk!
Dankjewel! Wat is jullie site een ontdekking zeg!;-)
Bedankt! Ik doe mijn best en ben altijd weer blij als er mensen zijn die genieten van mijn recepten!
Een reactie posten