donderdag 4 juni 2020

Tomatensaus met basilicum: een makkelijk recept voor een Italiaanse klassieker!

Zit er al een recept voor een klassieke Italiaanse tomatensaus met basilicum in je culinaire bagage?


Nog niet? Je vindt het hier!

Je maakt deze makkelijke saus in een handomdraai. En daarna ga je er lekker lang van genieten! 


Recept: zo maak je zelf tomatensaus met basilicum: een makkelijk recept voor een Italiaanse klassieker!


Waar kun je je tomaat-basilicumsaus bij serveren? 


Denk aan gerechten als:

Buon appetito! 


Tomaat-basilicumsaus: een makkelijk recept voor een Italiaanse klassieker!


Hoe maak je de lekkerste tomatensaus met basilicum?


Ingrediënten:

  • 1 flinke ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • een bosje basilicum (of diepvriesbasilicum of basilicumpasta in potje of tube; zie tip onder het recept)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ±3 theelepels poedersuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie (naar smaak)

Bereiding:

  1. Snipper de uien. Fruit de uiensnippers zachtjes in een paar eetlepels olijfolie totdat de uien zacht zijn en lichtgeel kleuren.
  2. Hak de knoflook en fruit hem een minuut mee met de uien.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe aan de uien. Verwarm het geheel.
  4. Hak de blaadjes van de basilicum fijn.
  5. Voeg alle ingrediënten vanaf de basilicum tot en met de peper toe aan de saus.
  6. Laat de saus een minuut of tien zachtjes pruttelen.
  7. Pureer de saus in de blender of de foodprocessor.
  8. Proef en voeg eventueel nog een beetje zout, peper of poedersuiker toe.
  9. Draai het vuur uit en maak je tomaat-basilicumsaus helemaal af door er een lekkere scheut extra vergine olijfolie door te roeren.

Tips:

  1. In plaats van versgehakte basilicumblaadjes kun je ook kiezen voor strooibare diepvriesbasilicum of basilicumpasta uit een tube of een potje (gehakte basilicum in olie). Beide zijn heel makkelijk om op voorraad te hebben en eenvoudig te doseren. Zelf gebruikte ik de laatste keer in dit recept 5 theelepels basilicumpasta.
  2. Om je alvast lekker te maken voor mijn volgende twee blogs: de foto's van mijn cannellonirecepten! Cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus en cannelloni met een vulling van kruidig runderstoofvlees. Mmmm! Hou dit blog dus in de gaten! 

Italiaanse cannelloni met kalfsgehakt en tomaat-basilicumsaus

Romige cannelloni met een vulling van (fijngemalen) kruidig runderstoofvlees

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor hoeveel personen/pasta of liter is dit?

Culinaire Bagage zei

Hallo,
Dit recept levert ongeveer 8 dl saus op. Voor bij de pasta - bijvoorbeeld spaghetti, penne of fusilli - is dat voldoende voor 4 personen. Eet smakelijk!

Anoniem zei

Dankjewel! Wat is jullie site een ontdekking zeg!;-)

Culinaire Bagage zei

Bedankt! Ik doe mijn best en ben altijd weer blij als er mensen zijn die genieten van mijn recepten!