donderdag 16 april 2020

Fantastische worstjes van mediterraan gekruid kipgehakt!

Ik zou het graag willen geloven, maar het is vast geen toeval: als ik terugkijk op de afgelopen vier - van coronanieuws doordrenkte - weken, valt het me op dat we hier in huis wel heel vaak kip aten. Veel meer dan anders.

Kip is voor mij en mijn gezin echt troosteten, comfort food; dat blijkt. In wat voor verschijningsvorm dan ook.

Gemarineerd en daarna gebraden in de oven, krokant gegrild, gekonfijt, in een ovenschotel, door de pasta, op een clubsandwich, in een roerbakschotel.

En als gehakt. Ik maak mijn kipgehakt meestal zelf door malse kipfiletjes te hakken in de foodprocessor. Daarna vermeng ik het gehakte kippenvlees met allerlei smaakmakers.

Een paar dagen geleden aten we mediterraan gekruide worstjes gemaakt van kipgehakt. Verrukkelijk! Zelfgemaakte verse friet erbij, een lekker sausje, een salade en smullen! Jezelf verwennen is vaak de beste manier om naar nieuws even te vergeten...


Hebben jij en je gezin ook af en toe wat corona-afleiding nodig? Volg dan ons voorbeeld! Genieten is gezond!


Recept: zo maak je zelf fantastische worstjes van mediterraan gekruid kipgehakt!


Fantastische worstjes van mediterraan gekruid kipgehakt!


Ingrediënten voor 16 kipgehaktworstjes (voor 4 personen):

  • 6 ons kipfilet
  • 1 ei
  • 8 eetlepels paneermeel
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1,5 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde marjolein/marjoraan
  • 1/2 theelepel gedroogde oregano
  • een mespunt gedroogde salie
  • een mespunt gedroogde dragon
  • 1/2 eetlepel rodewijnazijn
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 3 eetlepels olijfolie om de worstjes in te braden

Bereiding:

  1. Snijd eventuele velletjes of vette/harde stukjes van je kipfilets.
  2. Vermaal de kipfilets in de foodprocessor totdat ze de structuur hebben van gehakt.
  3. Vermeng alle ingrediënten vanaf het ei tot en met de peper.
  4. Kneed alle smaakmakers door je kipgehakt. Tip: de 5 eetlepels extra vergine olijfolie gaan dóór het kipgehakt om het lekker sappig te maken; dit gehakt is immers erg mager.
  5. Vorm een piepklein hamburgertje van het gehakt en braad dit even in een klein beetje olijfolie. Proef het hamburgertje en bepaal of er nog een beetje meer zout of peper door het gehakt mag.
  6. Verdeel het gehakt in 16 porties en rol hier dunne worstjes van.
  7. Braad je kipgehaktworstjes in de hete olijfolie goudbruin en gaar. De worstjes worden mooi egaal bruin als je ze niet met te veel tegelijkertijd in de pan bakt, zodat je ze een beetje heen en weer kunt rollen. Als de worstjes bruin kleuren, zijn zo ook meestal al gaar vanbinnen, aangezien ze zo dun zijn.
  8. Serveer je worstjes meteen.

Tips:

  1. Je kunt met dit kipgehakt net zo veel variëren als je zelf wilt. Rol er ook eens balletjes van voor bij de borrel. Of vorm er één of twee dikke gehaktbroden van; braad ze gaar en snijd ze - warm of koud - in dunne plakjes voor op broodjes of sandwiches! 
  2. Zoals ik hierboven al vertelde aten wij deze worstjes laatst met verse frietjes. We dipten zowel onze friet als onze worstjes in een schaaltje met zelfgemaakte knoflookmayonaise met verse tuinkruiden. Verrukkelijk!
  3. Maar misschien wel de allerlekkerste manier om van deze kipworstjes te genieten is om ze - gaar - in te bakken in luchtige broodjes van vers (olijfolie)deeg. Nieuwsgierig hoe je die maakt? Hou dan mijn blog in de gaten, want de volgende keer geef ik je dát recept!

Luchtige broodjes gevuld met kruidige kipgehaktworstjes!

Geen opmerkingen: