dinsdag 20 februari 2018

Gekonfijte kippenbouten: botermalse kip met een krokant velletje!

Leuke recepten? Wist je dat je mij nu ook kunt volgen via Instagram? Doen! 😊


Twee weken geleden vertelde ik je alles over het konfijten van vlees en gevogelte. En ik gaf je het complete recept voor de beroemde Franse confit de canard, verrukkelijke gekonfijte eendenbouten!


Maar wist je dat je ook een heel gewone kippenbout kunt konfijten? Daarna is hij overigens niet zo gewoon meer. Het kippenvlees wordt door het konfijten botermals. En dan dat krokante velletje... Je weet niet wat je proeft, zo lekker! 😋Recept Gekonfijte kippenbouten: botermalse kip met een krokant velletje!


Gekonfijte kippenbouten: botermalse kip met een krokant velletje


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 6 personen:

 • 6 kippenbouten
 • zout
 • versgemalen zwarte peper
 • 4 à 5 takjes tijm
 • 3 laurierblaadjes
 • 1 niet te klein teentje knoflook zonder schilletje
 • ±1½ liter ganzenvet (poelier)

Bereiding:

 1. Begin minimaal twee dagen van tevoren. Wrijf de kippenbouten in met een ruime hoeveelheid zout (meer dan je normaal zou gebruiken) en een beetje peper.
 2. Kneus de tijm en snijd het teentje knoflook in dunne plakjes.
 3. Doe de kippenbouten in een diepvrieszak samen met de tijm, de laurierblaadjes en de knoflook. Sluit de zak en laat het vlees 24 uur in de koelkast marineren.
 4. Smelt het ganzenvet in een grote pan met dikke bodem. Wrijf het overgrote deel van het zout van de kippenbouten.
 5. Leg het vlees samen met de resterende inhoud van de diepvrieszak in het ganzenvet. Het vlees moet helemaal onderstaan. Breng het vet tegen de kook aan, maar laat het niet echt koken. Leg het deksel op de pan. Zet de pan eventueel op een spaarbrandertje, zodat het vet niet te heet kan worden.
 6. Laat de kippenbouten in 2 à 2½ uur zachtjes supergaar worden. Het vlees moet net niet van het bot vallen.
 7. Laat het gerecht afkoelen en plaats de pan in de koelkast. Op deze manier kun je de kippenbouten wekenlang goed houden. Het vet zorgt voor de conservering. Laat de bouten in elk geval minstens een dag in het vet staan alvorens ze te serveren.
 8. Smelt een halfuur voor het serveren het ganzenvet door de pan te verwarmen op het fornuis.
 9. Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor tot 210°C (heb je geen heteluchtoven, lees dan mijn eerdere blog voor het vervolg van het recept).
 10. Schep een paar eetlepels vet in een grote lage ovenschaal. Leg de kippenbouten erin met de velkant naar boven. Schep ook nog een beetje vet over het vlees.
 11. Bak de kippenbouten in de oven gedurende 15 à 20 minuten totdat de velletjes lekker krokant zijn. Serveer meteen.

Tips:

 1. Lees ook mijn blog over het konfijten van vlees en gevogelte. Daarin vind je nog meer tips voor het allerlekkerste resultaat! 
 2. Wat serveer je bij deze heerlijke kip? Wij kiezen meestal voor krokante in ganzenvet gebakken krieltjes en een salade van haricots verts, cherrytomaatjes en een snufje knoflook!
 3. Dit feestelijke maal is ideaal voor de komende paasdagen of - maar dat is wel nog erg ver weg - het kerstdiner!

Krieltjes krokant gebakken in ganzenvet


Haricotsvertssalade met cherrytomaatjes, basilicum en knoflook

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo, Kan ik ook eendenvet gebruiken ipv ganzenvet? Of geeft dat een te groot smaakverschil?
Groet, Paul

Culinaire Bagage zei

Als ik de Fransen mag geloven, kan dat ook heel goed. Het schijnt dat eendenvet een wat intensere smaak heeft dan ganzenvet, maar de twee vetsoorten worden vaak voor dezelfde gerechten gebruikt. Zelf heb ik geen ervaring met eendenvet. Ik moet het nog steeds een keer kopen. Laat je me horen wat jou ervaringen zijn?

Groeten, Machteld