donderdag 22 november 2018

Dit kinderkerstmenu met kip/patat/appelmoes is ook voor volwassenen erg lekker!

πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„

Vraag je je kinderen wat er op het menu moet staan tijdens de kerstdagen, dan is de kans groot dat het antwoord luidt: kip met patat en appelmoes!

En waarom zou je hier geen gehoor aan geven?

Saai? Nee hoor, mijn kip/patat/appelmoes-kerstmenu is superlekker, ook voor volwassenen!

De recepten voor de kip en de appelmoes zijn zelfs verfijnd: je konfijt je kip in ganzenvet totdat hij botermals is en je maakt zelf een heuse 'appelcompote' met echte vanille en geurige Ceylonkaneel.

Ook de overige gerechten in het menu vallen in de smaak bij alle leeftijden: een kerstkrans met een vulling van gehakt, verse tomatensoep (mΓ©t zelfgemaakte balletjes), roomijs met M&M's en voor bij de koffie meringuepaddenstoeltjes!

Makkelijk: dit menu is prima voor de kerst al voor te bereiden! Volg de rode linkjes in het menu hieronder voor alle recepten!

Wordt dit jouw kerstmenu voor 2018? Ik wens je alvast smakelijke feestdagen!


πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„

Recepten Dit kinderkerstmenu met kip/patat/appelmoes is ook voor volwassenen erg lekker!


Bij de borrel of kinderchampagne


Feestelijke kerstkrans van bladerdeeg gevuld met gehakt


Dit is lekker: een supergroot saucijzenbrood, rond gebakken als een kerstkrans! Ik maak mijn gehakt graag op Limburgse wijze op smaak met gefruite sjalotjes en een paar lepels grove Limburgse mosterd. Maar volg je hart en gebruik je eigen favoriete gehaktvulling. Of volg de link 'gehakt' voor andere lekkere ideeΓ«n.

Leuk: schenk je voor de volwassenen een bubbelwijntje in, zet dan voor de kinderen een fles kinderchampagne koud!

Makkelijk: je kunt je hartige kerstkrans ook koud of halfwarm serveren als dat beter uit komt! 


Hartige kerstkrans gevuld met gehakt


Voorgerecht


Verse tomatensoep met tuinkruiden en zelfgemaakte gehaktballetjes


Hier zijn alle kinderen, ook die van ruim boven de twintig, dol op! Wie zegt er nu 'nee' tegen een kopje verse tomatensoep?!

Makkelijk: deze tomatensoep kun je weken voor de kerst al maken. Invriezen en opwarmen maar!


Verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes


Hoofdgerecht


Gekonfijte kippenbouten: botermalse kip met een krokant velletje


Verse frietjes 


Appelcompote met echte vanille en geurige Ceylonkaneel


Je hebt kip en je hebt kip. Dat lijkt een clichΓ©. Maar echt, als je deze in ganzenvet gekonfijte kippenbouten een keer geproefd hebt, eet je je kip nooit meer anders! En ook je kinderen niet! 

Nog zo'n topper: verras je kinderen en je gasten deze kerstdagen met zelfgebakken verse friet. Moeilijk? Nee hoor, in mijn recept lees je precies hoe je de allerlekkerste frietjes bakt. Mijn motto is en blijft: de lekkerste friet bak je gewoon zelf!

En dan de appelmoes die bij dit menu hoort. Die mag je eigenlijk geen 'appelmoes' noemen. Dat is echte appelcompote. Gemaakt van minstens vier verschillende soorten appels, gegaard in karamel en op smaak gemaakt met een vanillestokje en kaneel. Meestal gaat er bij mij ook nog een scheutje rum doorheen, maar als er kleintjes mee-eten, is dat misschien niet zo'n goed idee. Je zou ook twee aparte porties kunnen maken. Enfin, dat beslis je zelf wel. 

Makkelijk: de kip konfijt je de dag voor kerst al, de frietjes bak je ook dan al voor en de appelcompote is zelfs op zijn lekkerst als hij al een dagje in de koelkast staat. Je hoofdgerecht staat dus vrij snel op tafel!


Gekonfijte kippenbouten



Krokante zelfgebakken frietjes



De allerlekkerste appelcompote


Toetje


Roomijs met M&M's (met pinda's) en rozijnen


Kinderen serveer je geen 'dessert'. Die willen een 'toetje', het liefst ijs! Geen ingewikkeld opgemaakte borden dus dit jaar met kerst. Iedereen krijgt gewoon een schaaltje met een paar bolletjes roomijs. Nog beter: een paar bolletjes roomijs met snoep! Feest!

Makkelijk: je ijs zet je dagen van tevoren al klaar in de vriezer! 


Roomijs met M&M's en rozijnen


Bij de koffie of chocolademelk


Meringuepaddenstoeltjes 


Bij de koffie serveer je nóg meer snoep: schuimpjes in de vorm van paddenstoeltjes! Het is per slot van rekening maar één keer per jaar kerst! Misschien vinden je kinderen het wel leuk om in het weekend voor kerst mee te helpen met het bakken van deze grappige champignonnetjes.

Makkelijk: als je je meringuepaddenstoeltjes droog (dus niet in de koelkast) bewaart in een goed afgesloten koektrommel, blijven ze een paar dagen goed! Er doet zich maar één probleem voor: probeer er maar eens van af te blijven tot na het kerstdiner...


Paddenstoeltjes van meringue


Geen opmerkingen: