vrijdag 16 november 2018

Frans kerstmenu met confit de canard en meer

πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„


Als je terechtkomt op deze pagina van mijn blog, ben je overduidelijk op zoek naar recepten voor je kerstdiner. Goed voor jou! Want hier vind je niet slechts één kerstrecept, maar zeven recepten, die samen een compleet kerstmenu vormen.


Dit is het eerste van een serie kerstmenu's die ik op mijn blog wil plaatsen de komende maand. Twijfel je nog of dit het gaat worden? Volg dan de link 'Menu's' in de header voor nog meer menusuggesties!

Dit kerstmenu heeft een Franse inslag met zijn Franse zalmsalade, confit de canard, krieltjes gebakken in ganzenvet, Grand-Marnierroomijs en delicate financiers. De bitterballen zijn misschien iets Hollandser, maar vanwege hun luxe karakter zou je ze ook croquettes kunnen noemen, toch?!

Volg de rode linkjes voor alle recepten. Omdat dit kerstmenu bestaat uit maar liefst vijf gangen, raad ik je aan iets kleinere porties te serveren dan aangegeven in de recepten.

Ik wens je alvast een geweldig kerstfeest!


πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„

Recepten Frans kerstmenu met confit de canard en meer

πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„πŸŽ„



 Amuse of borrelhapje


Luxe bitterballen van malse kip op smaak gemaakt met een flinke scheut madera


Verras iedere gast bij binnenkomst met een lekker glas bubbels en één (of meer) van deze culinaire bitterballen.

Verfijnd alternatief: rol kleine kroketjes in plaats van bitterballen en serveer die op een amusebordje samen met een salade van een paar blaadjes frisΓ©e (krulandijvie), een gegrild aspergepuntje en een paar haricots verts. Tos de salade om met een klassieke vinaigrette (bij het recept voor de vinaigrette vind je ook de bereidingswijze van de asperges en de boontjes).


Luxe bitterballen met kip en madera


Voorgerecht


Franse salade van gerookte zalm, maΓ―s en tomaten


Het recept voor deze makkelijke, snelle, verrassende, maar vooral verfrissende salade is in dit menu voldoende voor 6 personen.


Franse salade met gerookte zalm


Hoofdgerecht


Huisgemaakte confit de canard, in ganzenvet gekonfijte eendenbouten


Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes


Lang gestoofde kruidige zuurkool met spekjes en rodepaprikareepjes


Confit de canard is naar mijn mening één van de feestelijkste Franse gerechten. Dat gezegd hebbende, hij is verrassend makkelijk te maken. En prima voor te bereiden. Dat maakt het gerecht ideaal voor de kerstdagen.

Ook de zuurkool kun je al een of meer dagen voor de kerst maken. Door het lange stoven wordt de zuurkool verrukkelijk zacht, zowel qua structuur als qua smaak. Bijna een delicatesse!

In plaats van krieltjes kun je ook voor 'gewone' voorgekookte aardappeltjes kiezen om te bakken. Ga in elk geval wel voor het ganzenvet. Zo lekker! En je hebt het toch al in huis voor de confit.


Franse confit de canard



Krieltjes gebakken in ganzenvet



Lang gestoofde zuurkool met spekjes en paprika


Dessert


Sinaasappels gevuld met Grand-Marnierroomijs


Tijdens een uitgebreid menu wil je het liefst een niet te groot dessert. Daarom heb ik gekozen voor deze gevulde sinaasappels. Daar passen maar twee bolletjes ijs per persoon in. En dat is ruim voldoende. 

Het zelfgemaakte ijs is heel delicaat en superfeestelijk. Vanwege de rode en groene spikkeltjes - rood en groen zijn traditionele kerstkleuren - noemen wij dit Grand-Marnierroomijs hier in huis ook wel 'Kerstmisijs'! 


Sinaasappels met Grand-Marnierroomijs


Koffie met friandises


Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Wij vinden: tijdens de kerstdagen kun je na het diner niet gewoon een 'kaal' kopje koffie serveren. Daar hoort toch echt iets lekkers bij. Als we voor gemakkelijk gaan, kopen we allerlei soorten chocolaatjes en koekjes bij de banketbakker. Maar wat we echt het allerlekkerst vinden zijn zelfgemaakte lekkernijen. 

Deze Franse financiers, een soort luxe cakejes met heel veel smaak, zijn wat ons betreft het summum! Ik hoop dat jij en je gasten er ook veel plezier aan zullen beleven! 


Franse financiers

Geen opmerkingen: