maandag 12 december 2016

Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen

Friandises zijn de kleine zoete hapjes, die je vaak bij de koffie of de thee krijgt in een restaurant. Het kunnen bonbons zijn, kleine koekjes, soesjes, petitfours of zelfs glaasjes met een mini-dessert.


Thuis kun je die natuurlijk ook serveren. Heerlijk na je kerstdiner!


Het is het makkelijkste om je friandises voor de kerstdagen kant-en-klaar te kopen. Maar waarom zou je niet zelf aan de slag gaan? Bijvoorbeeld met deze delicate financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen?


Misschien gebruik ik nu weer een onbekend woord: financiers. Nee, dat zijn geen strakke-pakken-mannen uit de financiële wereld. Althans dat kunnen financiers wel zijn, maar dat is niet wat ik bedoel. Je spreekt deze financiers ook anders uit; op zijn Frans. Het klinkt dan zo ongeveer als 'finonsjee'.

In de culinaire wereld zijn financiers een soort kleine cakejes, waarin een deel van het meel vervangen wordt door notenmeel. In het onderstaande recept zijn dat amandelmeel en hazelnotenmeel.

De boter wordt niet koud toegevoegd zoals in een gewone cake. Er wordt eerst een beurre noisette van gemaakt. Daartoe wordt de boter verwarmd totdat hij goudbruin van kleur is en de eiwitbestanddelen zijn bezonken. Beurre noisette smaakt lekker nootachtig en versterkt dus de smaken van het notenmeel.

Je kunt financiers maken in allerlei smaken. Ik maak ze graag met frisse abrikozenjam, een scheutje rum en krokant geroosterde amandelen.

Mmmmm, een originele manier om je gasten na het kerstdiner te verwennen!


Recept Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Ingrediënten voor ±30 stuks:

  • 125 gram roomboter
  • 60 gram hazelnoten zonder vlies
  • 125 gram geschaafde amandelen
  • 200 gram poedersuiker
  • 125 gram bloem
  • een mespuntje zout
  • 1 vanillestokje
  • de rasp van 1 citroen
  • 5 eiwitten
  • 8 eetlepels abrikozenjam met niet te veel vruchtvlees
  • 1 eetlepel bruine rum
  • een beetje gesmolten roomboter voor het invetten van de bakvorm
  • een echte financiersbakvorm of een mini-muffinvorm
  • een wegwerpspuitzak

Bereiding:

  1. Begin met het maken van een beurre noisette. Verwarm daartoe de boter in een pan met een dikke bodem van een lichte kleur. Het is de bedoeling dat je de kleur van de boter goed kunt zien gedurende het bruiningsproces. Draai het vuur middelhoog. Roer in de boter tijdens het verwarmen. Op een gegeven moment zie je dat de eiwitbestanddelen in de boter zich gaan scheiden van het vet. De boter wordt daarna snel bruin. Hij is klaar, zodra hij licht gekleurd is. De eiwitbestanddelen zakken dan naar de bodem. Neem de pan meteen van het vuur. Anders gaan de eiwitten verbranden. Giet de beurre noisette door een fijne zeef of een koffiefilter (mét filterzakje erin) in een kommetje; zorg ervoor dat de bezinksels niet in de beurre noisette terechtkomen.
  2. Verwarm de (conventionele) oven voor tot 190°C.
  3. Maal de hazelnoten samen met 65 gram van het amandelschaafsel zeer fijn in de foodprocessor. Pas op: ga niet te lang door met malen, want dan gaat het vet loslaten uit de noten.
  4. Voeg de poedersuiker, de bloem en een mespunt zout toe en draai de foodprocessor nog heel even. Doe het meelmengsel over in een kom.
  5. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Schep het vanillemerg en de citroenrasp door het bloemmengsel.
  6. Klop in een kommetje de eiwitten los met 3 eetlepels abrikozenjam.
  7. Meng het eiwitmengsel door de bloem.
  8. Voeg de beurre noisette toe en klop het beslag met een garde totdat het mooi egaal is.
  9. Hang een wegwerpspuitzak in een litermaat. Vul de spuitzak met het beslag.
  10. Vet de holtes van de bakvorm goed in met gesmolten boter. Afhankelijk van de grootte van de bakvorm en van je oven moet je wellicht meerdere porties achter elkaar maken.
  11. Knip het puntje van de spuitzak en spuit het beslag in de bakvorm. Vul elke holte tot twee derde.
  12. Bak de financiers in 15 à 20 minuten goudbruin en gaar. Tijdens het rijzen in de oven krijgen ze het mooie bolle kopje, dat zo typisch is voor financiers. Prik met een satépen in de financiers om hun gaarheid te testen. Er mag geen vochtig beslag meer aan de satépen blijven plakken.
  13. Stort de financiers op het werkvlak en laat ze afkoelen op een rooster.
  14. Rooster ondertussen het resterende amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Schep het schaafsel in een kommetje.
  15. Verwarm 5 eetlepels abrikozenjam en roer er 1 eetlepel rum door.
  16. Prik met de satépen vanaf de bovenkant een paar diepe gaatjes in elke financier. Bestrijk de financiers vervolgens met de warme jam. De jam zal een beetje in de gaatjes trekken, waardoor de gebakjes lekker fruitig worden. Dip de financiers met de jamkant in de het amandelschaafsel, zodat het schaafsel er mooi aan blijft plakken.
  17. Laat de financiers nogmaals afkoelen. Dek ze af en serveer ze bij voorkeur een dag na het bakken. Ze zijn dan heerlijk smeuïg en de smaken hebben zich extra goed ontwikkeld.

Tips:

  1. Als je het in huis hebt, kun je ook kant-en-klaar amandelmeel gebruiken. Veel tijdwinst levert dat echter niet op, aangezien je toch de hazelnoten moet malen.
  2. Deze financiers zijn ook verrukkelijk bij een high tea!
  3. Wil je graag wat meer informatie over vanillestokjes? Lees dan een van mijn eerdere blogs!

Ik wens je gezellige én lekkere feestdagen!


Geen opmerkingen: