vrijdag 9 december 2016

Kerstontbijt: panettone met Grand-Marnier-boter

Altijd als eerste op de hoogte zijn van een nieuw recept? Volg Culinaire Bagage dan op Facebook!


Je kent vast wel het Italiaanse kerstbrood panettone! Wist je dat dat het allerlekkerste smaakt besmeerd met een licht alcoholisch botertje, een luchtige en zoete Grand-Marnier-boter?


Probeer dit makkelijke en snelle recept meteen uit en verras je familie en vrienden de komende kerst met een bijzonder ontbijt- of brunchgerecht!


Kerstontbijt: panettone met Grand-Marnier-boter


Italianen eten tijdens de kerstdagen graag een plakje panettone na het diner. Geef ze daar maar eens ongelijk in: het luchtige brood gevuld met zachte gewelde rozijnen en kleine stukjes gekonfijte sinaasappelschil is verschrikkelijk lekker!

Ik heb me er nooit aan gewaagd panettone zelf te bakken. En dat is ook helemaal nergens voor nodig! Het brood dat je tegenwoordig overal in (Italiaanse) delicatessenwinkels kunt kopen, is van een uitstekende kwaliteit!

Gezellig in deze tijd van het jaar: panettones zijn altijd feestelijk verpakt. Meestal zitten de broden in prachtige dozen met een lintje waar je ze aan kunt dragen. Ook ben ik al diverse sfeervolle kerstblikken met panettones erin tegengekomen: mooi!!


Italiaanse panettone


Sinds ik voor de eerste keer een panettone kocht - dat is alweer zo'n vijftien jaar geleden - eten wij het brood niet zoals de Italianen in de avond, maar juist s'ochtends vroeg. Alhoewel, vroeg? Op kerstochtend mag er uitgeslapen worden, toch? Hoe dan ook: wij vinden het het allerlekkerste bij het ontbijt of bij de kerstbrunch!

We bestuiven onze panettone altijd eerst met een gulle laag poedersuiker. Aan tafel snijden we het brood aan en dan krijgt ieder een mooie punt (of meer; met kerst mag alles!).

Daarna wijken we nog verder af van de Italiaanse traditie; bij dezen mijn excuses aan de Italianen...

Wij eten ons feestelijke kerstbrood namelijk het liefst met een zoete, alcoholische boter, Grand-Marnier-boter om precies te zijn! Die versterkt de smaak van de gekonfijte sinaasappelschilletjes, die in de panettone zitten, optimaal!


Grand-Marnier-boter voor bij de panettone


Je vraagt je misschien af of dat niet bewerkelijk is, vóór het ontbijt al in de weer te moeten zijn met het maken van een speciale boter. Ik kan je geruststellen: je hoeft alleen maar wat zachte roomboter luchtig te kloppen met enkele eetlepels poedersuiker, een snufje zout én een fikse scheut Grand Marnier! Als je dat doet met een elektrische mixer, ben je in een mum van tijd klaar!

Wil je nog feestelijker voor de dag komen? Maak dan van je panettone-ontbijt een champagne-ontbijt! Allicht kun je ook kiezen voor een Italiaanse prosecco! Zo kom je ook de Italianen weer een stapje tegemoet! 😉

Proost en gezellige kerstdagen!Recept Italiaanse panettone met Grand-Marnier-boter


Italiaanse panettone met Grand-Marnier-boter


Ingrediënten voor een ontbijt- of brunchgerecht voor 8 personen:

 • 1 grote Italiaanse panettone
 • 150 gram zachte roomboter
 • een snufje zout
 • ±100 gram poedersuiker + wat extra voor het bestuiven van het brood
 • ±5 eetlepels Grand Marnier

Bereidingswijze

 1. Klop de roomboter romig met het zout en de poedersuiker. Dat gaat het snelste met een elektrische mixer.
 2. Voeg een forse scheut Grand Marnier toe en mix de boter nog even totdat hij heerlijk luchtig is.
 3. Proef en voeg eventueel nog wat suiker of likeur toe.
 4. Let de panettone op een mooie schaal. Doe wat poedersuiker in een zeefje en bestuif de panettone met de suiker.
 5. Snijd de panettone in hoge, dunne punten (zie foto's). Besmeer de sneden brood met een genereuze hoeveelheid Grand-Marnier-boter.

Tips:

 1. Panettone is een luxe Italiaans brood, gevuld met vruchten, zoals rozijnen en oranjesnippers. Koop voor dit recept liever geen panettone met chocolade of crème-achtige vullingen. Dat combineert niet zo goed met de Grand-Marnier-boter.
 2. Is je roomboter te koud en te hard om op te kloppen, zet hem dan even in een op minimaal ingestelde magnetron.
 3. Heb je nog wat Grand-Marnier-boter over? Geen probleem: hij is ook erg lekker op rozijnenbrood of allerlei soorten notenbrood, vijgenbrood, dadelbrood, etc. Bewaar de boter in de koelkast, maar neem hem er een uur voor gebruik uit, zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
 4. Behalve bij een kerstontbijt- of brunch smaakt dit panettonegerechtje ook erg goed bij een feestelijke high tea!

Geen opmerkingen: