vrijdag 25 november 2016

Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes voor de feestdagen

In de winter (bijvoorbeeld voor het kerstdiner!) bak ik mijn aardappels graag in ganzenvet. Dat geeft ze een heerlijke smaak. 


Vooral krieltjes worden er bijzonder lekker van! Hoe ik ze precies maak lees je hieronder!



Recept Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes


Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes


Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±4 personen:

  • 1 kg geschrapte krieltjes
  • zout naar smaak
  • enkele eetlepels ganzenvet


Bereiding:


1. Kook je krieltjes eerst gaar


Krieltjes kun je het beste eerst gaar koken voordat je ze gaat bakken. Leg ze daartoe in een pan, strooi er wat zout overheen en vul de pan met water totdat de krieltjes onderstaan.

Breng het water aan de kook. De krieltjes hebben daarna nog maar een minuut of tien à vijftien nodig om te garen. Prik met een vork in een krieltje om te testen of het gaar is. Proeven kan natuurlijk ook altijd! 😉

Tip: werk je met voorgekookte krieltjes uit de supermarkt, kook deze dan ook eerst helemaal gaar voordat je verdergaat!

Giet de krieltjes meteen af en leg ze op je werkvlak of een snijplank.

2. Prak een deel van de krieltjes in stukjes


Cruciaal voor dit recept is dat je nu ongeveer een zesde deel van je krieltjes gaat prakken met een vork totdat je vrij kleine kruimeltjes hebt. Het zijn juist die kruimeltjes die tijdens het bakken zometeen heerlijk krokant worden!

3. De krieltjes bakken in ganzenvet


Verhit vervolgens een paar eetlepels ganzenvet in een koekenpan. Als het vet goed heet is, mogen de krieltjes - én de kruimeltjes - erbij. Schep je pan niet al te vol; alle krieltjes moeten in één laag liggen. Werk eventueel in porties.

Bak je krieltjes krokant onder af en toe opscheppen.

Proef de krieltjes voordat je ze serveert. Strooi er eventueel nog wat extra zout overheen.


Tip: ganzenvet koop je bij de poelier!


De meeste poeliers verkopen ganzenvet in potten of blikken, zeker in de winter voor de feestdagen.


Ganzenvet


Waar gebruik je ganzenvet nog meer voor?


Je kunt je ganzenvet ook voor andere gerechten gebruiken. 

Ik maak er zelf geregeld confit de canard mee. Dat zijn de gekonfijte eendenbouten, die je misschien wel kent uit een restaurant of van je vakantie in Frankrijk. Zelf konfijten is makkelijker dan het lijkt: probeer het zeker een keer!

Van die confit de canard kun je weer rillettes de canard maken, een paté-achtig vleesgerechtje gemaakt van in draadjes uit elkaar getrokken gekonfijte eendenbouten. Verrukkelijk op een toastje tijdens de borrel of als amuse voor je kerstdiner! Ik zal je binnenkort het recept  hiervoor geven!


Rillettes de canard


Ben je geen liefhebber van eend? Ook kippenbouten kun je heerlijk konfijten! Kinderen zijn hier dol op!

Ook een 'gewoon' kipfiletje en een braadworst worden veel lekkerder als je ze in ganzenvet braadt. Zeker een aanrader!


    Geen opmerkingen: