maandag 28 november 2016

Kerstspecial: zelfgemaakte rillettes de canard, een soort paté van gekonfijte eendenbouten

Wil je graag elk nieuw recept in je inbox ontvangen? Geef je dan nu op voor mijn gratis receptenservice!


Rillettes de canard: je mag er mij voor wakker maken!


Waar ik het over heb? Over een paté-achtig vleesgerechtje gemaakt van in draadjes uit elkaar getrokken gekonfijte eendenbouten.


Nog steeds een beetje vaag? Oké: je neemt eendenbouten. Die marineer je een nachtje en dan gaar je ze heel langzaam én heel lang in bijna kokend ganzenvet. Na een aantal uren valt het vlees zo ongeveer van de botten af.

Dat vlees snijd je in kleinere stukjes en je trekt het in draadjes uit elkaar. Je schept er nog wat vloeibaar ganzenvet doorheen. En klaar!

Althans, niet om te eten, maar het werk is gedaan: je rillettes hoeven nu alleen nog maar een paar uur op te stijven in de koelkast.

Toegegeven: het duurt even, maar dan heb je ook wat! Bij één toastje met rillettes zal het nooit blijven. Schenk er een goed glas wijn bij in en je hebt het beste borreluurtje dat je ooit gehad hebt!

Genieten bij de kerstboom!


Recept Zelfgemaakte rillettes de canard


Zelfgemaakte rillettes de canard


Ingrediënten:

 • 2 eendenbouten
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • een paar takjes tijm
 • 6 jeneverbessen
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 teentje knoflook zonder schilletje
 • ±1 liter ganzenvet (poelier)

Bereiding:

 1. Begin minimaal twee dagen van tevoren. Wrijf de eendenbouten in met een ruime hoeveelheid zout (meer dan je normaal zou gebruiken) en een beetje peper.
 2. Kneus de tijm, de jeneverbessen en het teentje knoflook.
 3. Doe de eendenbouten in een diepvrieszak samen met de tijm, de jeneverbessen, de laurierblaadjes en de knoflook. Sluit de zak en laat het vlees 24 uur in de koelkast marineren.
 4. Smelt het ganzenvet in een niet te grote stoofpan.
 5. Wrijf het overgrote deel van het zout van de eendenbouten.
 6. Leg het vlees samen met de resterende inhoud van de diepvrieszak in het ganzenvet. Het vlees moet helemaal onderstaan. Breng het vet tegen de kook aan, maar laat het niet echt koken. Leg het deksel op de pan. Zet de pan eventueel op een vlamverdeler.
 7. Laat de eendenbouten in ±3 uur zachtjes supergaar worden. Het vlees moet makkelijk van de botten vallen.
 8. Neem het vlees van de botten en snijd het in wat kleinere stukjes. Haal de stukjes in draadjes uit elkaar.
 9. Doe de draadjes vlees over in een schaaltje en roer er enkele sauslepels van het nog gesmolten ganzenvet doorheen. Proef en maak de rillettes stevig op smaak met nog wat extra zout en peper.
 10. Plaats het schaaltje in de koelkast en laat de rillettes minimaal 3 uur opstijven.
 11. Serveer met toast.

Tips:

 1. De rest van het ganzenvet kun je nog maanden bewaren in de koelkast en steeds weer opnieuw gebruiken voor het konfijten van eendenbouten, kippenbouten, konijnenbouten, etc. Het is ook heerlijk om vlees in te braden of aardappels in te bakken.
 2. Voor de toast kies ik altijd voor zogenaamde ‘fornelli’. Dat zijn Italiaanse olijfolietoastjes. Ze zijn lekker dun, hebben een mooi formaat voor een hapje en, misschien wel het belangrijkste, ze zijn niet te zout. Ik koop ze bij het filiaal van ‘Oil & Vinegar’ bij mij op de hoek!
 3. Je kunt je toastjes met rillettes de canard ook serveren als een luxe amuse voor je kerstdiner!

Gezellig kerstfeest!


Ganzenvet


  Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes


   Geen opmerkingen: