woensdag 9 november 2016

Romige Indiaas gekruide linzensoep met naanbroodjes

Heb jij met dit herfstige weer ook zo'n trek in een hartverwarmende, kruidige soep?


Met deze romige linzensoep, op smaak gemaakt met een licht pikant Indiaas specerijenmengsel, is het in elk geval lekker thuiskomen!


Serveer er naanbroodjes bij en je maaltijd is compleet. Genieten!


Recept Romige Indiaas gekruide linzensoep met naanbroodjes


Romige Indiaas gekruide linzensoep met naanbroodjes


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 personen of een voorgerecht voor 8 personen:

  • 3 uien
  • 2 eetlepels ghee (roomboter of zonnebloemolie is ook goed)
  • 2 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1,5 theelepel gemalen komijn (djintan)
  • 1,5 theelepel garam masala
  • 1,5 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1,5 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 1 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/4 -1/2 theelepel cayennepeper
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 750 gram gare linzen (afgegoten; blik of pot)
  • 1,5 liter kippenbouillon (van blokjes)
  • het sap van ±1/2 citroen
  • 2 dl slagroom
  • eventueel nog wat cayennepeper en/of groentebouillonpoeder
  • niet al te fijn gehakte platte peterselie
  • knoflooknaan voor 4 personen

Bereiding:

  1. Snipper de uien en fruit ze zachtjes in de verwarmde ghee. Voeg na ongeveer 10 minuten de gehakte knoflook en de specerijen toe. Fruit deze even mee, maar verwarm ze niet te sterk, want dan wordt het geheel bitter. Roer vervolgens de tomatenpuree door het uienmengsel.
  2. Draai het vuur hoog en voeg ¾ liter van de bouillon toe evenals 600 gram van de linzen. Breng de soep aan de kook. Laat de linzen zo een kwartiertje koken.
  3. Pureer de soep met de staafmixer of in de foodprocessor. Hij moet mooi glad worden.
  4. Maak de soep af met de rest van de bouillon, het citroensap, de slagroom en naar smaak wat bouillonpoeder (dat is lekkerder dan zout). Als je de soep te mild vindt, kun je nog wat cayennepeper toevoegen. Dat is afhankelijk van je eigen smaak en of er kinderen mee-eten.
  5. Warm de resterende linzen even mee.
  6. Schep de soep in kommen en garneer met de gehakte platte peterselie.
  7. Serveer de naanbroodjes bij de soep.

Tips:

  1. Ghee is Indiase geklaarde boter. Hij kan tot hoge temperaturen worden verhit. Ghee heeft een nootachtige smaak. Hij is verkrijgbaar in oosterse winkels of in natuurvoedingswinkels. Kun je geen ghee vinden, gebruik dan roomboter of zonnebloemolie.
  2. Heb je afbak-naanbroodjes gekocht, bak ze dan deze keer niet af in de oven, maar in de grillpan. Bevochtig ze eerst met een beetje water en bak ze dan in een hete grillpan aan beide kanten totdat ze mooie grillstrepen vertonen en gaan opbollen.
  3. Wil je een volledig vegetarisch gerecht serveren? Gebruik dan groentebouillon in plaats van kippenbouillon.

Geen opmerkingen: