Heb jij met dit herfstige weer ook zo'n trek in een hartverwarmende, kruidige
soep?
Met deze romige linzensoep, op smaak gemaakt met een licht pikant Indiaas
specerijenmengsel, is het in elk geval lekker thuiskomen!
Serveer er naan bij en je maaltijd is compleet. Genieten!
Romige Indiaas gekruide linzensoep met naan
Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 personen of een voorgerecht voor 8
personen:
3 uien
2 eetlepels ghee (roomboter of zonnebloemolie is ook goed)
2 kleine teentjes knoflook, fijngehakt
1,5 theelepel gemalen komijn (djintan)
1,5 theelepel garam masala
1,5 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1,5 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
1 theelepel mild paprikapoeder
1/4 -1/2 theelepel cayennepeper
3 eetlepels tomatenpuree
750 gram gare linzen (afgegoten; blik of pot)
1,5 liter kippenbouillon (van blokjes)
het sap van ±1/2 citroen
2 dl slagroom
eventueel nog wat cayennepeper en/of groentebouillonpoeder
niet al te fijn gehakte platte peterselie
knoflooknaan voor 4 personen
Bereiding:
Snipper de uien en fruit ze zachtjes in de verwarmde ghee. Voeg na
ongeveer 10 minuten de gehakte knoflook en de specerijen toe. Fruit
deze even mee, maar verwarm ze niet te sterk, want dan wordt het geheel
bitter. Roer vervolgens de tomatenpuree door het uienmengsel.
Draai het vuur hoog en voeg ¾ liter van de bouillon toe evenals 600 gram van
de linzen. Breng de soep aan de kook. Laat de linzen zo een kwartiertje
koken.
Pureer de soep met de staafmixer of in de foodprocessor. Hij moet mooi glad
worden.
Maak de soep af met de rest van de bouillon, het citroensap, de slagroom en
naar smaak wat bouillonpoeder (dat is lekkerder dan zout). Als je de soep te
mild vindt, kun je nog wat cayennepeper toevoegen. Dat is afhankelijk van je
eigen smaak en of er kinderen mee-eten.
Warm de resterende linzen even mee.
Schep de soep in kommen en garneer met de gehakte platte peterselie.
Serveer de naan bij de soep.
Tips:
Ghee is Indiase geklaarde boter. Hij kan tot hoge temperaturen worden
verhit. Ghee heeft een nootachtige smaak. Hij is verkrijgbaar in oosterse
winkels of in natuurvoedingswinkels. Kun je geen ghee vinden, gebruik dan
roomboter of zonnebloemolie.
De allerlekkerste naan bak je zelf! Moeilijk is dat zeker niet: ga snel naar
mijn verrukkelijke recept voor
knoflooknaan met komijnzaadjes!
Heb je afbak-naan gekocht, bak ze dan deze keer niet af in de oven, maar in
de grillpan. Bevochtig ze eerst met een beetje water en bak ze dan in een
hete grillpan aan beide kanten totdat ze mooie grillstrepen vertonen en gaan
opbollen.
Wil je een volledig vegetarisch gerecht serveren? Gebruik dan
groentebouillon in plaats van kippenbouillon.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten