woensdag 23 november 2016

Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen

Deze speculaasmuffins met kaneelglazuur en geroosterde amandelen mogen niet ontbreken op je pakjesavond!


Ze zijn licht kruidig, superluchtig en heerlijk sappig. Het kaneelglazuur zorgt voor extra smaak en de amandeltjes en de greinsuiker geven het gebak een lekkere crunch!



Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen


Makkelijke muffins!


Muffins: een van de soorten gebak die het makkelijkst zijn om te maken! 

In één kom meng je alle droge ingrediënten, in een andere alle natte. 

Even kort door elkaar scheppen en klaar is je beslag!

Je kunt ze het beste bakken in speciale papieren muffinvormpjes of cupcake-papiertjes. Dat is handig én het ziet er vrolijk uit! Stevige vormpjes kun je na het vullen los op je ovenrooster zetten. Gebruik je de wat dunnere cupcake-caises, plaats deze dan in een muffinbakvorm: zo gaan je muffins niet scheefzakken tijdens het bakken.

Ik bakte de speculaasmuffins van de foto's in vrij grote muffinvormpjes van dun karton. Met een portie beslag kon ik hiermee 12 muffins maken. In het verleden gebruikte ik ook weleens cupcake-caises. Daarvan gingen er 20 in een beslag.

Veel verschil in baktijd is er niet tussen de twee maten muffins; het zal hoogstens 2 minuten schelen. Het blijft sowieso altijd aan te raden de gaarheid te testen met een satépen (of een speciale caketester als je die hebt). Zolang er rauw beslag aan de tester blijft plakken als je in een muffin prikt, is hij nog niet gaar. Test overigens niet te vroeg (en open ook niet voortijdig de ovendeur): dan kunnen je muffins inzakken en dat zou zonde zijn!


Muffins decoreren


Muffins bevatten wat minder vetstof en een kleinere hoeveelheid suiker dan cupcakes. Dat maakt ze minder ongezond. 😉

Maar het maakt ze ook wat saaier. Daarom hou ik ervan om mijn muffins te garneren na het bakken. De decoratie geeft ze én meer smaak én een extra structuur!

Laat je muffins wel altijd goed afkoelen voordat je ze garneert. Je wilt niet dat je crème of glazuur gaat smelten, toch?


Hoe maak je glazuur van poedersuiker?


Deze speculaasmuffins garneer ik met een glazuur van poedersuiker. Dat maak je heel eenvoudig door de suiker te mengen met een klein beetje water (in dit geval; je kunt ook een andere vloeistof gebruiken, zoals likeur, vruchtensap of limonadesiroop). 

Realiseer je dat je echt maar heel weinig water nodig hebt: een paar eetlepels is al voldoende voor een flink kommetje vol met suiker. Voeg daarom niet te veel in één keer toe. Begin met 2 eetlepels, roer even, en bepaal dan pas of je meer nodig hebt. Het glazuur moet niet te slap worden; dan wordt het laagje te dun doordat het van je muffins af druipt...

Glazuur je muffins altijd een voor een en bestrooi ze meteen met je decoratiemateriaal. Als je eerst alle muffins glazuurt en ze dan pas garneert, loop je het risico dat het glazuur van de eerste paar al uitgehard is. De garnering blijft dan niet meer plakken!


Veel plezier met deze heerlijke speculaasmuffins en een gezellige en lekkere pakjesavond toegewenst!



Recept Speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen




Hoe maak je zelf speculaasmuffins met kaneelglazuur en amandelen?


Ingrediënten voor 12 grote muffins of 20 kleinere:


Droge ingrediënten:

  • 375 gram bloem, gezeefd
  • 18 gram bakpoeder, gezeefd
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 3/8 theelepel zout
  • 1½ theelepel gemalen kaneel (bij voorkeur echte Ceylonkaneel; zie mijn blog hierover)
  • ¾ theelepel gemalen kruidnagel
  • ¾ theelepel nootmuskaat
  • 1/3 theelepel gemberpoeder
  • 1/3 theelepel kardemom
  • een mespuntje gemalen witte peper

Natte ingrediënten:

  • 60 gram gesmolten roomboter
  • 75 gram zonnebloemolie
  • 1 ½ ei, losgeklopt in een kopje
  • 375 ml volle melk

Decoratie:

  • 150 gram poedersuiker
  • een flinke mespunt gemalen kaneel
  • enkele eetlepels water
  • ±30 gram geschaafde amandelen
  • een handje fijne greinsuiker

Extra:

  • 12 grote of 20 kleinere papieren muffinvormpjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor (heteluchtoven 160°C; conventionele oven 180°C).
  2. Plaats de muffinvormpjes op een ovenrooster. Als je dunne papieren vormpjes hebt, zet ze dan eerst in een muffinbakvorm, zodat ze tijdens het bakken niet kunnen vervormen.
  3. Vermeng in een kom de boter en de olie. Klop er met een garde anderhalf ei doorheen. Ga door met kloppen en voeg beetje bij beetje de melk toe.
  4. Vermeng in een andere kom alle droge ingrediënten.
  5. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge. Schep het geheel kort om totdat alle ingrediënten net vermengd zijn. Ga niet te lang door met mengen.
  6. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
  7. Bak de muffins gaar en lichtbruin; ±22 minuten in de heteluchtoven of ±25 minuten in een conventionele oven. Test de gaarheid door met een satépen in de muffins te prikken. Er mag geen vochtig beslag meer aan de satépen kleven.
  8. Laat de muffins afkoelen op een rooster.
  9. Rooster ondertussen het amandelschaafsel goudbruin in een koekenpan zonder vetstof. Dat gaat het beste op een laag pitje onder af en toe omscheppen.
  10. Schep de poedersuiker en de kaneel door elkaar. Roer er enkele eetlepels water doorheen totdat je een glad, maar niet te dun glazuur hebt.
  11. Bestrijk de muffins met het glazuur. Verdeel het amandelschaafsel en de greinsuiker over het glazuur voordat het de kans krijgt hard te worden.
  12. Laat het glazuur opstijven. Serveer de speculaasmuffins en geniet ervan!

Tips:

  1. Je kunt deze muffins eventueel een dag voor het heerlijke avondje al maken. Dan zijn ze nog net zo lekker als de eerste dag!
  2. Greinsuiker kun je kopen bij sommige bakwinkels of delicatessenzaken. Ook bestellen via internet is een optie.
  3. Nieuwsgierig naar het recept voor de kruidnootjes van de foto hieronder? Surf dan even naar een van mijn eerdere blogs!

Roomboterkruidnootjes


Geen opmerkingen: