donderdag 17 november 2016

Kerstspecial: briochepudding met appeltjes en rozijnen

In deze verrukkelijke, smeuïge broodpudding wordt het 'gewone' brood vervangen door luxueus briochebrood. Er gaan nog wat appeltjes doorheen en het merg van een vanillestokje. Citroenschilletjes en kaneel zorgen voor een heerlijk aroma!


Het resultaat is een luchtig, romig, fruitig, krokant en tegelijkertijd  fluweelzacht dessert, waar je helemaal warm van wordt! Een waardig einde van je kerstdiner!



Briochepudding met appeltjes en rozijnen


Briochepudding: een rustiek kerstdessert


Ik ben niet zo'n liefhebber van formele etentjes. Zelfs niet tijdens de kerstdagen. Het liefst serveer ik rustieke, robuuste gerechten met veel smaak. Voor mij geen chique kleine porties met liflafjes...

Het dessert van vandaag past perfect in die sfeer!


Broodpudding van restjes oud brood


Het is een variant van de klassieke broodpudding, een gerecht dat traditioneel gemaakt wordt van restjes. Broodpudding is een ideaal recept om overgebleven en een beetje droog geworden brood te verwerken tot iets lekkers!

Omdat het hier vandaag om een kerstdessert gaat, wijk ik bij uitzondering een keertje af van het restjes-idee: ik koop het meer luxueuze briochebrood er speciaal voor in! Hetzelfde geldt voor de room. De andere ingrediënten, zoals de appels en de vanille, heb ik meestal wel in huis.


Hoe wordt broodpudding en dus ook deze briochepudding gemaakt?


De moeder aller broodpuddingen is een toetje van sneetjes (oud) brood - en soms nog wat smaakmakers - dat wordt overgoten met een niet gegaarde custard. Als deze schotel in een vrij warme oven wordt gezet, begint de custard te binden.

De kunst is om een broodpudding precies lang genoeg te bakken totdat de custard een beetje vaster wordt. Helemaal vast is niet de bedoeling. Het gerecht is het allerlekkerste als de custard nog een beetje sausachtig blijft; romig zacht en smeuïg.


Eet deze briochepudding vers uit de oven!


Het is aan te raden deze briochepudding niet vooruit te maken. Hij moet vers uit de oven op tafel gezet worden! Als het aan mij ligt, komt zelfs de ovenschaal gewoon op tafel! Zo kan iedereen zich zelf opscheppen. Maar daar kun je natuurlijk van afwijken als je dat wilt; vrijheid blijheid!

Wat vind je van dit luxe broertje van de klassieke broodpudding? Is deze romige briochepudding met appeltjes en rozijnen niet onweerstaanbaar?



Recept Briochepudding met appeltjes en rozijnen



Hoe maak je briochepudding met appeltjes en rozijnen?


Ingrediënten voor een dessert voor 6 à 8 personen:

  • 1 briochebrood van ±400 gram
  • 60 gram rozijnen
  • water
  • 2 jonagold appels
  • 8 eierdooiers
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • de rasp van 1 citroen
  • ¼ theelepel gemalen kaneel (bij voorkeur echte Ceylonkaneel; zie mijn blog hierover)
  • 350 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, doorgesneden en uitgeschraapt
  • een beetje roomboter voor het invetten van de ovenschaal
  • enkele eetlepels poedersuiker

Bereiding:

  1. Snijd de brioche in niet te kleine blokjes. Laat die een uur op de broodplank liggen, zodat ze wat oudbakken kunnen worden.
  2. Doe de rozijnen in een pannetje met wat water. Zorg ervoor dat de rozijnen onder staan. Verwarm het water tot heet en draai het vuur uit. Laat de rozijnen zo een uur wellen. Droog ze daarna in een schone theedoek.
  3. Breng voor de custard de melk aan de kook samen met de slagroom, het merg van het vanillestokje en de resterende peul van het vanillestokje.
  4. Klop ondertussen de eierdooiers schuimig met de basterdsuiker, de citroenrasp en de kaneel.
  5. Schenk de warme melk beetje bij beetje bij het eiermengsel en blijf kloppen. Uiteindelijk ontstaat er een homogeen custardmengsel, dat echter nog niet gebonden is.
  6. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.
  7. Vet een grote lasagneschaal in met roomboter.
  8. Leg de blokjes brioche, de rozijnen en de appeltjes in de ovenschaal.
  9. Schenk de custard over het brood. Laat de schaal zo een kwartier staan. Het brood kan zich nu volzuigen met het vocht.
  10. Verwarm de oven voor tot 190°C (conventionele oven).
  11. Druk het brood met de vlakke hand goed naar beneden in het vocht en plaats de schaal ±30 minuten in de oven, totdat de custard ook in het midden licht gebonden is. Hij moet nog een beetje smeuïg blijven.
  12. Doe wat poedersuiker in een zeefje en bestuif het gerecht met de suiker. Serveer meteen.

Tips:

  1. Je kunt de briochepudding ook eerst over de borden verdelen en dan pas bestuiven met de poedersuiker.
  2. Nog een lekkere variant van de bread and butter pudding: croissantpudding met verse kersen!


    2 opmerkingen:

    Gerdy van Ginneken zei

    Net gemaakt en geproefd! Je hebt niks teveel gezegd, hij is heerlijk. Wel heb ik maar de helft gemaakt en alles zo precies mogelijk gedeeld. En net bij het laatste ei kwam er wat eigeel bij de witten. Jammer, anders had ik er schuimpjes van gemaakt. Eigen schuld, had ik maar elk ei apart moeten splitsen...volgende keer beter. Ik ga hem in elk geval nog eens maken, wie weet met Kerst.. dan zijn we met acht personen.

    Culinaire Bagage zei

    Wat leuk om te horen! Veel plezier weer de volgende keer! Dan kun je meteen schuimpjes bakken van 8 eieren. Lekker!