Eet je weleens gegrilde courgetteplakjes?
Lekker!
Maar snóep je ook weleens van gegrilde courgetteplakjes?
Ja?!
Dan weet ik vrijwel zeker dat je ze klaarmaakt zoals ik dat doe: je grilt ze niet alleen, maar na het grillen marineer je ze ook nog eens!
In extra vergine olijfolie met een kneepje citroensap, een teentje knoflook en héél veel verse kruiden.
Ik zie je keuken - nadat je je courgetteplakjes gemaakt hebt - zo voor me. Als een filmset.
Ik zoom in op jou. Daar sta je; met je rug naar de koelkast. In de kast staan je gegrilde groenten. Te marineren. Elk uur worden ze alleen maar lekkerder en lekkerder; dat wéét je gewoon.
En dan, ja dan, kun je je niet meer inhouden. Je draait je om. Doet de koelkastdeur open. Ondanks dat proeven heus niet meer nodig is, móet je - voordat straks je gezin of vrienden mogen toeslaan - al éven een plakje courgette probéren, één kleintje maar...
Hé, jij, daar in mijn film, sta jij nou stiekem te snoepen?!
Komt deze voorstelling van zaken je - nog - niet bekend voor? Ga dan snel aan de slag met het recept hieronder!
Wie weet, draai jij dan binnenkort ook van die rare filmpjes in je hoofd. Met jezelf in de hoofdrol...
Gegrilde en gemarineerde courgetteplakjes: heerlijk als tapa of mediterraan bijgerecht!
Ingrediënten voor een tapa of een bijgerecht voor ±4 personen:
- 2 courgettes
- ±1,5 dl extra vergine olijfolie
- het sap van 1/2 citroen
- een forse bos platte peterselie, fijngehakt
- de blaadjes van een forse bos basilicum, fijngehakt
- een teentje knoflook uit de pers
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Verhit je grillpan (bij voorkeur geen pan met anti-aanbaklaag) tot zeer heet.
- Was je courgettes maar schil ze niet.
- Zet een schaaltje klaar met daarin 2 eetlepels olijfolie.
- Snijd je courgettes met een glad mes diagonaal in plakken van 0,5 à 1 cm dik.
- Gebruik een bakkwast om je courgetteplakjes heel dun aan beide kanten in te smeren met olijfolie.
- Gril de courgetteplakjes aan beide kanten een paar minuten totdat er mooie grillstrepen op staan en ze gaar zijn. Maak meerdere porties achter elkaar.
- Roer tijdens het grillen - in een ondiepe schaal - een marinade van de resterende olijfolie, het citroensap, de kruiden, de knoflook en zout en peper naar smaak.
- Leg de gegrilde courgetteschijfjes in de marinade. Elk plakje moet bedekt zijn met een beetje marinade.
- Dek de schaal af en zet hem minimaal een uur - maar liever nog een uur of drie - in de koelkast.
- Neem je gegrilde en gemarineerde courgetteplakjes een halfuur voor het serveren uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen voor nog meer smaak.
- Maal eventueel vlak voor het serveren nog wat extra zwarte peper over je gerecht.
Tips:
- Soms snijd ik mijn courgettes ook weleens in de lengterichting in lange plakken. Heel decoratief en makkelijker dan kleine plakjes als je ervoor zou kiezen om je courgettes te grillen op de barbecue.
- Wil je de rooksmaak van de barbecue zonder echt te barbecueën? Gebruik dan rookzout - dat is zout met een rooksmaak - in plaats van gewoon zout!
- Een intensere citroensmaak? Rasp wat citroenschil boven je courgetteplakjes vlak voor het serveren!
- Schrik niet van de hoeveelheid olijfolie: een marinade eet je nooit helemaal op.
- Shared dining, al dan niet vegetarisch? Ook daarvoor zijn je gegrilde en gemarineerde courgetteplakjes heel geschikt!
- Wist je dat je van (geraspte) courgettes ook verrukkelijke pannenkoekjes kunt bakken? Die kan ik zelfs nóg moeilijker weerstaan dan de courgetteplakjes uit het bovenstaande recept. En daarin ben ik niet de enige: maar liefst een jaar lang waren mijn courgettepannenkoekjes het meest bekeken recept op mijn blog!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten